Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: scherpe daling traditionele vormen van criminaliteit

CBS: scherpe daling traditionele vormen van criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar was het aantal door de politie geregistreerde misdrijven 2 procent lager dan in 2019. Vooral de traditionele criminaliteit zoals zakkenrollerij, woninginbraak en winkeldiefstal lieten een daling zien. Tegelijkertijd constateerde de politie meer online-criminaliteit zoals verkoopfraude, valsheid in geschrifte en hacken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zakkenrollerij nam in 2020 ten opzichte van het jaar daarvoor met 47 procent af, woninginbraak met 23 procent en winkeldiefstal met 13 procent. Het CBS heeft niet gekeken of er een verband was tussen de coronapandemie en criminaliteit, maar stelt dat dit wel aannemelijk is. Zakkenrollen werd lastiger en meer thuiswerken verkleinde de kans op woninginbraak. Ook waren veel winkels dicht of beperkt toegankelijk.

De politie registreerde in 2020, net als in de drie voorgaande jaren, een stijging van online-criminaliteit zoals digitale vormen van valsheid in geschrifte, online-oplichting en hacken. Samen namen deze vormen vergeleken met een jaar eerder met 54 procent toe.

Van de vier grote steden was de absolute afname van het aantal woninginbraken het grootst in Amsterdam. Daar daalde het aantal inbraken vergeleken met een jaar eerder in totaal met 29 procent. In Den Haag en Rotterdam nam het aantal woninginbraken met 23 procent af, net als gemiddeld in de rest van Nederland. In Utrecht was die daling met 10 procent veel minder sterk. In 65 van de 355 gemeenten werd in 2020 juist meer ingebroken dan in 2019.

Meer uit Binnenland

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.

2 uur geleden
Onderzoeksraad komt met rapport bootongeluk Terschelling

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

2 uur geleden
Onderzoek: 8,8 miljard fossiele subsidie naar 10 grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.

4 uur geleden
Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

5 uur geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

5 uur geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

5 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

7 uur geleden