
CDA houdt uiterlijk medio september bijzonder congres
DEN HAAG (ANP) - Het CDA houdt uiterlijk medio september een bijzonder congres. Dat heeft het landelijk bestuur besloten. De partij zit in een crisis onder meer door het vertrek van het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt. De verkiezingen verliepen ook dramatisch voor de christendemocraten.
Een groep partijleden heeft voldoende handtekeningen verzameld om een extra congres te houden naar aanleiding van het besluit van Omtzigt. Die kondigde dit weekend aan de partij te verlaten. We merken dat de leden "snakken" naar een congres, schrijven partijleider Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Marnix van Rij aan de leden.
Tijdens het congres wordt het rapport besproken van de commissie-Spies die de verkiezingen evalueert. Dat wordt volgende maand verwacht. Verder zal het congres gaan over het CDA als brede volkspartij en de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Volgens de Stichting Sociale Christendemocratie, die de handtekeningen verzamelde, moeten het bestuur en de partijleiding verantwoording afleggen over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
Binnen acht weken
In het huishoudelijk reglement van de partij staat dat er binnen acht weken een extra congres moet worden gehouden als voldoende leden daarom vragen. Dat verzoek was echter nog niet binnen op het partijkantoor toen het landelijk bestuur besloot het extra congres te organiseren. Dinsdag zijn de handtekeningen alsnog verstuurd. In overleg kan van de termijn van acht weken worden afgeweken, laat de Stichting Sociale Christendemocratie weten. "Wij wachten daaromtrent de reactie en het voorstel van het bestuur af."
De Verenigingsraad buigt zich op 21 juni nog over het besluit van het partijbestuur. In de aanloop naar het extra congres komen er ook nog "verschillende sessies over het inhoudelijke verhaal van het CDA", melden Hoekstra en Van Rij aan de leden.
Veel steun
Omtzigt geniet veel steun bij de achterban. Hij haalde bij de laatste verkiezingen meer dan 342.000 stemmen binnen, goed voor bijna vijf zetels. Het CDA kwam bij de verkiezingen in maart uit op vijftien zetels, een verlies van vier. Omtzigt zit al maanden ziek thuis.
Een notitie van Omtzigt bestemd voor de commissie-Spies lekte vorige week uit. In het stuk haalde hij uit naar de partij en haar leiding. Hij verklaarde onder meer veelvuldig te zijn tegengewerkt en zich soms zelfs onveilig te voelen in de partij. Ook zou hij "op onheuse wijze" zijn gepasseerd als lijsttrekker toen Hugo de Jonge daarmee stopte.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden