Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA in problemen in Brabantse Staten door eigen stikstofmanifest

CDA in problemen in Brabantse Staten door eigen stikstofmanifest

DEN BOSCH (ANP) - Het CDA in Brabant is vrijdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten (PS) fel bekritiseerd vanwege de opstelling van de partij in het stikstofdossier. Waar het CDA donderdag nog een landelijk manifest uitgaf dat de partij af wil van "oeverloze Haagse non-discussies over jaartallen, kosten en modelberekeningen", legde het CDA in Brabant zich vrijdag toch neer bij het grotendeels op slot zetten van Brabant. Door de achteruithollende natuur kunnen bijna geen vergunningen meer verleend worden voor projecten op het gebied van infrastructuur, landbouw, industrie, woningbouw en verduurzaming.

Aanvankelijk diende het CDA een motie in om te wachten en eerst een nieuwe analyse uit te voeren. Maar later zwakte het CDA die motie af, en vond een nadere analyse toch niet nodig, zodat het beleid direct kan ingaan. Met name rechtse fracties in de Staten wezen het CDA erop, dat ook CDA-gedeputeerde Erik Ronnes het donderdag gepubliceerde manifest van het CDA heeft getekend. Ronnes kon echter geen tekst en uitleg geven, hij had zich ziek gemeld. Voor PVV-fractievoorzitter Alexander van Hattem was duidelijk, dat het CDA Brabantse boeren "de nek omdraait". Hij sprak van een "stikstofbloedbad".

Provinciale Staten van Brabant bleken sterk verdeeld over het besluit van Gedeputeerde Staten (GS). Een besluit, dat onherroepelijk is, aldus verantwoordelijk natuurgedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks), gezien de ernst van de staat van de natuur en de nationale en Europese wetgeving hieromtrent. Met name de rechtse fracties wezen het stopzetten van vergunningen voor stikstof gerelateerde projecten af. Onder meer PVV en Forum voor Democratie willen het hele stikstofbeleid de prullenbak in.

Uit de Brabantse natuuranalyse, die woensdag werd gepresenteerd, bleek dat planten en bomen in kwetsbare natuurgebieden geleidelijk verdwijnen door verzuring, vermesting en verdroging. Daardoor vermindert het aantal insecten en op sommige plaatsen kunnen geen vogels en andere dieren meer leven. Vandaar dat de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden voorlopig stil komt te liggen, liet de provincie woensdag weten.

Brabant is de eerste provincie die overgaat tot zo'n vergunningstop.

Meer uit Politiek

Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

15 uur geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

16 uur geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

17 uur geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

18 uur geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

19 uur geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

19 uur geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

20 uur geleden