Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS ziet hogere sterfte die samenvalt met tweede golf corona

CBS ziet hogere sterfte die samenvalt met tweede golf corona

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst sinds begin mei zien onderzoekers dat opvallend veel mensen overlijden en dat dit mogelijk wordt veroorzaakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Vorige week overleden naar schatting 3000 mensen. Dat zijn er 200 meer dan verwacht. De week daarvoor overleden ook al meer mensen dan gemiddeld.

Tijdens de eerste golf van het coronavirus overleden negen weken lang meer mensen dan gebruikelijk. Vanaf de eerste volle week van mei overleden juist minder mensen dan verwacht, afgezien van een tweeweekse piek in de zomer die onderzoekers toeschreven aan de hittegolf. Nu lijkt de door corona veroorzaakte toename in de sterfgevallen weer terug te zien in het sterftecijfer.

De afgelopen week overleden met name meer mensen van 80 jaar of ouder. Tijdens de eerste golf overleden opvallend veel mensen die langdurige zorg ontvingen, zoals bewoners van verpleeghuizen. Dat zien de statistici in de nieuwste cijfers niet gebeuren.

Stijgen

Het CBS kan nu nog niet met zekerheid zeggen waardoor het aantal sterfgevallen aan het stijgen is. Maar de onderzoekers zien wel dat de toename samenvalt met de tweede coronagolf. Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus begon in september op te lopen, gevolgd door de aan Covid-19 verbonden ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Volgens cijfers van het RIVM overleden vorige week 66 mensen aan het nieuwe coronavirus. "Omdat mogelijk niet alle mensen met Covid-19 zich laten testen en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden Covid-19 pati├źnten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn", zeggen de onderzoekers van het CBS.

Gegevens

Tijdens de eerste golf zijn volgens de onderzoekers 10.000 mensen vrijwel zeker of vermoedelijk overleden aan het virus. Dat is meer dan het RIVM heeft vastgesteld op basis van tests. Het CBS kwam op dit cijfer door artsenverklaringen nader te bestuderen.

De onderzoekers hebben vastgesteld hoeveel hoger het sterftecijfer ligt dan gebruikelijk door te kijken naar gegevens over de afgelopen jaren. Zij hebben op basis van ongeveer 85 procent van de gegevens ingeschat hoeveel mensen vorige week zijn overleden. Het CBS heeft namelijk nog niet alle overlijdensberichten ontvangen.

Meer uit Binnenland

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

48 minuten geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

56 minuten geleden
Nog niet bekend wanneer ADO-fans weer bij thuisduels mogen zijn

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet bekend wanneer supporters van ADO Den Haag weer bij thuiswedstrijden van hun club op de tribune mogen zitten. De burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie hebben er maandag over gesproken, maar daarbij is nog geen besluit genomen. Ze willen in "de komende dagen" horen wat ADO zelf van plan is voor de eerstvolgende thuiswedstrijd. Daarna hakken de bestuurders de knoop door.

2 uur geleden
Verdachte van delen foto gecrasht toestel nog vast

SCHIPHOL (ANP) - De man die zaterdagavond werd opgepakt omdat hij op Schiphol via de dienst AirDrop een foto van een neergestort vliegtuig had verspreid aan boord van een vlucht naar Dubai, zit nog altijd vast. Het gaat om een 23-jarige man uit de Verenigde Arabische Emiraten, meldt de marechaussee maandag. Bij de foto zat ook een dreigende tekst, waarbij werd "geïnsinueerd dat hetzelfde zou gebeuren met dit vliegtuig".

4 uur geleden
Rechtbank doet op 17 november uitspraak in omvangrijk MH17-proces

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag doet op 17 november uitspraak in de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17. De uitspraak gaat ongeveer anderhalf uur duren, heeft de rechtbank maandag laten weten. Waarschijnlijk vindt de uitspraak in de middag plaats.

5 uur geleden
Leiden niet meer in top 100 van beste universiteiten ter wereld

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden staat niet meer in de top 100 van beste universiteiten ter wereld, de Shanghai Ranking. Vorig jaar stond de universiteit nog op plek 83 in de lijst, en ook de jaren daarvoor bleef het instituut binnen de top 100.

6 uur geleden
Agractie roept op tot blokkades op drukke plekken

AALTEN (ANP) - Boerenbeweging Agractie roept zijn achterban op tot nieuwe protestacties. "We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. Denk er daarbij bijvoorbeeld aan standstills te organiseren op drukke plekken bij je in de buurt. Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren", zegt melkveehouder Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, in een maandag gepubliceerde videoboodschap.

6 uur geleden