Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: winkelomzet viel in november ruim 5 procent hoger uit

CBS: winkelomzet viel in november ruim 5 procent hoger uit

DEN HAAG (ANP) - Winkelbedrijven hebben in de maand november bij elkaar 5,2 procent meer omzet behaald in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Bij de non-food winkels ging het om een stijging van 7,4 procent, terwijl de opbrengsten van levensmiddelen nagenoeg gelijk bleven op jaarbasis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In vergelijking met 2 jaar terug lag de omzet in november dit jaar bijna 16 procent hoger. De omzetten werden onder andere gestuwd door hogere prijzen.

Bij de non-foodwinkels lag het verkoopvolume vorige maand 3,4 procent boven het niveau van een jaar eerder. In vergelijking met november 2019 steeg de omzet van deze winkeliers met meer dan 14 procent. In de levensmiddelenbranche daalden de verkoopvolumes met 1,4 procent. Door de hogere prijzen bleef de omzet nagenoeg gelijk. De omzet van de speciaalzaken lag 1,4 procent hoger, de omzet van de supermarkten 0,2 procent lager.

Kleding- en schoenenwinkels zetten in november dit jaar meer omzet in de boeken. Datzelfde gold onder andere voor drogisterijen, meubelketens en doe-het-zelfketens. Winkels in consumentenelektronica en witgoed hebben in november minder omzet gedraaid dan een jaar terug. In vergelijking met 2 jaar terug was ook hier sprake van een stijging.

Het CBS heeft de omzetcijfers gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in november omdat op sommige dagen van de week meer wordt verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 6,9 procent hoger dan in november 2020.

Meer uit Financieel

Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

3 minuten geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

34 minuten geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

1 uur geleden
NS moet werknemers definitief toeslag betalen over alle vakantie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

1 uur geleden
Mogelijk doorbraak gesprekken tussen VDL en vakbonden rond Nedcar

HOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

1 uur geleden
Personeel veerdienst Ameland bezorgd over inkomen

UTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.

2 uur geleden
Máxima na uitspraken over digitale euro: niets aan de hand

DEN HAAG (ANP) - Koningin Máxima heeft voor het eerst gereageerd op het bericht dat ze zou zijn teruggefloten door het ministerie van Financiën vanwege haar uitspraken over een invoering van een digitale euro. Ze noemt het "goed" dat mensen daarover discussiëren maar volgens haar is er "niets aan de hand", zo zegt ze tegen royaltyverslaggever Rick Evers.

2 uur geleden