Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA: kabinet geeft Oekraïne te veel voordeel van de twijfel

CDA: kabinet geeft Oekraïne te veel voordeel van de twijfel

DEN HAAG (ANP) - De sussende woorden van het kabinet over de overplaatsing van Oekraïense MH17-aanklagers klinken te veel als de verdediging van Oekraïne zelf, vindt het CDA. De partij maakt zich zorgen over de medewerking van Oekraïne en is de enige niet.

Oekraïne vervangt vlak voor de rechtszaak over het neerhalen van het vliegtuig begint de twee Oekraïense officieren van justitie in het internationale onderzoeks- en vervolgingsteam. Het Nederlandse Openbaar Ministerie, minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken én minister-president Mark Rutte hebben Oekraïne daarop aangesproken, zegt verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus.

Oekraïne verzekerde Rutte, Blok en het OM dat de "continuïteit" van het onderzoek niet in het geding is, aldus Grapperhaus. Een belangrijke aanklager blijft als adviseur aan het onderzoeksteam verbonden.

Dat neemt de zorgen van Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) nog niet weg. Hij vindt dat het kabinet "wel heel erg meedenkt in de beweging die Oekraïne nu maakt". Ook coalitiepartner D66 is kritisch.

Meer uit Binnenland

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

46 seconden geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

9 minuten geleden
Supermarkten gaan toch niet praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

34 minuten geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

43 minuten geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

1 uur geleden
Remkes: gesprek met natuurorganisaties was zinvolle exercitie

DEN BOSCH (ANP) - Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was "een zinvolle exercitie", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld "om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan".

1 uur geleden
Nog niet bekend wanneer ADO-fans weer bij thuisduels mogen zijn

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet bekend wanneer supporters van ADO Den Haag weer bij thuiswedstrijden van hun club op de tribune mogen zitten. De burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie hebben er maandag over gesproken, maar daarbij is nog geen besluit genomen. Ze willen in "de komende dagen" horen wat ADO zelf van plan is voor de eerstvolgende thuiswedstrijd. Daarna hakken de bestuurders de knoop door.

1 uur geleden