Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA en SP willen nieuw alternatief voor sociale werkplaats

CDA en SP willen nieuw alternatief voor sociale werkplaats

DEN HAAG (ANP) - SP en CDA willen dat mensen met een arbeidsbeperking aan de slag kunnen in een sociale werkvoorziening nieuwe stijl, een Sociaal Ontwikkelbedrijf. De twee partijen werken aan een initiatiefnota hiertoe, stelden ze donderdag in een debat over armoede en schulden. Het plan viel niet slecht in de Kamer, maar er zijn vragen over de financiering ervan. "Anders is het voorstel een wassen neus", schamperde de PvdA vooral in de richting van regeringspartij CDA.

Sinds de invoering van de participatiewet in 2015 zijn sociale werkplaatsen gesloten. Het idee was dat mensen met een arbeidsbeperking een baan zouden vinden bij reguliere bedrijven. Maar dat is niet genoeg gebeurd, staat in een evaluatie van het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP).

SP en CDA willen kijken hoe ze de voormalige sociale werkvoorzieningen nieuw leven kunnen inblazen en omvormen tot een netwerk van sociale ontwikkelbedrijven. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: "Mensen met een arbeidsbeperking hebben net zoveel recht op werk als ieder ander. Het is een kwestie van beschaving om dit te regelen." René Peters van het CDA is het met hem eens. "In ons voorstel gaan we goed kijken naar de mogelijkheden. Voor de één is dat ontwikkeling richting een zelfstandige baan, de ander zit beter op zijn plek in een beschermde omgeving. In een eerlijke economie staat niemand langs de kant."

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

3 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

7 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

8 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

9 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

10 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

10 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

10 uur geleden