Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA bekijkt verzoek tot royement van Sywert van Lienden

CDA bekijkt verzoek tot royement van Sywert van Lienden

DEN HAAG (ANP) - Het CDA bekijkt het verzoek van één CDA-lid om Sywert van Lienden te royeren als partijlid. Van Lienden schreef mee aan het verkiezingsprogramma van de partij en is in opspraak gekomen door de miljoenen die hij heeft verdiend met de import van mondkapjes. Hij gaf eerder aan dit zonder gewin te doen.

"Er is een verzoek tot royement door een CDA-lid ingediend, hier zal met de gebruikelijke zorgvuldigheid mee worden omgegaan", bevestigt een woordvoerder van de partij een bericht van RTL Nieuws. Hij wil verder niets kwijt over de zaak.

Het is aan het landelijk bestuur van de partij om te beslissen over het lidmaatschap van de ondernemer en opiniemaker Van Lienden. Aan zo'n besluit gaat wel een advies vooraf van een speciale commissie die bekijkt of het lid zich aan de regels binnen de partij heeft gehouden. Het gaat om regels uit zowel de statuten als interne reglementen en besluiten van de partij. Royement is ook mogelijk als de partij "op onredelijke wijze" wordt benadeeld.

Het CDA wil niet zeggen wie het verzoek tot royement heeft ingediend, en ook niet of de commissie is ingeschakeld. Volgens de statuten van de partij kan alleen het landelijk bestuur of het bestuur van een van de andere afdelingen dat doen.

De commissie krijgt vervolgens acht tot zestien weken de tijd om het verzoek in behandeling te nemen of af te wijzen. Het bestuur kan daarna binnen vier tot acht weken een besluit nemen. Tegen het besluit van het bestuur is vervolgens ook nog hoger beroep mogelijk. Dit alles zou dus vele maanden kunnen duren.

Meer uit Politiek

Schoof vindt regeerakkoord goede basis, uitvoering belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-premier Dick Schoof heeft geen voorbehoud gemaakt bij de uitvoering van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In een eerste toelichting zei Schoof "dat het regeerakkoord staat". Hij zei ook dat hij niet de premier van de PVV wordt en ook niet aan een leiband van Geert Wilders zal lopen, maar dat hij premier wordt namens de vier partijen die hem hebben gevraagd en een ruime meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Van Zwol en Schoof gaan komende weken samen kabinet formeren

DEN HAAG (ANP) - De komende weken gaan formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof samen een kabinetsploeg bij elkaar zoeken. De Tweede Kamer had Van Zwol al opdracht gegeven een kabinet te vormen, maar de rol van de premierskandidaat was daarin nog onduidelijk. Schoof zal deelnemen aan de gesprekken die Van Zwol met kandidaat-bewindspersonen voert.

10 uur geleden
Moslimorganisatie maakt zich zorgen om beoogd premier Schoof

DEN HAAG (ANP) - Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) maakt zich zorgen over de beoogde premier Dick Schoof. CMO-voorzitter Muhsin Köktaş vraagt zich af of de moslimgemeenschap in Nederland "niet extra" onder een vergrootglas komt te liggen. Hij hoopt dat Schoof "niet buiten de grondwet" het hoofdlijnenakkoord zal uitvoeren. Volgens Köktaş worden moslims in dat akkoord als onderdeel van migratie gezien in plaats van als Nederlandse burgers. "Als Schoof dat akkoord gaat uitvoeren, dan maken wij ons daar zorgen over", zegt Köktaş.

13 uur geleden
Bits of Freedom bezorgd: Schoof vindt dat hij boven wet staat

AMSTERDAM (ANP) - Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom maakt zich grote zorgen over de voordracht van Dick Schoof als premier. "In het hele domein waar hij actief is geweest, wint repressie het van rechtsbescherming. Vaak speelt discriminatie een grote rol. Dit is een man die vindt dat hij boven de wet staat, dat de overheid boven de wet staat. Daar zouden mensen zich veel meer zorgen over moeten maken dan ze doen", zegt directeur Evelyn Austin.

13 uur geleden
Schoof overlegt met formateur en partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof is in de Tweede Kamer om te overleggen met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Dinsdagmiddag ging hij lachend zitten aan de tafel waar de vier partijleiders en formateur Richard van Zwol op hem zaten te wachten.

14 uur geleden
Zeeland geeft 1,2 miljoen euro extra subsidie voor natuurherstel

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

14 uur geleden
Dick Schoof moet premier van nieuw rechts kabinet worden

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof is de beoogd premier van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Eerder was Ronald Plasterk de belangrijkste kandidaat, maar die trok zich terug nadat hij onderwerp van onderzoek was geworden naar mogelijke malversaties rond de verwerving van patenten.

15 uur geleden