Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-jongeren positief over 'goede aanbevelingen' commissie-Spies

CDA-jongeren positief over 'goede aanbevelingen' commissie-Spies

DEN HAAG (ANP) - Jongeren binnen het CDA reageren "over het algemeen positief" op het rapport dat een interne commissie onder leiding van Liesbeth Spies dit weekend over de verkiezingsnederlaag heeft gepresenteerd. Voorzitter Tom Scheepstra van het CDJA, de jongerenclub van de christendemocraten, krijgt die signalen van zijn achterban. Hij vindt dat er belangrijke kritiekpunten en goede aanbevelingen in staan. Ook ziet hij er een handreiking in naar de vertrokken Pieter Omtzigt "omdat de commissie ingaat op het inhoudelijk tekortschieten van het CDA", waarop vooral Omtzigt kritiek leverde.

Scheepstra vindt vooral de aandacht voor het slecht geregelde bestuur binnen de organisatie belangrijk. "Het was een puinhoop. Het was niet duidelijk wie over wat ging zodat mensen naast elkaar gingen werken. De samenwerking verliep toen nog minder soepel", concludeert hij. Hij is het met de commissie eens dat de lijsttrekkersverkiezing vooral voor vraagtekens zorgde. "Dan krijg je verdeeldheid en die bleef bestaan."

Juist omdat het begin niet goed was geregeld, liep het volgens hem daarna tijdens de campagne spaak. De commissie schrijft over het ontstaan van kampen, persoonlijke belangen en een vijandige sfeer, zonder daarbij personen te noemen. De plannen van Spies om de interne structuur te verbeteren, vindt de CDJA-voorzitter goed. Ook dat het landelijk bestuur zijn verantwoordelijkheid nam door op te stappen, valt in goede aarde bij de jongeren.

Beschrijvend rapport

Wel vindt Scheepstra dat het rapport "specifieker had gemogen, het was vooral beschrijvend". Bij sommige kwesties, zoals de dubbele petten van een grote donateur die ook in het verkiezingsteam zat, staat wat hem betreft niet duidelijk genoeg hoe het anders moet.

De CDJA-voorzitter merkte tijdens de verenigingsraad zaterdag, waar hij bij was, dat de boodschap van Spies' rapport Zij aan Zij breed wordt gedragen. Maar of haar bevindingen en aanbevelingen voldoende zijn om de eenheid in de hele partij terug te brengen of om Omtzigt weer terug te krijgen, weet hij niet. Dat zal volgens hem ook afhangen van de gesprekken die de komende tijd met CDA-leden in het land worden gevoerd. In september volgt een extra congres, dat is aangevraagd door bezorgde leden.

Omtzigt terug

De jongeren zien het liefst Omtzigt terug, die ziek thuis zit maar uit de CDA-fractie stapte. "Het CDJA vindt Omtzigt het beste Kamerlid, hij is populair onder jongeren." Scheepstra verwijst naar interim-voorzitter Marnix van Rij, die zegt dat de deur voor Omtzigt openstaat, maar dat hij nu rust nodig heeft en niet moet worden gepusht.

Een andere belangrijke constatering van Spies is volgens de CDJA-voorzitter dat de partij echt moet verjongen. "We krijgen veel kansen, daar moeten we op inzetten. Maar wel eerst zien en dan geloven."

Meer uit Binnenland

Studenten ontvangen eerste basisbeurs en lenen meteen minder

DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.

2 uur geleden
Strafeisen verwacht in strafzaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten vrijdag de strafeisen te horen. De officieren van justitie presenteren op deze derde zittingsdag al het verzamelde bewijsmateriaal rond de ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie toont tijdens het requisitoir een video van achttien minuten die de gebeurtenissen en reisbewegingen van de groep verdachten visualiseert.

5 uur geleden
Strafproces Marengo nadert einde met laatste woord kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo nadert de afronding. Vrijdag staat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de laatste reactie (dupliek) en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma. Daarna is de inhoudelijke behandeling afgerond van de inmiddels jarenlang slepende strafzaak. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland de komende periode.

5 uur geleden
Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

UTRECHT (ANP) - Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

5 uur geleden
Verdachten van moorden in Lieshout en Amsterdam horen strafeisen

DEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.

5 uur geleden
A10 bij Amsterdam weer dicht vanwege verbouwing station Zuid

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

5 uur geleden
RIVM komt met studie naar gezondheidsrisico's door uitstoot Tata

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdag een onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel. Het instituut heeft de studie verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie wil inzichtelijk hebben in hoeverre inwoners van de IJmond worden blootgesteld aan schadelijke stoffen die van het grote staalbedrijf komen en welke gevolgen dat heeft.

5 uur geleden