Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-leider Hoekstra treedt niet af bij slechte verkiezingsuitslag

CDA-leider Hoekstra treedt niet af bij slechte verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - Als de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van het CDA tegenvallen, dan zal partijleider Wopke Hoekstra niet aftreden. In het programma Op1 zegt hij dat zijn leiderschap niet onder druk komt te staan bij een tegenvallende uitslag.

Volgens een peiling van I&O Research van eind februari stevenen lokale CDA-afdelingen af op een nederlaag. Volgens de peiling haalt de partij landelijk nu nog maar 6 procent van de stemmen, terwijl dat in 2018 13,4 procent was. Wel was de peiling van februari al wat beter dan die van januari. Toen peilde het CDA landelijk iets meer dan 5 procent van de stemmen.

Hoekstra vindt het partijleiderschap goed te combineren met zijn werk als minister van Buitenlandse Zaken. Wel erkent hij dat sommige van zijn campagneplannen niet door konden gaan nu de oorlog in Oekraïne zijn aandacht vraagt. Hij vindt het logisch dat bijvoorbeeld gesprekken met EU-collega's "nu moeten prevaleren".

De partijleider zegt dat de sfeer in zijn partij "veel optimistischer" is dan bijvoorbeeld een half jaar geleden. "Het is rustiger in de partij en mensen hebben zin in de verkiezingen." Vorig jaar zou Hoekstra de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen binnenskamers "een testcase" genoemd hebben voor de toekomst van het CDA.

Het CDA verkeert al lange tijd in zwaar weer, onder meer vanwege het conflict dat Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg met de partijleiding. Hij voelde zich niet gehoord binnen de partij en verliet uiteindelijk het CDA. Ook leidde de rommelige lijsttrekkersverkiezing van Hugo de Jonge en vervolgens de wissel met Hoekstra tot grote kritiek binnen de partij.

Meer uit Binnenland

Verzekeraars zeggen contract huisartsenketen Co-Med definitief op

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben hun contract met de commerciële huisartsenketen Co-Med definitief beëindigd. Dat zat er al aan te komen: vorige week werd de overeenkomst al opgeschort omdat de verzekeraars hadden vastgesteld dat Co-Med "de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen" en verplichtingen niet nakwam, stellen CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis.

40 minuten geleden
OM wil vrijspraak voor moord op crimineel John Mieremet

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam zonder inhoudelijke behandeling vrijspraak gevraagd voor Ali N. in de zaak rond de moord op crimineel John Mieremet. Justitie heeft de Alkmaarder (39) jarenlang op de korrel gehad, maar "ondanks stevige verdenkingen" het bewijs in de zaak niet rondgekregen, aldus de aanklager. De rechtbank vond zichzelf "niet voldoende geïnformeerd" om uitspraak te doen. De zaak wordt daarom later alsnog inhoudelijk behandeld.

41 minuten geleden
Drie aanhoudingen voor moorden na verklaringen kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft dinsdag drie mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij moorden, een poging moord en voorbereidingen hierop in Amsterdam en Rotterdam. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De mannen zijn aangehouden naar aanleiding van de verklaringen van de onlangs aangekondigde kroongetuige.

1 uur geleden
Oranjefans vermaken zich met muziek en bier in zonnig Berlijn

BERLIJN (ANP) - Nederlandse supporters bereiden zich in Berlijn voor op de laatste groepswedstrijd van Oranje op het EK tegen Oostenrijk. Ruim vier uur voor het begin van het duel hebben duizenden fans bezit genomen van de pleinen en straten in de Duitse hoofdstad.

2 uur geleden
24 jaar cel voor 'Bolle Jos 'voor cokehandel en moordopdracht

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de 32-jarige Jos Leijdekkers, beter bekend als 'Bolle Jos" veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf, voor internationale handel in cocaïne en het geven van opdracht voor een liquidatie. In totaal ging het om de import van bijna 7000 kilo cocaïne.

2 uur geleden
Twee mannen neergestoken in azc Budel, drie aanhoudingen

BUDEL (ANP) - Drie mannen zijn maandagavond na een steekpartij in het asielzoekerscentrum in Budel aangehouden, meldt de politie dinsdagmiddag. Het zijn bewoners van het azc. Twee van hen werden gestoken met een scherp voorwerp en moesten behandeld worden in het ziekenhuis. Het gaat om mannen van 28 en 34 jaar oud.

2 uur geleden
Arnhemse cafés: Vitesse hoort bij de stad

ARNHEM (ANP) - Als Vitesse daadwerkelijk verdwijnt als profclub zal dat voor cafés in de Arnhemse binnenstad een grote verandering zijn. Niet alleen maken de wedstrijddagen een aanzienlijk deel van de omzet uit, ook hoort Vitesse volgens de cafés bij de stad. "We zijn er heel erg verdrietig om", zegt eigenaar van Café de Schoof Frank de Zoete.

2 uur geleden