Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-leider Hoekstra treedt niet af bij slechte verkiezingsuitslag

CDA-leider Hoekstra treedt niet af bij slechte verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - Als de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van het CDA tegenvallen, dan zal partijleider Wopke Hoekstra niet aftreden. In het programma Op1 zegt hij dat zijn leiderschap niet onder druk komt te staan bij een tegenvallende uitslag.

Volgens een peiling van I&O Research van eind februari stevenen lokale CDA-afdelingen af op een nederlaag. Volgens de peiling haalt de partij landelijk nu nog maar 6 procent van de stemmen, terwijl dat in 2018 13,4 procent was. Wel was de peiling van februari al wat beter dan die van januari. Toen peilde het CDA landelijk iets meer dan 5 procent van de stemmen.

Hoekstra vindt het partijleiderschap goed te combineren met zijn werk als minister van Buitenlandse Zaken. Wel erkent hij dat sommige van zijn campagneplannen niet door konden gaan nu de oorlog in Oekraïne zijn aandacht vraagt. Hij vindt het logisch dat bijvoorbeeld gesprekken met EU-collega's "nu moeten prevaleren".

De partijleider zegt dat de sfeer in zijn partij "veel optimistischer" is dan bijvoorbeeld een half jaar geleden. "Het is rustiger in de partij en mensen hebben zin in de verkiezingen." Vorig jaar zou Hoekstra de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen binnenskamers "een testcase" genoemd hebben voor de toekomst van het CDA.

Het CDA verkeert al lange tijd in zwaar weer, onder meer vanwege het conflict dat Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg met de partijleiding. Hij voelde zich niet gehoord binnen de partij en verliet uiteindelijk het CDA. Ook leidde de rommelige lijsttrekkersverkiezing van Hugo de Jonge en vervolgens de wissel met Hoekstra tot grote kritiek binnen de partij.

Meer uit Binnenland

Van der Sloot gaat alsnog in beroep tegen uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.

39 minuten geleden
Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

7 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

8 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

8 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

9 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

10 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

10 uur geleden