Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: sterftecijfer in juli iets hoger dan verwacht

CBS: sterftecijfer in juli iets hoger dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Vorige week zijn er net iets meer mensen overleden dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar, vooral in de leeftijdsgroep 65 tot 80 jaar. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. Het is volgens een woordvoerder van het CBS nog niet duidelijk of het coronavirus de veroorzaker is van het iets hogere sterftecijfer.

In de laatste week van juli overleden naar schatting 2900 mensen, ruim 150 meer dan te verwachten viel op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. In die week registreerde het RIVM 22 coronadoden.

Het is normaal dat het aantal sterfgevallen de ene week iets hoger is dan de andere. Volgens de statistici is er sprake van zo'n gebruikelijke schommeling, en was er over de hele linie geen 'oversterfte'.

Onder 65- tot 80-jarigen was dat in de laatste week van juli wel het geval. In die week overleden naar schatting bijna 950 mensen, bijna 100 meer dan verwacht. De wekelijkse sterfte onder 80-plussers en onder mensen jonger dan 65 jaar was in juli ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte.

In de eerste week van juni overleden er nog beduidend minder mensen dan verwacht. In de periode daarvoor waren juist opvallend veel mensen overleden door de uitbraak van het coronavirus. Het komt vaker voor dat na zo'n sterftegolf juist een dal volgt.

De onderzoekers weten op dit moment nog niet waaraan mensen recentelijk zijn overleden. Wel is bekend dat Covid-19 tijdens eerdere coronagolven oversterfte veroorzaakte.

Meer uit Binnenland

Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

1 uur geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

1 uur geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

1 uur geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

4 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

4 uur geleden
3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

10 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

11 uur geleden