Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA: kabinet focust op zorg bij handicap, vergeet toegankelijkheid

CDA: kabinet focust op zorg bij handicap, vergeet toegankelijkheid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zich volgens Tweede Kamerlid Lucille Werner (CDA) meer inspannen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving. Dat wordt nu vaak vergeten volgens Werner omdat het kabinet zich vooral richt op de zorg voor deze groep, zegt ze tegen minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tijdens een debat over emancipatie. "Als wij op het Malieveld konden komen, waren we er allang geweest."

De verantwoordelijkheid voor het beleid voor mensen met een beperking ligt grotendeels bij zorgminister Conny Helder. Daardoor wordt volgens Werner alleen met een zorgblik naar deze groep gekeken en is er weinig aandacht voor bijvoorbeeld het toegankelijk maken van openbare ruimtes.

"We moeten mensen met een handicap niet medicaliseren, we zijn de hele tijd maar met die zorg bezig", aldus Werner, die Helder "überhaupt nooit" iets over emancipatie van mensen met een beperking heeft horen zeggen. "Dus ik wil concreet horen van de minister: hoe gaan wij om met twee miljoen mensen in dit land die achtergesteld en buitengesloten zijn? Op alle fronten: op onderwijs, op werk, op zorg, alles, noem het maar op."

Zorgbril

Lisa Westerveld (GroenLinks) vindt ook dat gehandicapten niet "door die kleine zorgbril" moeten worden bekeken door de politiek. "Mensen met een beperking hebben niet per se alleen maar zorg nodig", aldus het Kamerlid. "Ze hebben op heel veel vlakken een klein beetje hulp nodig zodat ze net als ieder ander volwaardig met de samenleving kunnen meedoen."

Daarom vindt de parlementariër het "principieel de verkeerde keuze" dat hiervoor alleen naar het ministerie van Volksgezondheid wordt verwezen. Enkele weken geleden presenteerde Westerveld nog een plan om ervoor te zorgen dat gehandicapten meer deel kunnen nemen aan de samenleving.

"Ik kan hier in beperkte mate iets aan doen binnen mijn eigen portefeuille", zegt minister Dijkgraaf. Hij is namelijk wel verantwoordelijk voor emancipatiebeleid, maar niet voor beleid voor mensen met een beperking. Zo is dat afgesproken in het coalitieakkoord. Hij toont begrip voor de frustraties hierover van Werner en belooft daarom begin volgend jaar hierover in gesprek te gaan met de verantwoordelijke minister Helder.

Meer uit Gezond

Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

6 uur geleden
Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

2 dagen geleden
Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

3 dagen geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

4 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

4 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

4 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

4 dagen geleden