Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: sterkste stijging hypotheekschuld sinds najaar 2007

CBS: sterkste stijging hypotheekschuld sinds najaar 2007

DEN HAAG (ANP) - De hypotheekschuld in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar op kwartaalbasis met 10,9 miljard euro toegenomen. Dat betekent de sterkste stijging sinds het derde kwartaal van 2007. In totaal staat er nu 775,6 miljard euro aan hypotheken open, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Doordat de economie harder groeide dan de woninghypotheken namen de schulden als percentage van het bruto binnenlands product wel af. Die ging van 92,7 procent in het tweede kwartaal dit jaar naar 92,2 procent in het derde kwartaal.

Volgens het statistiekbureau stegen de inkomens van huishoudens eveneens. Het zogeheten reëel beschikbaar inkomen van huishoudens lag in het derde kwartaal van dit jaar 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De toename is voornamelijk te danken aan hogere lonen voor werknemers. Maar het CBS kijkt er voor dit cijfer ook naar wat je voor je geld kan kopen. Daarom worden de inkomsten van mensen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

De totale beloning van werknemers groeide met 4,8 procent. Het aantal banen was 3 procent hoger en het aantal gewerkte uren groeide met 4,3 procent. De cao-loonstijging kwam op 1,9 procent uit.

Verder ziet het CBS een stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen. Dat kwam vooral doordat er meer AOW-uitkeringen werden uitgekeerd. Verder was het bedrag dat gemoeid was met sociale voorzieningen hoger, vooral doordat er meer studiefinanciering werd ontvangen. Huishoudens betaalden verder 3,7 procent meer belastingen en sociale premies.

Meer uit Financieel

Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

1 uur geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

2 uur geleden
NS moet werknemers definitief toeslag betalen over alle vakantie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

2 uur geleden
Mogelijk doorbraak gesprekken tussen VDL en vakbonden rond Nedcar

HOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

2 uur geleden
Personeel veerdienst Ameland bezorgd over inkomen

UTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.

3 uur geleden
Máxima na uitspraken over digitale euro: niets aan de hand

DEN HAAG (ANP) - Koningin Máxima heeft voor het eerst gereageerd op het bericht dat ze zou zijn teruggefloten door het ministerie van Financiën vanwege haar uitspraken over een invoering van een digitale euro. Ze noemt het "goed" dat mensen daarover discussiëren maar volgens haar is er "niets aan de hand", zo zegt ze tegen royaltyverslaggever Rick Evers.

3 uur geleden