Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA Brabant benadrukt prominente rol voor Omtzigt

CDA Brabant benadrukt prominente rol voor Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De afdeling Brabant van het CDA vindt dat de rol van Pieter Omtzigt in de verkiezingscampagne ongeveer gelijk moet zijn aan die van de nieuwe politiek leider Hugo de Jonge. Dat blijkt uit een brief van de afdeling aan het partijbestuur die in handen is van RTL Nieuws.

Vicepremier De Jonge versloeg in juli bij de lijsttrekkersverkiezing nipt zijn rivaal Omtzigt, lid van de Tweede Kamerfractie. Daarop kondigde De Jonge aan dat Omtzigt zijn 'running mate' wordt. CDA Brabant zegt in de brief van 21 augustus veel vragen te krijgen over de invulling van die functie van 'running mate'.

Brabant wil een vooraanstaande rol voor Omtzigt. "Wat niet uit het oog verloren mag worden is dat een bijna even groot deel van onze leden hun stem aan Pieter Omtzigt heeft gegeven. Dan praten we nog niet over het enorme aantal positieve reacties van niet-leden op de kandidatuur van Pieter Omtzigt", schrijft de afdeling in de brief die RTL op zijn website heeft geplaatst.

De visies van zowel De jonge als Omtzigt moeten voldoende zichtbaar zijn in het verkiezingsprogramma, vindt Brabant. Beide moeten een "passend mandaat" krijgen als het gaat om de invulling van de kandidatenlijst en samen met het tweetal zou de strategie van de campagne moeten worden bepaald. "Dus niet automatisch alles op de nummer 1 maar strategisch inzetten van beide zeer competente heren."

Omtzigt stelde zich op het allerlaatste moment kandidaat voor het lijsttrekkerschap. De Jonge won uiteindelijk die strijd met 50,7 procent tegenover 49,3 voor Omtzigt. De partij probeerde na de uitslag eenheid uit te stralen en te voorkomen dat het beeld van een verdeelde partij zou ontstaan. In de peilingen staat de partij op verlies.

Meer uit Politiek

Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

13 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

17 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

22 uur geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

1 dag geleden