
CDA-bewindslieden spraken af: niet in nieuw kabinet met PVV
DEN HAAG (ANP) - De CDA'ers in het demissionaire kabinet hebben met elkaar afgesproken dat zij niet als bewindspersoon in het nieuwe kabinet zouden stappen. Dat zegt vicepremier en minister van Sociale Zaken Karien van Gennip. "En zoals je ziet, is dat ook zo gegaan", zegt zij, verwijzend naar de onthulling van partijgenoot Marnix van Rij dat hij werd benaderd voor het premierschap.
Een aantal CDA'ers stapte het afgelopen jaar over naar NSC, de nieuwe partij van voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Binnen de partij werd gevreesd dat er wellicht CDA'ers benaderd zouden worden als er posten te vergeven zouden zijn in een nieuw kabinet waar NSC over onderhandelde met VVD, PVV en BBB.
Partijleider Henri Bontenbal liet al weten er niet gelukkig mee te zijn dat CDA'er Richard van Zwol als informateur en later ook formateur betrokken raakte bij de vorming van dat rechtse kabinet. Het CDA sluit samenwerking met de PVV nog altijd uit. Bontenbal riep CDA'ers dan ook op niet in zo'n kabinet te stappen.
Niet eerste keus
De vrees bij het CDA was niet geheel ongegrond. Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) verklapte aan Trouw dat PVV-leider Geert Wilders hem benaderde om zelfs minister-president te worden. Die uitnodiging sloeg hij af, en dat was volgens van Gennip dus conform de afspraak.
Over de ontboezeming van Van Rij wil van Gennip verder weinig kwijt. Het is "zijn goed recht" dat te vertellen, vindt zij. Ook als daarmee eens te meer duidelijk wordt dat aankomend premier Dick Schoof niet bepaald de eerste keus was. Ronald Plasterk bedankte voor de eer en naar nu blijkt dus ook Van Rij. "Nou, het is wat het is", zegt Van Gennip daarover.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar de kans is vrij groot dat een meerderheid het verzoek gaat steunen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
12 uur geleden