Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: ook in februari geen sprake meer van oversterfte

CBS: ook in februari geen sprake meer van oversterfte

DEN HAAG (ANP) - In februari stierven in Nederland niet veel meer mensen dan verwacht op basis van cijfers uit het verleden. Er was dus geen sprake van oversterfte in die maand, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

In februari overleden ongeveer 14.000 mensen in Nederland, zo'n 100 meer dan normaal. In de eerste week van de maand lag het aantal mensen dat overleed net boven de verwachting. Maar de cijfers kunnen altijd een beetje schommelen en het aantal sterfgevallen was niet dusdanig verhoogd dat er in die week sprake was van oversterfte. In de laatste drie weken van de maand was het cijfer telkens ongeveer volgens verwachting.

De sterfte was in Nederland langere tijd zo hoog dat het CBS sprak van oversterfte. Vorig jaar was dat enkel in het begin van het jaar, één week in mei en één week in september niet het geval. In de laatste twee weken van januari van dit jaar daalde het aantal sterfgevallen dusdanig dat er geen oversterfte meer was. Die ontwikkeling zet in februari dus door.

CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen noemt de lagere sterftecijfers van dit moment "niet opvallend". In februari was er in vergelijking met afgelopen najaar relatief weinig corona in Nederland en ook het aantal griepgevallen bleef laag. Bovendien is het vaker zo dat na een periode van hogere sterfte meerdere weken volgen waarin er niet veel meer mensen overlijden dan verwacht, zegt Van Gaalen.

Afgelopen jaar was volgens hem "uitzonderlijk" als het gaat om de vele maanden met oversterfte. Een deel kan uitgelegd worden door de coronagolven, maar een precieze verklaring voor de vele overlijdens is er nog niet. Wel zijn er verschillende hypotheses. Zo vertelde Van Gaalen eerder al over de indirecte effecten van de vele coronabesmettingen. Zo kunnen mensen die eerder corona doormaakten en herstelden wel langere tijd verzwakt blijven en daardoor later alsnog overlijden aan iets anders.

Het CBS ontvangt wel informatie over de doodsoorzaken van de mensen die in 2022 overleden, maar die volgt altijd met enige vertraging. Tot dusver zijn voor alle overledenen uit 2022 tot en met oktober de doodsoorzaken bekend.

Het statistiekbureau meldde donderdag dat het vanaf april nieuwsberichten over de sterftecijfers eens per kwartaal publiceert, in plaats van eens per maand. Dat heeft te maken met het relatief lage aantal coronabesmettingen. Het Outbreak Management Team liet vorige week weten dat volgens het expertteam het virus in de zogenoemde 'endemische fase' is beland, wat wil zeggen dat het bij het dagelijks leven hoort. "Nu de covid-19-epidemie in de endemische fase is beland, geeft een beschrijving over een langere periode een beter beeld van de sterfteontwikkeling", zegt het CBS. De cijfers zullen nog wel wekelijks online verschijnen.

Meer uit Binnenland

OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. "Alles wijst op een planmatige aanpak", zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

16 minuten geleden
Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

1 uur geleden
FIOD onderzoekt weer massale toeslagenfraude vanuit Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

2 uur geleden
Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Meer inwoners van de Europese Unie zeggen de komende Europese verkiezingen te gaan stemmen dan ze zich vorige keer voornamen. Ook meer Nederlanders denken ditmaal naar de stembus te gaan. De prille groei van de opkomst, na jaren kommer en kwel, zou in juni kunnen doorzetten, suggereert een peiling van het Europees Parlement.

3 uur geleden
Plofkraak bij geldwisselkantoor station Delft

DELFT (ANP) - Bij een geldwisselkantoor in de stationshal van station Delft heeft vanochtend een plofkraak plaatsgevonden. Regio15 meldt dat hulpdiensten omstreeks 04:30 uur melding kregen van de plofkraak.

4 uur geleden
Eerste openbare zitting verdachte dubbele moord Weiteveen

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen houdt woensdag een eerste openbare zitting in de zaak tegen de 50-jarige Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse Weiteveen op 16 januari. Volgens zijn advocaat Justus Reisinger zal K. in de rechtszaal verschijnen. De man werkt volledig mee aan het onderzoek, aldus de raadsman. De moorden veroorzaakten een schokgolf.

6 uur geleden
Erasmusbrug wekenlang in avond en nacht dicht voor onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - De Erasmusbrug in Rotterdam is tussen 15 april en 13 mei dagelijks tussen 20.00 en 06.00 uur dicht voor auto's en fietsers. Voetgangers kunnen er wel overheen. De maatregel is volgens de gemeente nodig om een veilige plek te bouwen voor de schilders van de pyloon, het staande en meest zichtbare deel van de brug. Het onderhoudswerk aan de Erasmusbrug, dat in februari is gestart, gaat naar verwachting heel 2024 duren.

6 uur geleden