
CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd
DEN HAAG (ANP) - De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.
Ook de hoeveelheid agrarisch gebied in Nederland nam af, met 0,9 procent (178 vierkante kilometer). Natuur- en bosgebieden veranderden vooral in bebouwd en agrarisch gebied. Tegelijkertijd ontstond er ook nieuwe natuur vanuit vooral agrarisch gebied.
Er verdween in de periode 2013-2022 131 vierkante kilometer natuurlijk grasland, 36 vierkante kilometer bosgebied en 21 vierkante kilometer aan duin- en kustgebieden. De hoeveelheid heide- en stuifzandgebieden nam wel toe, met 15 vierkante kilometer. Dat geldt ook voor moeras- en veengebieden.
Landelijk verschilt het volgens het CBS wel hoeveel natuur er is verdwenen. In de provincies Zuid-Holland (60 vierkante kilometer) en Friesland (44 vierkante kilometer) nam de oppervlakte natuur- en bosgebieden het meeste af. In Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg kwam er in de periode 2013 tot en met 2022 juist meer natuur- en bosgebied bij.
In 2022 was ruim 45 procent van de oppervlakte van Nederland agrarisch gebied. Een kwart van Nederland bestond in dat jaar uit akker- en tuinbouwgebied. Meer dan 20 procent van Nederland was in 2022 'bebouwd gebied'. Natuur- en bosgebied nam bijna 16 procent van de oppervlakte van Nederland voor zijn rekening.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Nationale Herdenking op de Dam is dit jaar weer vrij toegankelijk. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt in een brief aan de gemeenteraad dat er op basis van de informatie van politie en het dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geen aanleiding is om "de openbaarheid en toegankelijkheid van de herdenking te begrenzen".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt het "van de ratten besnuffeld" wat er vorige week maandag in het Maagdenhuis is gebeurd. Hij krijgt ook kritiek vanuit de Tweede Kamer. Bruins zou te weinig reageren en zijn verantwoordelijkheid niet nemen bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten die uit de hand lopen.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een medewerker van de politie Midden-Nederland is ontslagen om uitingen die hij eind 2023 deed op X. Hij zou zich op het sociale medium kwetsend en ongepast hebben uitgelaten. Een groot deel van zijn berichten werd bovendien beschouwd als onprofessioneel, discriminerend of racistisch, meldt de politie.
5 uur geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - De politie heeft woensdag in het onderzoek naar de kunstroof in Assen een bedrijfspand in Heerhugowaard doorzocht. De gestolen Roemeense kunstschatten zijn daarbij niet aangetroffen. Wel zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om telefoons, computers of harde schijven.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Acht provincies steunen de plannen van universiteiten om zelf de instroom van buitenlandse studenten te beperken. De gedeputeerden roepen het kabinet op de regels aan te passen, zoals de universiteiten willen.
8 uur geledenSAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld omdat de advocaat van een van de beklaagden een medische ingreep heeft moeten ondergaan. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van het Amsterdam UMC denken dat huisartsen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) mensen met longkanker tot vier maanden eerder kunnen opsporen. Ze schrijven erover in een studie die woensdag verschijnt in het British Journal of General Practice.
16 uur geleden