Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-bewindslieden bezorgd over notitie-Omtzigt

CDA-bewindslieden bezorgd over notitie-Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De bewindslieden die namens het CDA in het kabinet zitten, vinden dat de commissie die onderzoek doet naar de verkiezingscampagne van de partij zich moet buigen over de notitie van Pieter Omtzigt die donderdag naar buiten kwam. In die notitie zegt Omtzigt zich onder meer niet gesteund te voelen door de ministers van zijn partij.

Alle onrust is niet goed voor de partij, zegt demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie. Hij wil niet op de aanklacht van Omtzigt ingaan, omdat de commissie-Spies eerst haar werk moet kunnen doen. "Wat mij betreft is het goed (tussen Omtzigt en het CDA - red). Ik vind Pieter Omtzigt een CDA'er, laat dat duidelijk zijn."

Defensieminister Ank Bijleveld heeft geregeld contact met Pieter Omtzigt, en heeft ook na het verschijnen van deze notitie nog met hem gesproken. Ze wilde niet zeggen of er een breuk met de partij dreigt, en dringt erop aan dat het rapport van de commissie wordt afgewacht. Ze veroordeelde de scheldpartijen die Omtzigt over zich heen zegt te hebben gekregen en zei dat het belangrijk is dat hij de tijd neemt om te herstellen. De CDA’er is met ziekteverlof.

Giften

Ook over de andere aspecten van Omtzigts notitie wilde Bijleveld niets kwijt. "Alles wat ik zeg is te veel." Wel benadrukte ze dat de partij zich aan de regels van het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt als het gaat om giften. Omtzigt had opgemerkt dat geld van de donoren nog niet in verslagen waren verschenen, hoewel dat ook zou kunnen komen doordat die informatie volgens de regels pas op een later moment gepubliceerd hoeft te worden.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), die in aanloop naar de verkiezingen kandidaat was voor het lijsttrekkerschap, zegt dat het stuk van Omtzigt haar aangegrepen heeft. "Als je het zo allemaal bekijkt, denk ik: wat is er toch gebeurd?"

Hugo de Jonge

Ook zij wil niet te veel ingaan op de inhoud van het document in afwachting van de bevindingen van de commissie, waarmee ze zelf ook gesproken heeft. "Alles wat ik daarover zeg, maakt het niet beter", aldus de staatssecretaris. "Ik had gehoopt dat Pieter rúst gepakt had."

Zorgminister Hugo de Jonge speelt ook een belangrijke rol in de notitie. Hij won aanvankelijk nipt de verkiezing om het lijsttrekkerschap, ten koste van Omtzigt. De Jonge wilde er weinig over zeggen. "Ik denk gewoon niet dat het verstandig is dat te doen."

Politiek leider en minister van Financiën Wopke Hoekstra vindt de notitie "heel vervelend en echt beschadigend" en bovendien getuigen van de moeilijke fase waarin zijn partij zich bevindt. Net als de andere CDA'ers wil hij het verslag van de commissie afwachten. Hij zei wel te verwachten dat de partij deze crisis te boven zal komen.

Meer uit Politiek

Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

2 uur geleden
'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiën rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

3 uur geleden
Rijk gaat bij 'weigergemeenten' bestemming aanpassen voor azc

DEN HAAG (ANP) - Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum (azc) kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Het kabinet wil liever niet dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

1 dag geleden
GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.

1 dag geleden
Ministerie erkent dat permanente coronawet haastklus was

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Daarin klagen gemeenten dat de wet een "haastklus" is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken.

2 dagen geleden
Burgemeesters praten opnieuw over opvang vluchtelingen

ARNHEM (ANP) - De opvang van vluchtelingen in Nederland blijft een gespreksonderwerp voor de burgemeesters. Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio heeft het maandagavond weer op de agenda staan.

2 dagen geleden