Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA: kabinet focust op zorg bij handicap, vergeet toegankelijkheid

CDA: kabinet focust op zorg bij handicap, vergeet toegankelijkheid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zich volgens Tweede Kamerlid Lucille Werner (CDA) meer inspannen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving. Dat wordt nu vaak vergeten volgens Werner omdat het kabinet zich vooral richt op de zorg voor deze groep, zegt ze tegen minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tijdens een debat over emancipatie. "Als wij op het Malieveld konden komen, waren we er allang geweest."

De verantwoordelijkheid voor het beleid voor mensen met een beperking ligt grotendeels bij zorgminister Conny Helder. Daardoor wordt volgens Werner alleen met een zorgblik naar deze groep gekeken en is er weinig aandacht voor bijvoorbeeld het toegankelijk maken van openbare ruimtes.

"We moeten mensen met een handicap niet medicaliseren, we zijn de hele tijd maar met die zorg bezig", aldus Werner, die Helder "überhaupt nooit" iets over emancipatie van mensen met een beperking heeft horen zeggen. "Dus ik wil concreet horen van de minister: hoe gaan wij om met twee miljoen mensen in dit land die achtergesteld en buitengesloten zijn? Op alle fronten: op onderwijs, op werk, op zorg, alles, noem het maar op."

Zorgbril

Lisa Westerveld (GroenLinks) vindt ook dat gehandicapten niet "door die kleine zorgbril" moeten worden bekeken door de politiek. "Mensen met een beperking hebben niet per se alleen maar zorg nodig", aldus het Kamerlid. "Ze hebben op heel veel vlakken een klein beetje hulp nodig zodat ze net als ieder ander volwaardig met de samenleving kunnen meedoen."

Daarom vindt de parlementariër het "principieel de verkeerde keuze" dat hiervoor alleen naar het ministerie van Volksgezondheid wordt verwezen. Enkele weken geleden presenteerde Westerveld nog een plan om ervoor te zorgen dat gehandicapten meer deel kunnen nemen aan de samenleving.

"Ik kan hier in beperkte mate iets aan doen binnen mijn eigen portefeuille", zegt minister Dijkgraaf. Hij is namelijk wel verantwoordelijk voor emancipatiebeleid, maar niet voor beleid voor mensen met een beperking. Zo is dat afgesproken in het coalitieakkoord. Hij toont begrip voor de frustraties hierover van Werner en belooft daarom begin volgend jaar hierover in gesprek te gaan met de verantwoordelijke minister Helder.

Meer uit Gezond

China: aantal coronadoden afgelopen week gehalveerd

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het aantal doden in China als gevolg van een besmetting met het coronavirus is afgelopen week sterk gedaald ten opzichte van een week eerder, zeggen de lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. Volgens het Chinese centrum voor ziektebestrijding en -preventie zijn tussen 20 en 26 januari 6364 overlijdens geregistreerd die verband hielden met covid-19, bijna de helft van de week ervoor.

1 dag geleden
Kuipers: medicijnonderhandelingen duren lang vanwege hoge prijzen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers vindt het "vervelend" dat het in 2022 langer duurde dan eerdere jaren voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De geneesmiddelen kunnen daardoor later worden gebruikt. De bewindsman denkt echter dat lange onderhandelingen tussen zijn ministerie en farmabedrijven soms nodig zijn om medicijnen betaalbaar te houden. Hij roept de medicijnfabrikanten op om vroeger in de onderhandelingen een redelijke prijs te vragen.

2 dagen geleden
Spoedeisende hulp in Meppel 's nachts dicht om tekort dokters

MEPPEL (ANP) - De spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Meppel sluit in elk geval in februari en maart 's nachts de deuren. Het lukt niet om de hulppost open te houden in de nacht, vanwege "een tijdelijk tekort aan arts-assistenten", laat het ziekenhuis weten.

2 dagen geleden
Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar hoger dan ooit

ZEIST (ANP) - Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

2 dagen geleden
Groothandelaren: medicijntekorten zullen dit jaar groeien

DEN HAAG (ANP) - Het tekort aan medicijnen zal dit jaar nog verder oplopen, voorspelt de bond van farmaceutische groothandelaren BG Pharma. Vorig jaar meldden apothekers al een recordaantal medicijntekorten. Maar doordat dit jaar de grote verzekeraars meer medicijnen aanwijzen als 'voorkeursmiddel' dreigt het systeem nog kwetsbaarder te worden, voorspelt voorzitter van BG Pharma Léon Tinke.

3 dagen geleden
Griepepidemie zit zorg door ziekenhuizen niet in de weg

UTRECHT (ANP) - De griepepidemie heeft er niet toe geleid dat ziekenhuizen minder zorg konden bieden. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Uit de monitor Toegankelijkheid van Zorg blijkt dat 55 procent van de ziekenhuizen de planbare zorg volledig levert, net zoveel als in november en dus voor de epidemie.

3 dagen geleden
Minder dan 300 coronapatiënten nog in de ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. Het aantal mensen dat met het virus onder de leden in een ziekenhuis ligt, is donderdag gedaald tot onder de 300. Voor het eerst sinds 16 september komt de totale bezetting onder die grens uit.

3 dagen geleden