Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS meldt minder moorden in 2020, maar meer moorden op jongeren

CBS meldt minder moorden in 2020, maar meer moorden op jongeren

DEN HAAG (ANP) - Moord en doodslag kwam in 2020 iets minder vaak voor dan een jaar eerder. Vorig jaar stierven 121 mensen daardoor. Dat zijn er 4 minder dan in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wel vielen er vorig jaar meer jonge slachtoffers van levensdelicten. Het aantal jongeren tot 20 jaar dat daardoor om het leven kwam, nam toe van 10 in 2019 naar 18 in 2020.

De daling van het aantal levensdelicten is al langer gaande, ziet het CBS. Tussen 2000 en 2004 kwamen er jaarlijks gemiddeld 236 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Daarna daalde dat aantal gestaag, en sinds 2015 zijn er gemiddeld 125 slachtoffers per jaar.

De statistici hebben cijfers over de afgelopen vijf jaar bestudeerd om te vergelijken onder welke omstandigheden mannen en vrouwen om het leven werden gebracht. Vrouwen werden in bijna zes op de tien gevallen door hun partner of ex van het leven beroofd. Bij mannen kwam dat amper voor. Zij werden vaak door een kennis of vriend(in) vermoord of door een onbekende dader. In een op de zes gevallen ging het bij mannen om een afrekening in het criminele circuit.

Slachtoffers jonger dan 10 jaar zijn bijna allemaal door hun vader of moeder omgebracht, ziet het CBS. Bij jongeren tussen de 10 en 20 is dat vaker door een kennis of vriend.

In de meeste gevallen is de dader van een levensmisdrijf of een poging daartoe een man. In 2020 was dat in 95 procent van de gevallen zo.

Een kwart van alle levensdelicten werd vorig jaar gepleegd in een van de drie grootste steden. Ook relatief gezien komen levensmisdrijven hier veel voor. De afgelopen vijf jaar waren 2 op de 100.000 Amsterdammers slachtoffer van moord of doodslag, terwijl het landelijke gemiddelde 0,7 bedraagt. Ook Rotterdam en Den Haag zitten hier ver boven.

Meer uit Binnenland

35 aanhoudingen in Rotterdam bij onrust na winst Marokko

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft in Rotterdam 35 mensen aangehouden bij ongeregeldheden die uitbraken in de stad nadat Marokko-supporters de straat op gingen om de overwinning op Spanje op het WK voetbal in Qatar te vieren. De aanhoudingen zijn gedaan in verband met vuurwerk, voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en belediging, zo meldt de politie.

1 uur geleden
Zes onruststokers aangehouden in Amsterdam na winst Marokko

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft in Amsterdam zes mensen aangehouden bij ongeregeldheden nadat Marokko-supporters de straat op gingen om de overwinning op Spanje op het WK voetbal in Qatar te vieren. Een aanhouding werd gedaan vanwege het gooien van vuurwerk naar hulpverleners, zo meldt de politie op Twitter.

1 uur geleden
Grootste overlast voorbij in steden na winst Marokko

DEN HAAG (ANP) - In de steden waar ongeregeldheden uitbraken na de winst van Marokko op het WK voetbal in Qatar is de grootste overlast voorbij. Op verschillende plekken in het land heeft de ME moeten ingrijpen omdat relschoppers geen gehoor gaven aan oproepen om weg te gaan.

2 uur geleden
Onderzoek: informeel contact fiscus en Uber, geen bevoordeling

DEN HAAG (ANP) - Het Amerikaanse techbedrijf Uber is niet bevoordeeld door de Nederlandse Belastingdienst, zou blijken uit vertrouwelijk onderzoek van de fiscus zelf. Deskundigen zeggen in een externe check dat dit onderzoek "juist en gedegen" is gedaan, en twijfelen niet aan de conclusie.

3 uur geleden
Politie ontruimt locaties Amsterdam en Rotterdam na winst Marokko

AMSTERDAM/ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft dinsdag ingegrepen op het Amsterdamse Mercatorplein en het Kruisplein in Rotterdam. In die steden werd in eerste instantie feest gevierd na de winst van Marokko op Spanje tijdens het WK in Qatar, maar de feestelijkheden zijn uitgelopen op ongeregeldheden. Er wordt veel zwaar vuurwerk afgestoken.

3 uur geleden
Hoekstra: naar Nederland halen laatste 156 Afghanen erg moeilijk

DEN HAAG (ANP) - Het wordt steeds moeilijker om Afghanen die er recht op hebben om naar Nederland overgebracht te worden, ook daadwerkelijk hier naartoe te halen. Het gaat nu nog om 156 mensen, van wie er 151 in Afghanistan zijn, schrijft minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Vijf verblijven in een ander land.

4 uur geleden
Tien aanhoudingen in Den Haag bij onrust na winst Marokko

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft in Den Haag "vooralsnog" tien mensen aangehouden na onlusten rond de winst van Marokko op het WK voetbal in Qatar. De onruststokers zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging ofwel het bezit van zwaar vuurwerk, aldus een woordvoerder van de politie.

4 uur geleden