Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-leden voor keuze tussen De Jonge en Omtzigt

CDA-leden voor keuze tussen De Jonge en Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De leden van het CDA kunnen opnieuw kiezen onder wiens leiding ze de Tweede Kamerverkiezingen in willen. Ze hebben tot dinsdagmiddag de tijd om een keuze te maken tussen vicepremier Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt.

Zaterdagavond om 21.00 uur is de tweede, beslissende stemronde van de lijsttrekkersverkiezing van de christendemocraten van start gegaan. Die duurt tot dinsdag 12.00 uur, waarna een dag later de uitslag volgt.

Er is een tweede verkiezingsronde nodig omdat favoriet De Jonge noch verrassing Omtzigt in eerste instantie een meerderheid van de leden achter zich wist te krijgen. Al hielden ze de nu uitgeschakelde staatssecretaris Mona Keijzer wel op ruime afstand. Omdat Keijzer haar aanhang meteen opriep om op Omtzigt te stemmen, belooft de tweede ronde spannend te worden.

De CDA-leden krijgen wel waar voor hun geld, grapte De Jonge zaterdag, nu ze voor de derde keer hun favoriete lijsttrekker kunnen kiezen. De eerste ronde moest over omdat een hacker aan het licht bracht dat er meermaals en ook door niet-leden kon worden gestemd.

Meer uit Politiek

Informateurs: al 'best veel werk' verzet in aparte gesprekken

DEN HAAG (ANP) - De informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zeggen deze week "best veel werk" te verzetten in de aparte gesprekken die zij voeren met de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Dat de partijleiders deze week nog niet met zijn allen om tafel hebben gezeten, zegt niets over de onderlinge sfeer, verzekeren zij.

9 uur geleden
Kamer wil ook voor Chemours een expertgroep en PFAS-coördinator

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat er ook voor Chemours uit Dordrecht een groep experts wordt samengesteld, die het kabinet gevraagd en ongevraagd advies geeft over de impact van het chemiebedrijf op de omgeving. Een motie van JA21-Kamerlid Joost Eerdmans die hiertoe opriep, haalde een meerderheid. Vorig jaar werd voor Tata Steel al zo'n groep onafhankelijke deskundigen opgezet, Gezondheid IJmond, bestaande uit onder anderen een kinderarts, een advocaat gezondheidsrecht en diverse hoogleraren.

10 uur geleden
Adema 'misschien kwaad' op Kamerleden die mestplannen niet delen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair landbouwminister Piet Adema is niet te spreken over Tweede Kamerleden die zeggen dat ze pas in een debat op 25 april met eigen voorstellen komen om de mestcrisis te verlichten. "Als er interessante maatregelen tussen zitten, dan onthouden die Kamerleden de boeren oplossingen", zegt de minister dinsdag in een debat. "Ik vind dat op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Misschien maak ik me er ook wel kwaad om."

10 uur geleden
Formerende partijen zeggen geen nee tegen mestplannen Adema

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB lijken open te staan voor de plannen die demissionair landbouwminister Piet Adema heeft aangekondigd om de mestcrisis te verzachten. De vier partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw kabinet hadden wisselende kritiek op de voorstellen, maar namen er ook geen afstand van.

11 uur geleden
Vakbond FNV noemt blokkeren verhoging minimumloon 'schandalig'

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV vindt het "schandalig" dat in de Eerste Kamer een meerderheid tegen de verhoging van het minimumloon halverwege dit jaar is. "Dit betekent dat er voor de mensen met de slechtst betaalde banen niets extra's bijkomt", reageert Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV.

11 uur geleden
BBB'er laat EU-klimaatdoel 2050 in verkiezingsdebat los

BRUSSEL (ANP) - BBB steunt de Europese afspraak niet om in 2050 klimaatneutraal te zijn, zegt de nummer twee van de partij voor de Europese verkiezingen. Dat doel zou "niet realistisch" zijn.

12 uur geleden
Tweede Kamer wil asielzoekers afkopen in EU-immigratiepact

DEN HAAG (ANP) - Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Nederland asielzoekers 'afkoopt' als asielzoekers van andere EU-lidstaten moeten worden overgenomen. Nederland moet geen extra asielzoekers opvangen, maar die verplichting met 20.000 euro per asielzoeker afkopen. Een motie van JA21 van die strekking is dinsdag met 75 stemmen voor en 74 tegen aangenomen.

12 uur geleden