Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: omzet autobranche hoger door prijsstijgingen

CBS: omzet autobranche hoger door prijsstijgingen

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de auto- en motorbranche in Nederland is in het eerste kwartaal met meer dan een vijfde toegenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder meer door de prijsstijgingen die in de sector zijn doorgevoerd. Door de tekorten aan chips en personeel en de gestegen kosten van materialen werden auto's flink duurder.

Ook de populariteit van elektrische auto's draagt bij aan de omzetstijging in de eerste drie maanden van dit jaar. Dergelijke auto's zijn doorgaans duurder dan vergelijkbare modellen met een benzine- of dieselmotor. Door de gestegen brandstofprijzen kijken meer mensen naar een elektrisch voertuig.

De omzet van de handel in en reparatie van personenauto's ging met 30,2 procent omhoog op jaarbasis. Automerken kiezen er vanwege de chiptekorten veelal voor om vooral luxere uitvoeringen te maken van hun modellen waardoor de gemiddelde prijs van een auto toenam. Bij de handel in en reparatie van motoren was er een omzetstijging van 15,3 procent.

Bij de verkoop van zwaardere bedrijfsauto's zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne goed te merken. De productie van vrachtwagens van verschillende merken lag bijvoorbeeld stil omdat er geen kabelbomen geleverd konden worden vanuit Oekraïne. Kabelbomen zijn op maat gemaakte strengen van elektrische kabels waarmee alle onderdelen van een auto of vrachtauto aan elkaar verbonden worden. Ook de chiptekorten spelen hier nog een grotere rol.

Net geen kwart van de bedrijven in de auto- en motorbranche geeft aan in het huidige kwartaal te weinig personeel te hebben. Er waren in de eerste drie maanden 7300 vacatures in de sector. Zoveel banen waren er niet beschikbaar sinds 1997.

Meer uit Financieel

Noodlijdende vliegmaatschappij SAS dieper in de rode cijfers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard Zweedse kroon, omgerekend 175 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljard kroon.

14 minuten geleden
Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

35 minuten geleden
Novo Nordisk sleept Amerikaanse navolgers voor de rechter

BAGSVAERD (ANP/RTR) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk sleept twee Amerikaanse farmaceutische bedrijven voor de rechter. De bedrijven maken producten die hetzelfde bestanddeel bevat als het razend populaire afslankmedicijn Wegovy van Novo Nordisk.

1 uur geleden
Topman energieconcern Uniper: Europa heeft meer lng nodig

BERLIJN (ANP) - Europa heeft veel meer import nodig van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omdat de markt nog steeds erg krap is na het wegvallen van leveringen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topman Michael Lewis van het grote Duitse energieconcern Uniper gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Tesla levert eerste Cybertrucks af aan klanten

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla levert na twee jaar van vertragingen en productieproblemen donderdag zijn eerste Cybertrucks af. Volgend jaar moet het futuristisch uitziende voertuig in massaproductie gaan, maar of dat gaat lukken is de vraag.

2 uur geleden
Gokbedrijf achter BetCity beboet om overtreden antiwitwasregels

DEN HAAG (ANP) - Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity, heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het overtreden van de antiwitwasregels. Volgens de Kansspelautoriteit (Ksa) moeten gokbedrijven hun klanten goed controleren om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan, maar hierin is Betent tekortgeschoten. Het gaat om de eerste openbaar gemaakte boete van de Ksa om een dergelijk vergrijp.

2 uur geleden
Marktonderzoeker: pc-markt herstelt zich weer

SINGAPORE (ANP) - De verkoop van pc's lijkt zich na bijna twee jaar weer te herstellen. Marktonderzoeker Canalys verwacht dat de markt in het laatste kwartaal van dit jaar met 5 procent zal groeien.

3 uur geleden