
CBS meldt minder moorden in 2020, maar meer moorden op jongeren
DEN HAAG (ANP) - Moord en doodslag kwam in 2020 iets minder vaak voor dan een jaar eerder. Vorig jaar stierven 121 mensen daardoor. Dat zijn er 4 minder dan in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Wel vielen er vorig jaar meer jonge slachtoffers van levensdelicten. Het aantal jongeren tot 20 jaar dat daardoor om het leven kwam, nam toe van 10 in 2019 naar 18 in 2020.
De daling van het aantal levensdelicten is al langer gaande, ziet het CBS. Tussen 2000 en 2004 kwamen er jaarlijks gemiddeld 236 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Daarna daalde dat aantal gestaag, en sinds 2015 zijn er gemiddeld 125 slachtoffers per jaar.
De statistici hebben cijfers over de afgelopen vijf jaar bestudeerd om te vergelijken onder welke omstandigheden mannen en vrouwen om het leven werden gebracht. Vrouwen werden in bijna zes op de tien gevallen door hun partner of ex van het leven beroofd. Bij mannen kwam dat amper voor. Zij werden vaak door een kennis of vriend(in) vermoord of door een onbekende dader. In een op de zes gevallen ging het bij mannen om een afrekening in het criminele circuit.
Slachtoffers jonger dan 10 jaar zijn bijna allemaal door hun vader of moeder omgebracht, ziet het CBS. Bij jongeren tussen de 10 en 20 is dat vaker door een kennis of vriend.
In de meeste gevallen is de dader van een levensmisdrijf of een poging daartoe een man. In 2020 was dat in 95 procent van de gevallen zo.
Een kwart van alle levensdelicten werd vorig jaar gepleegd in een van de drie grootste steden. Ook relatief gezien komen levensmisdrijven hier veel voor. De afgelopen vijf jaar waren 2 op de 100.000 Amsterdammers slachtoffer van moord of doodslag, terwijl het landelijke gemiddelde 0,7 bedraagt. Ook Rotterdam en Den Haag zitten hier ver boven.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De ministerraad heeft ingestemd met een nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanaf 1 januari 2026 zal Marc Kuipers deze positie vervullen. Hij vervangt dan Pieter-Jaap Aalbersberg, die de functie sinds 2019 bekleedt.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
2 uur geleden