Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS meldt minder moorden in 2020, maar meer moorden op jongeren

CBS meldt minder moorden in 2020, maar meer moorden op jongeren

DEN HAAG (ANP) - Moord en doodslag kwam in 2020 iets minder vaak voor dan een jaar eerder. Vorig jaar stierven 121 mensen daardoor. Dat zijn er 4 minder dan in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wel vielen er vorig jaar meer jonge slachtoffers van levensdelicten. Het aantal jongeren tot 20 jaar dat daardoor om het leven kwam, nam toe van 10 in 2019 naar 18 in 2020.

De daling van het aantal levensdelicten is al langer gaande, ziet het CBS. Tussen 2000 en 2004 kwamen er jaarlijks gemiddeld 236 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Daarna daalde dat aantal gestaag, en sinds 2015 zijn er gemiddeld 125 slachtoffers per jaar.

De statistici hebben cijfers over de afgelopen vijf jaar bestudeerd om te vergelijken onder welke omstandigheden mannen en vrouwen om het leven werden gebracht. Vrouwen werden in bijna zes op de tien gevallen door hun partner of ex van het leven beroofd. Bij mannen kwam dat amper voor. Zij werden vaak door een kennis of vriend(in) vermoord of door een onbekende dader. In een op de zes gevallen ging het bij mannen om een afrekening in het criminele circuit.

Slachtoffers jonger dan 10 jaar zijn bijna allemaal door hun vader of moeder omgebracht, ziet het CBS. Bij jongeren tussen de 10 en 20 is dat vaker door een kennis of vriend.

In de meeste gevallen is de dader van een levensmisdrijf of een poging daartoe een man. In 2020 was dat in 95 procent van de gevallen zo.

Een kwart van alle levensdelicten werd vorig jaar gepleegd in een van de drie grootste steden. Ook relatief gezien komen levensmisdrijven hier veel voor. De afgelopen vijf jaar waren 2 op de 100.000 Amsterdammers slachtoffer van moord of doodslag, terwijl het landelijke gemiddelde 0,7 bedraagt. Ook Rotterdam en Den Haag zitten hier ver boven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

BuZa tegen reizigers uit en naar Marokko: zoek snel andere route

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers vanuit en naar Marokko aan om snel te zoeken naar een alternatieve route. Vanaf middernacht gaat er een vliegverbod in tussen Marokko en Nederland. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er "alternatieven om te reizen via andere nabij Nederland gelegen landen". Het verbod geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

27 minuten geleden
Slachtoffer aanrijding tram in Den Haag is Poolse man

DEN HAAG (ANP) - De man die maandagavond in Den Haag overleed nadat hij door een tram was aangereden, is een 39-jarige man met de Poolse nationaliteit. De politie meldde eerder al dat het slachtoffer geen vaste woon- of verblijfplaats had.

3 uur geleden
Ook OM in hoger beroep in moordzaak advocaat Wiersum

AMSTERDAM (ANP) - Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de strafzaak van de moord op advocaat Derk Wiersum. De rechtbank Amsterdam veroordeelde de twee verdachten vorige week tot dertig jaar cel. Het OM had levenslang geëist. De advocaten van Giërmo B. en Moreno B. hadden al laten weten beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

4 uur geleden
Snelrecht voor relschoppers na voetbalwedstrijd in Nijmegen

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie past snelrecht toe op zeven mannen uit Arnhem en Nijmegen die afgelopen zondag werden opgepakt bij de rellen die uitbraken in het Goffertpark in Nijmegen, na de wedstrijd NEC - Vitesse. De zeven verdachten worden woensdag en donderdag op verdenking van openlijk geweld voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het OM wil dat ze vast blijven zitten tot aan de rechtszitting.

5 uur geleden
Marokko verbiedt vliegverkeer van en naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - De Marokkaanse overheid legt vanaf middernacht een vliegverbod op voor vluchten van en naar Nederland. Dat bevestigt luchtvaartmaatschappij Transavia na berichtgeving hierover in Marokkaanse media. Het vliegverbod geldt behalve voor Nederland ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Bedreiger Rutte ook verdacht van oplichting

DEN HAAG (ANP) - De 22-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van het bedreigen van demissionair premier Mark Rutte heeft mogelijk ook fraude via WhatsApp gepleegd. Dat zei de officier van justitie woensdag tijdens de eerste openbare zitting in de rechtbank in Den Haag. Yavuz O. wordt binnenkort over deze mogelijke oplichting nader gehoord, zei de officier.

5 uur geleden
Raad van State: dwangsom voor VWS als Wob-besluit uitblijft

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moet uiterlijk 30 november een besluit nemen over drie informatieverzoeken van het televisieprogramma Nieuwsuur. Doet hij dat niet, dan moet het departement een dwangsom betalen. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald.

6 uur geleden