Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-jongeren zetten vraagtekens bij leiderschap Wopke Hoekstra

CDA-jongeren zetten vraagtekens bij leiderschap Wopke Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - De CDA-jongeren twijfelen na het derde grote verlies van hun partij bij verkiezingen aan Wopke Hoekstra als leider. In een interview met NRC zeggen CDJA-voorzitter Kevin Klinkspoor en vicevoorzitter Derek Groot dat Hoekstra het CDA-verhaal niet goed uitdraagt. "Ik hoor om me heen: het komt niet over, zoals hij het brengt", zegt Klinkspoor. In hun ogen komt dat deels door zijn "consultantsimago".

Ze zijn bezorgd over het voortbestaan van het CDA en willen meer urgentie zien bij de top, waar volgens hun "moeilijke thema's worden ontweken".

Klinkspoor en Groot vinden dat het enorme verlies bij de Provinciale Statenverkiezingen woensdag niet ligt aan het gedachtegoed van het CDA en ook niet aan het interne enthousiasme. Volgens Groot is er een duidelijke kloof tussen het CDA en de samenleving. De CDJA-bestuurders zouden het goed vinden als hun partij "een gezonde tijd" in de oppositie komt "om de ruimte te hebben om onze plannen uit te werken". Ze wijzen erop dat het CDA sinds de oprichting maar drie keer in de oppositie zat.

Het gaat er volgens hun om dat het CDA-verhaal op één moet staan. "Als we zien dat kabinetsdeelname te veel invloed heeft op het kunnen uitdragen daarvan, moeten we de keuze durven maken om te zeggen dat het verhaal voor ons belangrijker is dan meeregeren", vindt Groot. "Er is een verschil tussen een klein beetje water bij de wijn doen of een beetje wijn bij het water doen. Dat laatste doen wij."

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

3 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

7 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

7 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

8 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

8 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

8 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

8 uur geleden