Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA en CU willen Planbureau voor de Veiligheid

CDA en CU willen Planbureau voor de Veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Om Nederland beter voor te bereiden op onverwachte dreigingen zou er een Planbureau voor de Veiligheid moeten komen, vinden regeringspartijen CDA en ChristenUnie. Ze stelden dat voor tijdens het debat over de begroting van volgend jaar.

Volgens Pieter Heerma (CDA) raakt de "binnenlandse en buitenlandse veiligheid steeds meer verweven". Nederland moet zich daarom betere wapenen tegen die toenemende en steeds complexere dreigingen en risico's, vindt hij.

"De coronacrisis heeft laten zien hoe we voor producten als mondkapjes en andere medische beschermingsmiddelen vrijwel totaal afhankelijk zijn geraakt van met name China", aldus Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Een Planbureau voor de Veiligheid had volgens hem hierop kunnen wijzen.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft een paar jaar terug aangeraden een dergelijk planbureau op te zetten. Dat is door het huidige kabinet in 2018 afgewezen.

Het nieuwe planbureau moet gevaren en kwetsbaarheden op de lange termijn in de gaten houden. Ook moet het in kaart brengen van welke goederen, producten en diensten ons land afhankelijk is en daarover advies uitbrengen.

Meer uit Politiek

Hoekstra voelt zich ongemakkelijk bij EU-voorzitterschap Hongaren

BRUSSEL (ANP) - Het zit veel EU-landen dwars dat Hongarije, dat volgens de unie de rechtsstaat uitholt en daarom bijvoorbeeld op subsidies is gekort, volgend halfjaar voorzitter wordt van de Europese Unie. "Dat ongemak voelen we allemaal", zegt buitenlandminister Wopke Hoekstra. Maar hij ziet voorlopig niets in het uitstellen van de voorzittersbeurt van Hongarije.

25 minuten geleden
Haagse partij wil spoeddebat over niet vervolgen activisten A12

DEN HAAG (ANP) - De Haagse partij Hart voor Den Haag wil woensdag een spoeddebat met burgemeester Jan van Zanen over het niet vervolgen van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion. Die voerden zaterdag actie door de A12 in Den Haag te blokkeren. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot de meeste demonstranten niet te vervolgen. "Dit besluit van het OM is een vrijbrief voor klimaathooligans om de wet stelselmatig te overtreden", zegt woordvoerder Rachid Guernaoui van de grootste partij van de gemeente Den Haag.

1 uur geleden
SP demonstreert buiten bij Eerste Kamer tegen pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - In de hoop op de valreep de pensioenwet tegen te houden, hield SP dinsdagochtend samen met ouderen- en pensioenorganisaties een demonstratie in Den Haag, in de buurt van het Eerste Kamergebouw. De partij vreest dat het nieuwe pensioenstelsel veel te onzeker is, waardoor het inkomen van gepensioneerden op het spel zou staan.

1 uur geleden
BBB krijgt meeste zetels bij verkiezing Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Overal in Nederland gaan de pas verkozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus. Ze kiezen dinsdag de nieuwe Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grootste partij in de nieuwe Senaat, het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de overwinning uitvalt.

8 uur geleden
Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

17 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

17 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

1 dag geleden