Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS ziet hogere sterfte die samenvalt met tweede golf corona

CBS ziet hogere sterfte die samenvalt met tweede golf corona

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst sinds begin mei zien onderzoekers dat opvallend veel mensen overlijden en dat dit mogelijk wordt veroorzaakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Vorige week overleden naar schatting 3000 mensen. Dat zijn er 200 meer dan verwacht. De week daarvoor overleden ook al meer mensen dan gemiddeld.

Tijdens de eerste golf van het coronavirus overleden negen weken lang meer mensen dan gebruikelijk. Vanaf de eerste volle week van mei overleden juist minder mensen dan verwacht, afgezien van een tweeweekse piek in de zomer die onderzoekers toeschreven aan de hittegolf. Nu lijkt de door corona veroorzaakte toename in de sterfgevallen weer terug te zien in het sterftecijfer.

De afgelopen week overleden met name meer mensen van 80 jaar of ouder. Tijdens de eerste golf overleden opvallend veel mensen die langdurige zorg ontvingen, zoals bewoners van verpleeghuizen. Dat zien de statistici in de nieuwste cijfers niet gebeuren.

Stijgen

Het CBS kan nu nog niet met zekerheid zeggen waardoor het aantal sterfgevallen aan het stijgen is. Maar de onderzoekers zien wel dat de toename samenvalt met de tweede coronagolf. Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus begon in september op te lopen, gevolgd door de aan Covid-19 verbonden ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Volgens cijfers van het RIVM overleden vorige week 66 mensen aan het nieuwe coronavirus. "Omdat mogelijk niet alle mensen met Covid-19 zich laten testen en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden Covid-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn", zeggen de onderzoekers van het CBS.

Gegevens

Tijdens de eerste golf zijn volgens de onderzoekers 10.000 mensen vrijwel zeker of vermoedelijk overleden aan het virus. Dat is meer dan het RIVM heeft vastgesteld op basis van tests. Het CBS kwam op dit cijfer door artsenverklaringen nader te bestuderen.

De onderzoekers hebben vastgesteld hoeveel hoger het sterftecijfer ligt dan gebruikelijk door te kijken naar gegevens over de afgelopen jaren. Zij hebben op basis van ongeveer 85 procent van de gegevens ingeschat hoeveel mensen vorige week zijn overleden. Het CBS heeft namelijk nog niet alle overlijdensberichten ontvangen.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

8 minuten geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij op NPO Radio 1.

22 minuten geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

55 minuten geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Man vast voor diefstal iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro

SCHIPHOL (ANP) - In de omgeving van Delft (Zuid-Holland) is vorige week woensdag een 64-jarige man aangehouden die iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro zou hebben gestolen op Schiphol. Hij werd aangehouden nadat er dinsdag beelden bij het tv-programma Opsporing Verzocht werden getoond, meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de lading zou hebben ontvreemd.

1 uur geleden
Inspectie: risico's door te lange wachttijden Veilig Thuis

UTRECHT (ANP) - De wachttijden bij Veilig Thuis, de advies- en meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling, blijven te lang, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Het lukt geen van de 25 regionale Veilig Thuis-organisaties om hun taken binnen de wettelijke termijnen uit te voeren", aldus de organisatie. De toestand levert risico's op, onder meer doordat het langer duurt tot er passende hulp komt voor wie dat uiteindelijk nodig blijkt te hebben.

1 uur geleden
Rode Kruis: douches in Ter Apel bijna klaar voor gebruik

DEN HAAG (ANP) - De douchecabines die het Rode Kruis heeft geplaatst voor asielzoekers in Ter Apel zijn bijna klaar voor gebruik. Volgens een woordvoerster moeten ze alleen nog worden aangesloten op de afvoer. De hulporganisatie is afgelopen weekend ingezet om basisvoorzieningen te leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op die manier moet het verblijf in het aanmeldcentrum "iets menswaardiger" worden.

1 uur geleden