Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: vier op de tien Nederlanders voelen zich eenzaam

CBS: vier op de tien Nederlanders voelen zich eenzaam

DEN HAAG (ANP) - De eenzaamheid onder Nederlanders is toegenomen. Vorig jaar gaf 43 procent van de bevolking aan zich enigszins of zelfs erg eenzaam te voelen, in 2019 was dat nog 35 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van enquêteonderzoek.

Het CBS legde een vragenlijst over eenzaamheid voor aan bijna 7000 Nederlanders van 15 jaar of ouder. Daarbij is onder meer gevraagd of mensen zich vaak in de steek gelaten voelen of leegte om zich heen ervaren. De statistici concluderen dat vorig jaar 11 procent van de Nederlanders zich zelfs erg eenzaam voelde. In 2019, dus nog voor het uitbreken van de coronacrisis, ging het nog om 9 procent. Alleenstaanden geven het vaakst aan dat ze eenzaam zijn.

In alle leeftijdsgroepen namen de gevoelens van sociale en emotionele eenzaamheid toe. Bij sociale eenzaamheid mist het gevoel van sociaal contact, bij emotionele eenzaamheid het gevoel van een hechte band. Met name jongeren zeggen een stuk vaker zich emotioneel erg eenzaam te voelen dan in 2019. Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS is voor jongeren met zekerheid te zeggen dat de coronapandemie negatieve impact heeft gehad op de gevoelens van eenzaamheid. Voor andere bevolkingsgroepen is die link op dit moment niet met zekerheid te leggen.

Naast cijfers over eenzaamheid publiceerde het CBS ook onderzoek naar mensen die slecht meekomen in de maatschappij. Een groot deel van deze 'sociaal uitgeslotenen' zit na tien jaar nog altijd in eenzelfde kwetsbare positie, meldt het statistiekbureau.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?3f99540. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.

Meer uit Binnenland

Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

23 minuten geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

1 uur geleden
OM eist 15 jaar cel en tbs tegen verdachte moord woning Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 36-jarige Nuri Ö., voor de moord op de 25-jarige Rens en een poging tot doodslag op diens 29-jarige huisgenoot. De twee mannen werden volgens justitie op 1 augustus vorig jaar in hun eigen woning aan de Robert Scottsstraat in Amsterdam-West onverhoeds aangevallen.

2 uur geleden
OM zegt sorry tegen man die onterecht vastzat voor stalking

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan de man die in 2019 ten onrechte een jaar in de cel is beland na valse aangiftes van Sanne S., die haar eigen stalking in scène had gezet. "Het OM is tekortgeschoten", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank van Utrecht.

2 uur geleden
4 jaar cel voor hardrijder die vier mensen doodreed in Oud Gastel

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan Omar E. voor het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel dat vier mensen het leven kostte. Volgens de rechtbank heeft de 28-jarige Roosendaler roekeloos gereden. Het Openbaar Ministerie had een hogere celstraf geëist, namelijk acht jaar.

2 uur geleden
A7 bij Purmerend vanaf maandag helemaal dicht voor vrachtverkeer

DEN HAAG (ANP) - De snelweg A7 bij Purmerend gaat vanaf maandag tijdelijk helemaal dicht voor vrachtwagens en bussen. Dat is nodig om de werkzaamheden die daar momenteel plaatsvinden aan een brug over het Noordhollandsch Kanaal goed te kunnen uitvoeren, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur).

3 uur geleden
Aantal overnachters in Ter Apel blijft schommelen rond 2300

TER APEL (ANP) - In Ter Apel hebben in de nacht naar vrijdag 2291 mensen overnacht in het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Bij de nachtopvang in Zuidwolde sliepen 220 mensen. De capaciteit voor de plekken is respectievelijk 2000 en 200, en dus was het opnieuw overvol op de locaties.

3 uur geleden