
CDA en CU willen Planbureau voor de Veiligheid
DEN HAAG (ANP) - Om Nederland beter voor te bereiden op onverwachte dreigingen zou er een Planbureau voor de Veiligheid moeten komen, vinden regeringspartijen CDA en ChristenUnie. Ze stelden dat voor tijdens het debat over de begroting van volgend jaar.
Volgens Pieter Heerma (CDA) raakt de "binnenlandse en buitenlandse veiligheid steeds meer verweven". Nederland moet zich daarom betere wapenen tegen die toenemende en steeds complexere dreigingen en risico's, vindt hij.
"De coronacrisis heeft laten zien hoe we voor producten als mondkapjes en andere medische beschermingsmiddelen vrijwel totaal afhankelijk zijn geraakt van met name China", aldus Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Een Planbureau voor de Veiligheid had volgens hem hierop kunnen wijzen.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft een paar jaar terug aangeraden een dergelijk planbureau op te zetten. Dat is door het huidige kabinet in 2018 afgewezen.
Het nieuwe planbureau moet gevaren en kwetsbaarheden op de lange termijn in de gaten houden. Ook moet het in kaart brengen van welke goederen, producten en diensten ons land afhankelijk is en daarover advies uitbrengen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
3 uur geleden