
CDA bekijkt verzoek tot royement van Sywert van Lienden
DEN HAAG (ANP) - Het CDA bekijkt het verzoek van één CDA-lid om Sywert van Lienden te royeren als partijlid. Van Lienden schreef mee aan het verkiezingsprogramma van de partij en is in opspraak gekomen door de miljoenen die hij heeft verdiend met de import van mondkapjes. Hij gaf eerder aan dit zonder gewin te doen.
"Er is een verzoek tot royement door een CDA-lid ingediend, hier zal met de gebruikelijke zorgvuldigheid mee worden omgegaan", bevestigt een woordvoerder van de partij een bericht van RTL Nieuws. Hij wil verder niets kwijt over de zaak.
Het is aan het landelijk bestuur van de partij om te beslissen over het lidmaatschap van de ondernemer en opiniemaker Van Lienden. Aan zo'n besluit gaat wel een advies vooraf van een speciale commissie die bekijkt of het lid zich aan de regels binnen de partij heeft gehouden. Het gaat om regels uit zowel de statuten als interne reglementen en besluiten van de partij. Royement is ook mogelijk als de partij "op onredelijke wijze" wordt benadeeld.
Het CDA wil niet zeggen wie het verzoek tot royement heeft ingediend, en ook niet of de commissie is ingeschakeld. Volgens de statuten van de partij kan alleen het landelijk bestuur of het bestuur van een van de andere afdelingen dat doen.
De commissie krijgt vervolgens acht tot zestien weken de tijd om het verzoek in behandeling te nemen of af te wijzen. Het bestuur kan daarna binnen vier tot acht weken een besluit nemen. Tegen het besluit van het bestuur is vervolgens ook nog hoger beroep mogelijk. Dit alles zou dus vele maanden kunnen duren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. De vier coalitiepartijen verloren flink bij de Provinciale Statenverkiezingen, nieuwkomer de BoerBurgerBeweging (BBB) boekte een historische overwinning in alle provincies.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties "mogen niet verloren gaan", zegt Kamerlid Henri Bontenbal. In een actieplan pleit hij ervoor de kolencentrales straks te gebruiken voor gascentrales op basis van waterstof, biomassacentrales waarbij CO2 wordt af- en opgevangen, of voor kleine kernreactoren.
7 uur geledenANTAKYA (ANP) - In de Turkse stad Antakya zag minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoe groot de schade is die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht. Straat na straat ligt in puin. "Hartverscheurend", zegt de bewindsvrouw nadat ze door de burgemeester van de stad is rondgeleid.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-landen zitten opnieuw in "een soort krachtmeting" over de rol van kernenergie in de Europese klimaatmaatregelen. Frankrijk en een aantal medestanders stellen alles in het werk om die rol te vergroten, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief na overleg met de energieministers van de EU.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het overleg met de top van het kabinet is "belangrijk", zei premier Mark Rutte dinsdagavond bij aankomst op zijn ministerie van Algemene Zaken. Hij heeft er vertrouwen in dat "we vanavond weer verder kunnen komen". Rutte en de andere bewindslieden wilden niets zeggen over welke onderwerpen op tafel komen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ontkent dat D66 het regeerakkoord zou willen openbreken. "Dat is ons huwelijkscontract."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt dat Tata Steel "echt aan de bak" moet om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het valt haar tegen "hoelang het duurt om tot resultaten te komen", zei Heijnen in reactie op de nieuwste bevindingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd, ziet het RIVM in zijn derde meting. Ondanks aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, ziet het RIVM nog geen verbetering.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".
22 uur geleden