Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA: kabinet focust op zorg bij handicap, vergeet toegankelijkheid

CDA: kabinet focust op zorg bij handicap, vergeet toegankelijkheid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zich volgens Tweede Kamerlid Lucille Werner (CDA) meer inspannen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving. Dat wordt nu vaak vergeten volgens Werner omdat het kabinet zich vooral richt op de zorg voor deze groep, zegt ze tegen minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tijdens een debat over emancipatie. "Als wij op het Malieveld konden komen, waren we er allang geweest."

De verantwoordelijkheid voor het beleid voor mensen met een beperking ligt grotendeels bij zorgminister Conny Helder. Daardoor wordt volgens Werner alleen met een zorgblik naar deze groep gekeken en is er weinig aandacht voor bijvoorbeeld het toegankelijk maken van openbare ruimtes.

"We moeten mensen met een handicap niet medicaliseren, we zijn de hele tijd maar met die zorg bezig", aldus Werner, die Helder "überhaupt nooit" iets over emancipatie van mensen met een beperking heeft horen zeggen. "Dus ik wil concreet horen van de minister: hoe gaan wij om met twee miljoen mensen in dit land die achtergesteld en buitengesloten zijn? Op alle fronten: op onderwijs, op werk, op zorg, alles, noem het maar op."

Zorgbril

Lisa Westerveld (GroenLinks) vindt ook dat gehandicapten niet "door die kleine zorgbril" moeten worden bekeken door de politiek. "Mensen met een beperking hebben niet per se alleen maar zorg nodig", aldus het Kamerlid. "Ze hebben op heel veel vlakken een klein beetje hulp nodig zodat ze net als ieder ander volwaardig met de samenleving kunnen meedoen."

Daarom vindt de parlementariër het "principieel de verkeerde keuze" dat hiervoor alleen naar het ministerie van Volksgezondheid wordt verwezen. Enkele weken geleden presenteerde Westerveld nog een plan om ervoor te zorgen dat gehandicapten meer deel kunnen nemen aan de samenleving.

"Ik kan hier in beperkte mate iets aan doen binnen mijn eigen portefeuille", zegt minister Dijkgraaf. Hij is namelijk wel verantwoordelijk voor emancipatiebeleid, maar niet voor beleid voor mensen met een beperking. Zo is dat afgesproken in het coalitieakkoord. Hij toont begrip voor de frustraties hierover van Werner en belooft daarom begin volgend jaar hierover in gesprek te gaan met de verantwoordelijke minister Helder.

Meer uit Gezond

Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

2 uur geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

4 uur geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

7 uur geleden
Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

1 dag geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

1 dag geleden
Bussemaker wil anders naar kwaliteit in zorg kijken

AMSTERDAM (ANP) - We moeten anders omgaan met het begrip kwaliteit in de zorg, aldus voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker in het radioprogramma BNR Beter. Die kwaliteit moet je volgens haar niet alleen afmeten aan de hoogste medische standaarden en professionalisering. En het zo uitgebreid verantwoorden en administreren van verrichtingen als nu gebruikelijk is, geeft volgens haar vooral de illusie van goede zorg.

1 dag geleden
Aantal gevallen van mazelen in Europa loopt snel op

SOLNA (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Europese landen neemt snel toe. Tussen maart vorig jaar en eind februari dit jaar zijn zeker 5770 gevallen vastgesteld. Minstens vijf mensen zijn aan de mazelen overleden. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt het ontmoedigend dat er uitbraken zijn van ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.

1 dag geleden