Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: omzet autobranche hoger door prijsstijgingen

CBS: omzet autobranche hoger door prijsstijgingen

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de auto- en motorbranche in Nederland is in het eerste kwartaal met meer dan een vijfde toegenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder meer door de prijsstijgingen die in de sector zijn doorgevoerd. Door de tekorten aan chips en personeel en de gestegen kosten van materialen werden auto's flink duurder.

Ook de populariteit van elektrische auto's draagt bij aan de omzetstijging in de eerste drie maanden van dit jaar. Dergelijke auto's zijn doorgaans duurder dan vergelijkbare modellen met een benzine- of dieselmotor. Door de gestegen brandstofprijzen kijken meer mensen naar een elektrisch voertuig.

De omzet van de handel in en reparatie van personenauto's ging met 30,2 procent omhoog op jaarbasis. Automerken kiezen er vanwege de chiptekorten veelal voor om vooral luxere uitvoeringen te maken van hun modellen waardoor de gemiddelde prijs van een auto toenam. Bij de handel in en reparatie van motoren was er een omzetstijging van 15,3 procent.

Zwaardere bedrijfsauto's

Bij de verkoop van zwaardere bedrijfsauto's zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne goed te merken. De productie van vrachtwagens van verschillende merken lag bijvoorbeeld stil omdat er geen kabelbomen geleverd konden worden vanuit Oekraïne. Kabelbomen zijn op maat gemaakte strengen van elektrische kabels waarmee alle onderdelen van een auto of vrachtauto aan elkaar verbonden worden. Ook de chiptekorten spelen hier nog een grotere rol.

Net geen kwart van de bedrijven in de auto- en motorbranche geeft aan in het huidige kwartaal te weinig personeel te hebben. Er waren in de eerste drie maanden 7300 vacatures in de sector. Zoveel banen waren er niet beschikbaar sinds 1997.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

17 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

18 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

20 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

21 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

1 dag geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden