
CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties "mogen niet verloren gaan", zegt Kamerlid Henri Bontenbal. In een actieplan pleit hij ervoor de kolencentrales straks te gebruiken voor gascentrales op basis van waterstof, biomassacentrales waarbij CO2 wordt af- en opgevangen, of voor kleine kernreactoren.
Tussen exploitanten en het kabinet is gedoe ontstaan over onder meer de compensatie voor het verbod. "De wet op het kolenverbod heeft geleid tot een patstelling tussen de exploitanten en het Rijk", ziet Bontenbal. Terwijl de infrastructuur rond de centrales juist kansen biedt, denkt hij.
Kolencentrales kunnen in hun nieuwe vorm vooral gebruikt worden voor groen 'regelbaar vermogen'. Dat is anders dan het 'variabele vermogen', dat afhankelijk is van wind of zon. In 2030 moet Nederland zeker 55 procent minder broeikasgassen, zoals CO2, uitstoten ten opzichte van 1990. En daarna moet de uitstoot van broeikasgassen nog verder naar beneden: naar netto nul in 2050.
Negatieve emissies
Bontenbal pleit in zijn plan ook voor een doel voor negatieve emissies, bijvoorbeeld door het op- en afvangen van CO2. Dat kan wat de christendemocraat betreft goed in combinatie met biomassa. Wanneer het verbranden van organische materialen op de juiste manier gebeurt, is het klimaatneutraal: bomen en planten nemen eerst namelijk CO2 op. In combinatie met CO2-opslag neemt de uitstoot netto zelfs af. Wat Bontenbal betreft moet er snel begonnen worden met 'negatieve emissies'. Hij wil vanaf 2030 een doel van 10 megaton per jaar.
"De centrale in de Eemshaven lijkt het meest geschikt" voor deze optie, aldus Bontenbal. Maar ook een van de twee centrales op de Maasvlakte en de Amercentrale kunnen geschikt worden gemaakt. De andere centrale op de Maasvlakte, van exploitant Uniper, zou geschikt gemaakt kunnen worden voor een kleine kernreactor. Het CDA pleit al langer voor deze kleine modulaire kernreactoren. Ook het kabinet is hier positief over.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wonen zaterdag namens de regering de uitvaartplechtigheid bij van paus Franciscus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt energie-intensieve bedrijven tegemoet met in totaal een half miljard euro voor de hoge energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. De compensatie staat in het vrijdag te presenteren klimaatpakket van de VVD-vicepremier.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gevolgen van coalitieplannen voor de regels over huurwoningen zijn onduidelijk. In de voorjaarsnota staat dat minder huurwoningen moeten vallen onder de wet die bepaalt hoe hoog de huur mag zijn. Hoe vergaand die aanpassing precies wordt, is ook bij het ministerie niet bekend.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tweederdemeerderheid van de Tweede Kamer vindt dat taakomroepen NOS en NTR moeten fuseren tot één taakomroephuis in het nieuwe omroepbestel. Een motie van GroenLinks-PvdA met dat voorstel kon dinsdag op honderd stemmen rekenen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De VVD is nog niet overtuigd dat woningcorporaties minder woningen kunnen bouwen door het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen. Ook partijleider Dilan Yeşilgöz wil niet dat de huurbevriezing ten koste gaat van woningbouw, zei ze dinsdag. Maar ze gaat niet mee in de waarschuwing dat corporaties niet genoeg worden gecompenseerd voor huurinkomsten die ze mislopen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel maakt zich zorgen over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog die eraan komt op 4 en 5 mei, precies tachtig jaar geleden. Hij wil dat het een "waardige herdenking" wordt die niet door demonstraties mag worden verstoord. De VVD-bewindsman wil samen met minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) hierover in gesprek met burgemeesters, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.
7 uur geleden