Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA doet lijsttrekkersverkiezing over vanwege onveilig stemsysteem

CDA doet lijsttrekkersverkiezing over vanwege onveilig stemsysteem

DEN HAAG (ANP) - Het CDA gaat de lijsttrekkersverkiezing overdoen, vanwege een onveiligheid in het stemsysteem. Dat maakte de partij bekend, nadat de NOS achter het veiligheidslek was gekomen. De partij zegt geen aanwijzingen te hebben dat de stemmen gemanipuleerd zijn, maar wil het zekere voor het onzekere nemen.

Een promovendus van de TU Delft ontdekte het probleem. Het probleem was de code die leden krijgen om te stemmen. Door een willekeurige code in te voeren was er een kans van 1 op 250 dat je een correcte code gokte. Door dat te automatiseren, slaagde de promovendus erin drie stemmen uit te brengen.

Het CDA zou eigenlijk donderdag de uitslag bekendmaken van de strijd tussen vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt. In plaats daarvan, begint donderdag een nieuwe stemmingsprocedure. Die loopt tot zaterdag 9.00 uur. Om 17.00 uur op zaterdag wordt de uitslag bekendgemaakt. De reeds uitgebrachte stemmen zijn nietig verklaard.

Maatregelen

Voor de nieuwe stemronde worden "extra veiligheids- en monitormaatregelen" genomen, zegt de partij. Leden moeten nu bij hun stem ook de cijfers van hun postcode invoeren. Deze combinatie van stemcode en postcode wordt achteraf door een notaris gecontroleerd.

Zo'n controle achteraf zorgt er echter alleen voor dat valselijk uitgebrachte stemmen niet van invloed zullen zijn op de uitslag, doordat de combinatie van stemcode en postcode dan niet klopt en dat wordt opgemerkt. Het voorkomt niet dat niet-leden op eenzelfde manier als de promovendus van de TU Delft stemcodes raden, en meedoen aan de verkiezing.

Misbruik

Of de andere veiligheidsmaatregelen, die verder niet worden toegelicht, dit soort misbruik wel voorkomen, kon een woordvoerder niet zeggen.

"Wij betreuren dit zeer. Zeker in de richting van de drie kandidaten, maar ook voor de campagneteams en alle leden die hun stem hebben uitgebracht. Maar een betrouwbare stemprocedure is voor ons het allerbelangrijkste. We bedanken de hacker dat hij dit onder onze aandacht heeft gebracht", laat de partij weten.

Meer uit Binnenland

Medewerkers mediasector doen vanaf maart cursus respectvol gedrag

HILVERSUM (ANP) - Een onlinecursus over respectvol samenwerken is vanaf deze maand beschikbaar voor medewerkers van de bedrijven die zich hebben aangesloten bij het Mediapact Respectvol Samenwerken. De cursus moet bijdragen aan een "gedeelde norm" als het gaat om respectvol gedrag, aldus een woordvoerder van het samenwerkingsverband. Het is de bedoeling dat alle medewerkers in de mediasector, ongeacht contractvorm, de cursus voor eind juni voltooien. Het gaat volgens het Mediapact om duizenden mensen.

10 minuten geleden
Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

9 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

12 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

14 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

16 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

16 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

18 uur geleden