Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: onbenut arbeidspotentieel het grootst in Groningen

CBS: onbenut arbeidspotentieel het grootst in Groningen

DEN HAAG (ANP) - Het onbenut arbeidspotentieel in de bevolkingsgroep van 15 tot 75 jaar was vorig jaar met 11,6 procent het grootst in de provincie Groningen, gevolgd door Noord-Holland met 11,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over het onbenut arbeidspotentieel, dat onder meer bestaat uit werklozen en onderbenutte deeltijdwerkers die meer uren zouden kunnen werken.

Ook in Zuid-Holland, Flevoland en Friesland was het onbenut arbeidspotentieel groter dan gemiddeld. In Amsterdam en de provinciehoofdsteden is het onbenut arbeidspotentieel volgens het CBS doorgaans groter dan in het omliggende gebied. Zeeland en Noord-Brabant hadden met 8,5 procent het minst onbenut arbeidspotentieel.

Op gemeenteniveau was het percentage onbenut arbeidspotentieel het hoogst in de stad Groningen, gevolgd door Delft, Wageningen en Amsterdam. Gemeenten met het kleinste onbenut arbeidspotentieel zijn Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek.

Vrouwen

In 2021 maakte 11,3 procent van de vrouwen deel uit van het onbenut arbeidspotentieel. Van alle mannen behoort 8,8 procent tot het onbenut arbeidspotentieel. Het grotere onbenut arbeidspotentieel bij vrouwen, die relatief vaak in deeltijd werken, is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan het grotere aandeel onderbenutte deeltijdwerkers. Bij mannen was dit landelijk 3,1 procent en bij vrouwen 5,4 procent.

Veel sectoren kampen met personeelstekorten door het sterke herstel uit de coronacrisis. Vooral de bedrijven die tijdens de coronapandemie medewerkers moesten ontslaan hebben moeite om personeel te vinden. De huidige krapte op de arbeidsmarkt is ook goed te merken in de werkloosheidcijfers. Het CBS meldde eerder al dat de werkloosheid in april verder is afgenomen tot 3,2 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste percentage sinds het begin van de maandelijkse metingen in 2003.

Meer uit Financieel

G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

44 minuten geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

1 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

2 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

14 uur geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

14 uur geleden
Google gaat AI-zoekresultaten aanpakken na diverse blunders

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google gaat "snel actie ondernemen" om zoekresultaten die tot stand komen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) te verbeteren. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. Gebruikers die van de nieuwe zoekmogelijkheden gebruikmaakten, kregen bijvoorbeeld terug dat Barack Obama de eerste moslimpresident van de Verenigde Staten was.

16 uur geleden
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval

AMSTERDAM (ANP) - De gegevens van een aantal klanten van ABN AMRO zijn mogelijk buitgemaakt bij een cyberaanval op een leverancier van de bank. ABN AMRO benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn "dat onbevoegden daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de gegevens van klanten". Ook zijn de systemen van de bank niet getroffen.

18 uur geleden