Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-afdelingen steunen in brief aan fractie koers Pieter Omtzigt

CDA-afdelingen steunen in brief aan fractie koers Pieter Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft met Pieter Omtzigt "goud in handen", en zou er goed aan doen om zijn ideeën een grotere rol te laten spelen in de partij. Dat staat in een "brandbrief" die zeker achttien lokale afdelingen en de jongerenorganisatie CDJA aan de Tweede Kamerfractie hebben gestuurd. Kabinetsdeelname in Rutte IV vinden ze "ongeloofwaardig en geen optie".

Het CDA kampt met het imago van "een vergrijzende bestuurderspartij die vervallen raakt in machtsdenken", schrijven de afdelingen. Ze wijzen erop dat dat ook afstraalt op afdelingen in gemeenten en provincies. Toch vindt het geluid van Omtzigt onder kiezers veel weerklank, staat in de brief. "Zijn verhaal wordt breed gedragen in de maatschappij."

Tegelijk vinden de ondertekenaars "Mark Rutte de verpersoonlijking" van de "neergang van democratische waarden", zoals volgens hen is gebleken uit de toeslagenaffaire. Ze willen niet meer met de VVD'er samenwerken omdat de "tijdgeest van nu vraagt om een open en transparante bestuursstijl", en de demissionair minister-president die volgens hen niet voorstaat.

Gedachtegoed van de partij

De briefschrijvers vinden dat de ideeën van Omtzigt over de relatie tussen de overheid en de burger opgenomen moeten worden in het gedachtegoed van de partij. Die kunnen het CDA "weer doen uitgroeien tot een brede volkspartij. We hebben goud in handen."

In de brief spreken de afdelingen ook steun uit voor Omtzigt die ziek thuis zit. Ze prijzen zijn werk in de Kamer en uiten kritiek op het functioneren van de rest van de partij. "Regeren is voor het CDA haast een tweede natuur geworden, maar het mag niet ten koste gaan van ons eigen verhaal", aldus de ondertekenaars. "We dienen er voor te waken niet verder gemarginaliseerd te worden. Wij willen met focus op ons verhaal, de partij weer aansprekend en inhoudelijk aantrekkelijk maken."

Op de post

De brief was een initiatief van de CDA-afdelingen Heerlen en Maastricht en lekte uit via nieuws- en opiniesite TPO. De afdelingen Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Dantumadiel, Arnhem, Den Bosch, Steenbergen, Voorst, Beuningen, Soest, Deurne, Moerdijk, Zwartewaterland en Losser hebben mede getekend, en dus het CDJA. Middernacht van donderdag op vrijdag gaat hij "op de post", zeggen de initiatiefnemers. Ze hopen dat ook andere afdelingen zich willen aansluiten.

Het landelijke CDA-bestuur wil pas op de brief reageren als de partij hem heeft ontvangen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Akerk 2 weken geleden
de huichelaars, als het maar stemmen oplevert ,zelf waren ze ook niet zo blij met Omtzigt, die eigenlijk ook niet geschikt is voor die baan, 1 onderwerp waar hij zich op vast bijt ,en hij is al overspannen

Meer uit Politiek

Ouwehand waarschuwt linkse partijen voor samenwerking met Rutte

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) waarschuwt andere progressieve partijen om niet te lichtvaardig in een coalitie met de VVD van Mark Rutte te stappen. Ze noemt dat "onverstandig als we niet zeker weten dat het nieuwe kabinet binnen de rechtsstaat gaat opereren".

17 uur geleden
Segers heeft geen 'principiële bezwaren' tegen meeregeren

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ziet geen "principiële bezwaren" tegen regeringsdeelname, maar hij acht de kans klein dat de ChristenUnie gaat meedoen in een nieuw kabinet. Dat zegt hij na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Zij spreekt dinsdag de fractieleiders van de grote partijen.

18 uur geleden
Informateur spreekt fractieleiders van de grootste partijen

DEN HAAG (ANP) - Na eerst de kleinste partijen maandag te hebben ontvangen, spreekt informateur Mariëtte Hamer dinsdag met de leiders van de grootste partijen in de Tweede Kamer. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is de eerste die langskomt, de laatste is Mark Rutte van de VVD.

1 dag geleden
Kleine partijen willen in formatie verder kijken dan herstelplan

DEN HAAG (ANP) - Fractieleiders van de kleinere partijen, die maandag als eersten bij informateur Mariëtte Hamer op gesprek kwamen, willen dat nu in de formatie ook wordt gepraat over andere thema's dan het herstelplan om Nederland uit de coronacrisis te helpen. Hamer heeft van de Tweede Kamer de opdracht gekregen te zoeken naar politiek draagvlak voor dat herstelplan. Zij hoopt dat "snel in de steigers" te kunnen zetten.

1 dag geleden
Simons als eerste fractieleider langs bij informateur Hamer

DEN HAAG (ANP) - Sylvana Simons van BIJ1 praat maandag als eerste fractievoorzitter met informateur Mariëtte Hamer over de vorming van een nieuw kabinet. Hamer ontvangt deze dag de leiders van de negen kleinste partijen in de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Informateur Hamer begint aan nieuwe ronde gesprekken

DEN HAAG (ANP) - Net als de vorige informateurs begint ook Mariëtte Hamer maandag haar taak met een nieuwe ronde gesprekken met alle fractievoorzitters van de inmiddels achttien partijen in de Tweede Kamer. Ook bij haar komen de kleine partijen als eerste aan de beurt, te beginnen met Sylvana Simons van BIJ1. Ook Wybren van Haga, die vorige week met twee anderen uit Forum voor Democratie stapte, maakt zijn opwachting. Dinsdag komen de grotere partijen langs bij Hamer, als laatste VVD-leider Mark Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet besluit zo goed als zeker over doorgaan versoepelingen

DEN HAAG (ANP) - Het ziet er naar uit dat woensdag opnieuw een aantal coronamaatregelen wordt afgeschaald. Het demissionaire kabinet had dat vorige week al besloten, maar het hield nog een pauzeknop achter de hand om de versoepelingen uit te stellen. Dat zou gebeuren als er nog te veel coronapatiënten in ziekenhuizen zouden worden opgenomen. Maar het ziet er positief uit, meldden ingewijden zondag, omdat de ingezette daling verder doorzet. Maandag rond het middaguur zal het kabinet formeel een klap geven op de verruiming.

2 dagen geleden