Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-bestuur presenteert nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal

CDA-bestuur presenteert nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal

DEN HAAG (ANP) - Het CDA-bestuur draagt maandagmiddag Henri Bontenbal voor als nieuwe lijsttrekker voor het CDA. De verenigingsraad van de partij neemt meteen een besluit over deze voordracht. Als de verenigingsraad instemt, volgt het 40-jarige Tweede Kamerlid Wopke Hoekstra op, die een paar dagen na de val van het kabinet liet weten niet opnieuw lijsttrekker te willen worden.

Na de rommelig verlopen lijsttrekkersverkiezingen voor de Kamerverkiezing van 2021, besloot het CDA-bestuur dit keer één kandidaat voor te dragen. Maar ook dit scenario pakte verkeerd uit. De naam van Bontenbal lekte vrijdagmiddag via RTL uit.

Bontenbal en Kamerlid Derk Boswijk werden zeker de afgelopen dagen als favorieten gezien. De Utrechtse CDA-gedeputeerde Mirjam Sterk werd eerder ook genoemd, maar die liet eind juli weten niet beschikbaar te zijn. Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls zou naar voren zijn geschoven. Uit onvrede over zijn mogelijke kandidatuur zegde voormalig staatssecretaris en partijprominent Mona Keijzer eind vorige week het CDA-lidmaatschap op.

Als de verenigingsraad met de bestuursvoordracht voor Bontenbal instemt en er zich geen tegenkandidaten melden, gaat het relatief nieuwe en jonge Kamerlid de lijst trekken voor de vervroegde Kamerverkiezingen van 22 november. Bontenbal zit sinds 2021, met tussenpozen, in de Kamer. Hij verving eerst Harry van der Molen en later (toen nog CDA-Kamerlid) Pieter Omtzigt toen zij met ziekteverlof waren.

Bontenbal moet proberen het verwachte verlies van de partij bij de verkiezingen zo klein mogelijk te houden. Het CDA heeft nu veertien zetels in de Tweede Kamer. In recente peilingen zou de partij blijven steken op vijf tot zes zetels.

De CDA'er woont in Rotterdam, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Tegenkandidaten kunnen zich na maandag nog tien dagen melden. Zij moeten op voorhand steun hebben van een aantal provinciale en/of gemeentelijke partijafdelingen. Als er tegenkandidaten komen, kunnen de leden daar later digitaal over stemmen.

Meer uit Binnenland

Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

ROTTERDAM (ANP) - De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een "onvergetelijke" editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Met de loop haalden de ruim 5000 deelnemers geld op dat wordt gedoneerd aan "goede doelen die het leven van mensen met kanker, voor zover mogelijk, draaglijker maken", zoals de organisatie het omschrijft.

1 uur geleden
Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

PHILIPSBURG (ANP) - Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren. Kevin Maingrette van de partij NOW maakte maandag bekend zijn steun aan de coalitie van vier kleine partijen onder premierschap van Luc Mercelina in te trekken.

1 uur geleden
Motorrijder overleden door aanrijding met auto in Middelharnis

MIDDELHARNIS (ANP) - Een motorrijder is maandagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Middelharnis. Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur op de kruising van de Industrieweg en de Edison in de Zuid-Hollandse plaats. Na de aanrijding is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet baten, meldt de politie.

2 uur geleden
Opnieuw stopt hongerstaker in Maastricht, vier gaan door

MAASTRICHT (ANP) - Opnieuw is een van de oorspronkelijk zes hongerstakers in Maastricht met zijn actie gestopt. De hongerstakers lieten maandagnamiddag weten dat een van hen te ziek is om door te gaan met de actie. De Franse student cultuurwetenschappen besloot na 85 uur niet te hebben gegeten zijn hongerstaking op te geven. Nadat eerder al een hongerstaker weer ging eten, zijn er nog vier over die doorgaan met de actie.

3 uur geleden
Palestina Komitee betwijfelt of arrestatiebevelen er komen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlands Palestina Komitee betwijfelt of er daadwerkelijk arrestatiebevelen zullen worden uitgevaardigd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister Yoav Gallant van Defensie. Voorzitter Robert Soeterik van de actiegroep kan zich vinden in de verzoeken hiertoe van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), maar verwacht dat er de komende tijd veel internationale druk op het strafhof zal worden uitgeoefend om te voorkomen dat de bevelen er komen.

4 uur geleden
ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven, werkt mee aan onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.

7 uur geleden
Code geel om onweer op pinkstermaandag, ook dinsdag hevige buien

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het noorden en westen van het land kunnen leiden tot wateroverlast. Volgens het weerinstituut kan er maandag plaatselijk veel regen vallen in korte tijd en kunnen de buien gepaard gaan met hagelstenen tot 1 centimeter groot. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt daarom gedurende een deel van de middag en avond code geel.

10 uur geleden