Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA en CU willen Planbureau voor de Veiligheid

CDA en CU willen Planbureau voor de Veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Om Nederland beter voor te bereiden op onverwachte dreigingen zou er een Planbureau voor de Veiligheid moeten komen, vinden regeringspartijen CDA en ChristenUnie. Ze stelden dat voor tijdens het debat over de begroting van volgend jaar.

Volgens Pieter Heerma (CDA) raakt de "binnenlandse en buitenlandse veiligheid steeds meer verweven". Nederland moet zich daarom betere wapenen tegen die toenemende en steeds complexere dreigingen en risico's, vindt hij.

"De coronacrisis heeft laten zien hoe we voor producten als mondkapjes en andere medische beschermingsmiddelen vrijwel totaal afhankelijk zijn geraakt van met name China", aldus Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Een Planbureau voor de Veiligheid had volgens hem hierop kunnen wijzen.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft een paar jaar terug aangeraden een dergelijk planbureau op te zetten. Dat is door het huidige kabinet in 2018 afgewezen.

Het nieuwe planbureau moet gevaren en kwetsbaarheden op de lange termijn in de gaten houden. Ook moet het in kaart brengen van welke goederen, producten en diensten ons land afhankelijk is en daarover advies uitbrengen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Oproep aan Den Haag voor ruimere opvang vluchtelingen Moria

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet een eerlijk aandeel nemen in de opname van de slachtoffers van het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ook moet Nederland in EU-verband humanitaire hulp geven die verder gaat dan alleen het bouwen van een tentenkamp en bijdragen aan een solide Europees migratiepact.

54 minuten geleden
Rutte: wij erkennen Loekasjenko niet als president

DEN HAAG (ANP) - Nederland erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Wit-Rusland. Dat zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer. Hiervan zal de ambassadeur van Wit-Rusland in Den Haag op de hoogte worden gesteld, zei de premier.

14 uur geleden
Kamer terughoudend over Europese migratieplannen

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe migratieplan van de Europese Commissie kan in de Tweede Kamer nog niet op juichende reacties rekenen. Sommige partijen vinden het niet ruimhartig genoeg, anderen willen het juist strenger zien. Een enkeling is voorzichtig positief.

15 uur geleden
Minister stelt Jeroen Kremers aan als 'state agent' bij KLM

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt Jeroen Kremers aan als zogenoemde state agent bij KLM. Hij gaat erop toezien dat de luchtvaartmaatschappij zich houdt aan de afspraken die gemaakt zijn over de steun die de overheid verstrekt in verband met de coronacrisis. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financi├źn) aan de Tweede Kamer.

17 uur geleden
PvdA'er Paul Tang gaat belastingcommissie EU-parlement leiden

BRUSSEL (ANP) - PvdA'er Paul Tang gaat de nieuwe belastingcommissie van het Europees Parlement leiden. De commissie moet de strijd aanbinden met belastingontwijking en -ontduiking, waardoor de EU-lidstaten jaarlijks miljarden euro's mislopen.

20 uur geleden
Rutte: aantal 'zorgelijke' regio's lijkt deze week te verdubbelen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal regio's waar corona om zich heen grijpt neemt snel toe. Vorige week stond de teller nog op zes 'zorgelijke' regio's, daar komen er deze week waarschijnlijk acht bij, zei premier Mark Rutte dinsdag in debat met de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Rutte: medisch oordeel basis voor advies mondkapjes ouderenzorg

DEN HAAG (ANP) - De richtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg om geen medische mondkapjes te gebruiken bij 'vluchtige contacten', was gebaseerd op een medische beoordeling en niet op de schaarste aan mondkapjes die er toen was. Dat benadrukt premier Mark Rutte tegenover een verontwaardigde en geïrriteerde oppositie tijdens het coronadebat dinsdag. De hele oppositie snapt niet dat het RIVM deze richtlijn uit het voorjaar opeens stilletjes wijzigde op 17 augustus.

1 dag geleden