Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-bewindslieden bezorgd over notitie-Omtzigt

CDA-bewindslieden bezorgd over notitie-Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De bewindslieden die namens het CDA in het kabinet zitten, vinden dat de commissie die onderzoek doet naar de verkiezingscampagne van de partij zich moet buigen over de notitie van Pieter Omtzigt die donderdag naar buiten kwam. In die notitie zegt Omtzigt zich onder meer niet gesteund te voelen door de ministers van zijn partij.

Alle onrust is niet goed voor de partij, zegt demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie. Hij wil niet op de aanklacht van Omtzigt ingaan, omdat de commissie-Spies eerst haar werk moet kunnen doen. "Wat mij betreft is het goed (tussen Omtzigt en het CDA - red). Ik vind Pieter Omtzigt een CDA'er, laat dat duidelijk zijn."

Defensieminister Ank Bijleveld heeft geregeld contact met Pieter Omtzigt, en heeft ook na het verschijnen van deze notitie nog met hem gesproken. Ze wilde niet zeggen of er een breuk met de partij dreigt, en dringt erop aan dat het rapport van de commissie wordt afgewacht. Ze veroordeelde de scheldpartijen die Omtzigt over zich heen zegt te hebben gekregen en zei dat het belangrijk is dat hij de tijd neemt om te herstellen. De CDA’er is met ziekteverlof.

Giften

Ook over de andere aspecten van Omtzigts notitie wilde Bijleveld niets kwijt. "Alles wat ik zeg is te veel." Wel benadrukte ze dat de partij zich aan de regels van het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt als het gaat om giften. Omtzigt had opgemerkt dat geld van de donoren nog niet in verslagen waren verschenen, hoewel dat ook zou kunnen komen doordat die informatie volgens de regels pas op een later moment gepubliceerd hoeft te worden.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), die in aanloop naar de verkiezingen kandidaat was voor het lijsttrekkerschap, zegt dat het stuk van Omtzigt haar aangegrepen heeft. "Als je het zo allemaal bekijkt, denk ik: wat is er toch gebeurd?"

Hugo de Jonge

Ook zij wil niet te veel ingaan op de inhoud van het document in afwachting van de bevindingen van de commissie, waarmee ze zelf ook gesproken heeft. "Alles wat ik daarover zeg, maakt het niet beter", aldus de staatssecretaris. "Ik had gehoopt dat Pieter rúst gepakt had."

Zorgminister Hugo de Jonge speelt ook een belangrijke rol in de notitie. Hij won aanvankelijk nipt de verkiezing om het lijsttrekkerschap, ten koste van Omtzigt. De Jonge wilde er weinig over zeggen. "Ik denk gewoon niet dat het verstandig is dat te doen."

Politiek leider en minister van Financiën Wopke Hoekstra vindt de notitie "heel vervelend en echt beschadigend" en bovendien getuigen van de moeilijke fase waarin zijn partij zich bevindt. Net als de andere CDA'ers wil hij het verslag van de commissie afwachten. Hij zei wel te verwachten dat de partij deze crisis te boven zal komen.

Meer uit Politiek

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

DEN BOSCH (ANP) - Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het congres van de partij. Leden hadden zich bij een stemming over een motie uitgesproken tegen het onderzoek, maar vooral omdat veel PvdD'ers vinden dat het niet aan een congres is om hierover een oordeel te vellen. De vraag aan het bestuur of de resultaten van het onderzoek er liggen voor de Tweede Kamerverkiezingen, bleef onbeantwoord.

15 minuten geleden
Van Gennip: komende weken heel belangrijk voor koopkrachtplannen

DEN HAAG (ANP) - De komende weken worden "heel belangrijk" voor de koopkrachtplannen van de Tweede Kamer, denkt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Die weken kunnen namelijk bepalend zijn of bijvoorbeeld de voorgestelde verhoging van het minimumloon per 1 januari of 1 juli volgend jaar ingaat. Volgens Van Gennip wordt het spannend, zegt ze in het programma Buitenhof.

1 uur geleden
Marijnissen (SP): aandeelhouders, dit is nog maar het begin

ARNHEM (ANP) - Aandeelhouders en banken moeten zich zorgen gaan maken in aanloop naar de verkiezingen, zegt SP-leider Lillian Marijnissen. De Tweede Kamer heeft bij de Algemene Politieke Beschouwingen een koopkrachtpakket aangenomen dat grotendeels wordt betaald uit lastenverhogingen voor bedrijven, banken en beleggers. Als de SP groot wordt bij de verkiezingen van 22 november, belooft Marijnissen nog meer rekeningen neer te leggen bij het bedrijfsleven.

20 uur geleden
PvdD wil op congres fel intern conflict achter zich laten

DEN BOSCH (ANP) - Leden van het door interne conflicten geplaagde Partij voor de Dieren komen bijeen in Den Bosch. Op het congres hoopt de partijtop weer vooruit te kijken en het "gedoe", zoals de zeer publieke ruzie tussen partijleider Esther Ouwehand en het voormalige bestuur in de partij wordt genoemd, achter zich te laten. Het is de vraag of de strijdbijl inderdaad wordt begraven en of de partij geen schade heeft opgelopen met de verkiezingen in het vooruitzicht.

20 uur geleden
Te weinig vrouwen op Volt-lijst en daardoor vallen ook 5 mannen af

DEN HAAG (ANP) - Voor de kandidatenlijst van Volt zijn niet genoeg geschikte vrouwen beschikbaar, en daardoor vallen ook vijf mannen af die kandidaat konden zijn. Volt wil precies evenveel mannen als vrouwen op de lijst, ook wel 'pariteit' genoemd.

21 uur geleden
Optimistische Bontenbal houdt wel van underdogpositie

DEN BOSCH (ANP) - Het CDA is al vaker doodverklaard, zegt lijsttrekker Henri Bontenbal na zijn toespraak tot het partijcongres zaterdag in Den Bosch. Maar de partij komt er weer bovenop, bezweert hij. "Dat gaan we opnieuw laten zien."

21 uur geleden
Dassen wil met Volt als 'breekijzer' oude systemen vervangen

DEN HAAG (ANP) - De politieke partij Volt moet een "breekijzer" worden waarmee wordt afgerekend met oude systemen, zegt partijleider Laurens Dassen tijdens het congres van zijn partij in Den Haag. Radicale keuzes zijn volgens hem daarom nodig, omdat mens, natuur en klimaat het anders afleggen.

21 uur geleden