Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties "mogen niet verloren gaan", zegt Kamerlid Henri Bontenbal. In een actieplan pleit hij ervoor de kolencentrales straks te gebruiken voor gascentrales op basis van waterstof, biomassacentrales waarbij CO2 wordt af- en opgevangen, of voor kleine kernreactoren.

Tussen exploitanten en het kabinet is gedoe ontstaan over onder meer de compensatie voor het verbod. "De wet op het kolenverbod heeft geleid tot een patstelling tussen de exploitanten en het Rijk", ziet Bontenbal. Terwijl de infrastructuur rond de centrales juist kansen biedt, denkt hij.

Kolencentrales kunnen in hun nieuwe vorm vooral gebruikt worden voor groen 'regelbaar vermogen'. Dat is anders dan het 'variabele vermogen', dat afhankelijk is van wind of zon. In 2030 moet Nederland zeker 55 procent minder broeikasgassen, zoals CO2, uitstoten ten opzichte van 1990. En daarna moet de uitstoot van broeikasgassen nog verder naar beneden: naar netto nul in 2050.

Negatieve emissies

Bontenbal pleit in zijn plan ook voor een doel voor negatieve emissies, bijvoorbeeld door het op- en afvangen van CO2. Dat kan wat de christendemocraat betreft goed in combinatie met biomassa. Wanneer het verbranden van organische materialen op de juiste manier gebeurt, is het klimaatneutraal: bomen en planten nemen eerst namelijk CO2 op. In combinatie met CO2-opslag neemt de uitstoot netto zelfs af. Wat Bontenbal betreft moet er snel begonnen worden met 'negatieve emissies'. Hij wil vanaf 2030 een doel van 10 megaton per jaar.

"De centrale in de Eemshaven lijkt het meest geschikt" voor deze optie, aldus Bontenbal. Maar ook een van de twee centrales op de Maasvlakte en de Amercentrale kunnen geschikt worden gemaakt. De andere centrale op de Maasvlakte, van exploitant Uniper, zou geschikt gemaakt kunnen worden voor een kleine kernreactor. Het CDA pleit al langer voor deze kleine modulaire kernreactoren. Ook het kabinet is hier positief over.

Meer uit Politiek

Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

2 minuten geleden
Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

11 minuten geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

24 minuten geleden
Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt, want hij wil dat de onderhandelingen slagen. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite", moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor massa-immigratie uit vooral Afrika.

1 uur geleden
Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

1 uur geleden
Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw. Tot onvrede van een aantal partijen gingen de deuren van de vergaderzaal dicht voor buitenstaanders. De grootste oppositiepartij D66 bleef uit uit protest tegen de gang van zaken zelfs weg.

2 uur geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

4 uur geleden