Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: producentenvertrouwen in september weer hoger

CBS: producentenvertrouwen in september weer hoger

DEN HAAG (ANP) - In september waren de ondernemers in de industrie optimistischer dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Producenten waren met name positiever over de toekomstige bedrijvigheid. Een maand eerder was de stemming nog veel somberder.

Van alle branches hadden ondernemers in de textiel- en kledingindustrie het meeste vertrouwen in de toekomst, in de transportsector het minst. Ook in de bouwmaterialen waren producenten positiever, net als in de elektrotechnische en machinesector.

Het vertrouwen van producenten steeg van 9,6 in augustus, toen het vertrouwen omlaag duikelde, naar 11,1. Dat is ruim boven het langjarig gemiddelde en nog altijd boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar, dat op 0,5 staat. In juli waren producenten met 12,3 nog wat optimistischer nadat wereldwijd economieën weer begonnen aan te trekken. In april 2020 waren ze, vlak na de uitbraak van de coronacrisis, het minst optimistisch.

Aanvoerproblemen

De stemming van de producenten wordt de laatste tijd beïnvloed door problemen met de aanvoer van goederen en containertekorten. Ook zijn de prijzen van grondstoffen de afgelopen tijd flink gestegen en is er over de hele linie een personeelstekort, dat bedrijven meer geld kost aan salarissen.

Producenten kijken met optimisme naar de orderboeken voor de toekomst. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de productie de komende drie maanden toe zal nemen is groter dan het aantal dat een afname voorziet. Er zijn meer ondernemers die de hoeveelheid werk op de plank groot vindt dan ondernemers die te weinig orders hebben. Ondernemers vinden hun eindvoorraad verder eerder te klein dan te groot.

Duitse productie

De gemiddelde dagproductie was in juli 14,1 procent hoger dan in juli 2020, maar wel minder hoog dan de maand ervoor. In juni was deze nog 17,9 procent. Ten opzichte van juli 2019 werd een groei van ruim 9 procent genoteerd.

Het vertrouwen in de Duitse productie, een belangrijke afzetmarkt voor Nederland, nam verder af en was in september minder positief dan in augustus. Ondernemers waren zowel over de huidige als de toekomstige bedrijvigheid minder positief.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

40 minuten geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

18 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

19 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

21 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

21 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

23 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

1 dag geleden