
CBS: psychische overbelasting meest voorkomende 'arbeidsongeval'
DEN HAAG (ANP) - Psychische overbelasting wordt door één op de vijf werknemers aangeduid als het meest recente ‘arbeidsongeval’ waardoor zij minstens een dag niet naar hun werk gingen. Onder die overbelasting vallen bijvoorbeeld intimidatie en stress. Daarmee is het volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de "belangrijkste oorzaak" voor arbeidsongevallen met verzuim tot gevolg in 2021, het jaar waarover het CBS de meest recente cijfers heeft gepubliceerd.
Van werknemers die als gevolg van psychische overbelasting thuis bleven, was de grootste groep werkzaam in de sector zorg en welzijn. Verzuim als gevolg van psychische klachten staat al langer in de aandacht. Zo riep Arbo Unie werkgevers eerder op alert te blijven op klachten van personeel. Volgens de arbodienstverlener leidt de schaarste op de arbeidsmarkt tot werkdruk op werknemers. Zij moeten namelijk met minder mensen al het werk voor elkaar krijgen.
Bij de overige ongevallen op de werkvloer stond verzuim door uitglijden, struikelen of een andere val bovenaan, meldt het CBS. Ook fysieke overbelasting werd door personeel genoemd als oorzaak voor verzuim, bijvoorbeeld omdat een werknemer te zwaar had getild of een verkeerde beweging had gemaakt.
Werkomgeving
In totaal hebben ongeveer 196.000 werknemers in 2021 een ongeval gehad op hun werk. Zo’n 100.000 medewerkers bleven als gevolg daarvan minimaal één dag thuis. De sector waarin de meeste arbeidsongevallen plaatsvonden, met verzuim van minimaal één dag tot gevolg, was volgens het CBS transport en logistiek. Op de tweede plaats staat de technische sector, gevolgd door de agrarische sector. De minste bedrijfsongevallen vonden plaats binnen de ICT.
Volgens het CBS hangen de bedrijfsongevallen veelal samen met de werkomgeving. Personeel in bepaalde sectoren hebben namelijk te maken met fysiek zwaar werk, met een groter risico op ongevallen tot gevolg.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan voorlopig door met het zorgbeleid. De Tweede Kamer heeft woensdag besloten geen enkel groot onderwerp dat met de zorgsector te maken heeft, op pauze te zetten in de aanloop naar verkiezingen en een nieuw kabinet. Alleen een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen een eigen bijdrage van cliënten te vragen, wordt controversieel verklaard. De hele Kamer moet daar volgende week nog officieel over stemmen.
2 dagen geledenALMELO (ANP) - Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben in geen enkel onderzocht snoepje van het merk Haribo cannabis aangetroffen. De politie meldt dat in een update over het onderzoek naar het snoepgoed. Dat ging van start na meldingen over kinderen die onwel waren geworden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een aantal dure medicijnen tegen borst- en eierstokkanker wordt vanaf woensdag niet langer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat concludeert het Zorginstituut na een herbeoordeling van zogenoemde PARP-remmers. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat deze medicijnen niet voor alle patiënten leiden tot een langer leven.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Rokers kopen veel meer tabaksproducten in het buitenland sinds de accijnsverhoging op tabak in 2024. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermoedt dat ongeveer 60 procent van de rookwaar van mensen uit het buitenland komt. Dit is een grotere verschuiving dan bij eerdere accijnsverhogingen het geval was.
3 dagen geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de volwassen Nederlanders dronk vorig jaar geen of weinig alcohol, meldt het CBS op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Zo dronk 45 procent vorig jaar helemaal geen alcohol, of één glas per dag, wat binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad valt. 22 procent nuttigde helemaal niets. In 2022 voldeed nog 42 procent aan de richtlijn.
3 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.
1 week geleden