Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-leider De Jonge wil een samenleving met solidariteit

CDA-leider De Jonge wil een samenleving met solidariteit

DEN HAAG (ANP) - Solidariteit is de weg uit de coronacrisis, stelt vicepremier en CDA-voorman Hugo de Jonge. "Omdat we alleen samen, als één gemeenschap uit deze crisis kunnen komen."

In de Abel Herzberglezing in Amsterdam ging de minister van Volksgezondheid in op de gevolgen van de coronacrisis op de samenleving. Hij zette daarmee ook de politieke lijnen uit die hij ziet als nieuwe leider van het CDA.

De coronacrisis bracht veel onzekerheid, maar liet volgens hem ook een "hartverwarmende hoeveelheid zorgzaamheid" van mensen zien. Hij wil die solidariteit vasthouden, want de crisis is nog niet voorbij.

En die crisis kan niet bezworen worden met het huidige systeem, denkt De Jonge die anders dan zijn voorganger Sybrand Buma duidelijk zich in het midden positioneert. Corona heeft voor hem nog eens duidelijk de gebreken van het liberalisme naar voren gebracht.

Sterke samenleving

"Het virus laat ook zien dat je met de ieder-voor-zich, als samenleving niet bestand bent tegen een crisis van deze orde." De oplossing ligt volgens hem in een "sterke samenleving" en in de zorg voor elkaar.

Hij heeft het liberalisme zien falen in de arbeidsmarkt, de zorg en de woningmarkt. Een beeld dat vrij breed gedragen wordt in de Kamer. Er is een nieuwe balans nodig tussen markt, overheid en samenleving nodig, zei De Jonge.

Goede voorbeeld

De politiek moet daarbij volgens hem het goede voorbeeld geven. Altijd de wil tonen er samen uit te komen. "Anders komt het fundament van onze samenleving in het geding. Anders hollen we de onderlinge solidariteit uit."

De samenleving moet voor de politiek voorop staan en ze moet zorgen dat niemand in de steek wordt gelaten, vindt de nieuwbakken CDA-leider. Vooral in deze tijd van toenemende polarisatie moeten onzekerheden worden weggenomen. "En tegen haat is solidariteit het tegengif."

Meer uit Politiek

Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

37 minuten geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

1 uur geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

2 uur geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

7 uur geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

10 uur geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

19 uur geleden
Aspirant-Eurocommissaris Hoekstra doet beloften op zoek naar steun

BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.

21 uur geleden