
CBS: Nederlandse economie in derde kwartaal gekrompen
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal gekrompen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat er minder geld is gestoken in woningen en infrastructuur. Tegelijk is het vertrouwen van consumenten in de economie tot een dieptepunt gedaald en verslechteren de economische omstandigheden alsmaar verder waardoor een recessie dreigt.
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen merkt op dat consumenten de hoge energierekening en duurdere boodschappen al een tijdje in hun portemonnee voelen. "Zelfs in 2013, toen Nederland geplaagd werd door een recessie en een hoge werkloosheid, was het vertrouwen niet zo laag als nu."
De economie kromp tussen juli en september uiteindelijk met 0,2 procent. De investeringen namen af met 1,7 procent. Dat komt met name doordat er minder werd geïnvesteerd in woningen en infrastructuur, respectievelijk 0,4 procent en 4,2 procent. Het CBS ziet wel dat huishoudens nog iets meer besteedden dan in het tweede kwartaal, namelijk 0,1 procent. Ook de import en export stegen, met respectievelijk 1 en 0,9 procent.
Europese Unie
Volgens Van Mulligen ontwikkelde de economie in Nederland zich vergelijkbaar met die van onze belangrijkste handelspartners. "In de meeste landen van de Europese Unie zat de groei in het derde kwartaal dicht bij de nul. Net als in Nederland was er in België een bescheiden krimp, Frankrijk en Duitsland groeiden licht."
Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie nog wel met 3,1 procent. Dat komt volgens het CBS door de coronamaatregelen, die in het derde kwartaal van vorig jaar nog van invloed waren. Ook de import en export stegen op jaarbasis. Dat komt met name door de wederuitvoer, de export van eerder geïmporteerde producten, die groeide met ongeveer 4 procent. De import ligt ten opzichte van een jaar eerder 2 procent hoger.
Recessie
Omdat er niet langer coronamaatregelen van kracht zijn, namen ook de bestedingen van consumenten toe. Die gaven op jaarbasis 2,3 procent meer uit, onder meer aan cultuur, recreatie en horeca.
Als de economie in het vierde kwartaal opnieuw krimpt, belandt Nederland in een recessie. De Europese Commissie sprak vorige week al de verwachting uit dat de meeste EU-landen voor het einde van het jaar in een recessie belanden. Die zou duren tot volgend voorjaar.
Negatiever
"Het volgend kwartaal zullen we zien of de krimp in het derde kwartaal een incident was of zich voortzet", aldus Van Mulligen. Hij wil geen voorspellingen doen, maar stipt wel aan dat het algehele economische beeld in de afgelopen maanden negatiever is geworden.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.
4 uur geledenDUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.
6 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.
7 uur geleden