CBS: meer shoppers online, maar ook meer klachten
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat online aankopen doet, groeit gestaag. Parallel aan het onlineaankoop-gedrag groeit ook het aantal klachten over de aanschaf via het wereldwijde web, vooral over levertijden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek onder 6000 mensen van 12 jaar en ouder in de periode april tot juli dit jaar.
Ruim driekwart van de ondervraagden deed in de meetperiode een aankoop online. Dat betekende volgens het CBS een groei met 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Veelal ging het om de aankoop van schoenen, kleding en accessoires. Daarnaast zei ongeveer de helft van de ondervraagden maaltijden bij restaurants, fastfoodketens of cateraars online te hebben besteld. Verderop in de lijst volgen meubels, woonaccessoires, tuinartikelen, cosmetica en sportartikelen. De aanschaf van kleding, schoenen en maaltijden groeiden ook het snelst in vergelijking met een jaar eerder.
Verder komt naar voren dat mensen ook steeds meer geld uitgeven aan aankopen online. Van de mensen die online shopten zei meer dan een kwart 500 euro of meer uit te hebben gegeven. Dat bedrag gold een jaar geleden voor ruim een vijfde van de ondervraagden. Mannen geven meer uit dan vrouwen, becijferde het CBS. Ongeveer 30 procent van de mannelijke onlineshoppers deed dat voor een bedrag van minstens 500 euro. Bij de vrouwen was dit 22 procent.
Binnen de groep 25 tot 45-jarigen is kopen via internet het populairst. Bijna 90 procent van die groep waagde zich aan onlineaankopen. Verder viel de stijging op bij de groep 65-plussers. In de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar steeg het percentage van mensen die online aankopen deed van 59 naar 68 procent. Bij de 75-plussers ging dit van 25 naar 35 procent.
Van de kopers online had 56 procent een klacht. Ook dit percentage nam toe afgezet tegen de 51 procent een jaar eerder. Naast klachten over te late leveringen, 40 procent klaagde daarover, ging het om technische problemen bij het bestellen of betalen. Ook werden wel eens verkeerde spullen geleverd of waren deze beschadigd. Ook werd geklaagd over het niet kunnen vinden van de garantievoorwaarden.
Mensen die geen online aankopen doen gaven veelal aan liever fysiek naar de winkel te willen, zodat ze de producten zelf konden zien. Daarnaast was er gewoonweg geen behoefte en speelden de bezorgdheid over de cyberveiligheid en het niet willen afgeven van persoonlijke gegevens een rol.
Meer uit Financieel
ESSEN (ANP/BLOOMBERG) - E.ON, het Duitse moederbedrijf van Essent en Energiedirect.nl, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar fors geïnvesteerd in energienetwerken en infrastructuur om de energietransitie te versnellen. De uitgaven stegen van januari tot september tot 4,7 miljard euro, een stijging van 20 procent.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,8 procent gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van een eerste berekening over de maanden juli tot en met september. De groei in het tweede kwartaal viel bovendien hoger uit: in plaats van 1 procent, steeg het bruto binnenlands product in die periode met 1,1 procent, aldus het CBS.
24 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - ASML behoorde donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker liet voorafgaand aan zijn beleggersdag weten de verwachtingen voor 2030 te handhaven. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers verlaagde ASML nog de vooruitzichten voor 2025 en beleggers vreesden dat het bedrijf ook negatiever zou worden over de jaren daarna. Het aandeel werd ruim 3 procent hoger gezet.
36 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft het staatsbedrijf Deutsche Energy Terminal (DET) opgedragen leveringen van Russisch gas te weigeren. Ook andere Duitse gasterminals is gevraagd geen Russische ladingen vloeibaar gemaakt aardgas (lng) meer aan te nemen. Dit meldt zakenkrant Financial Times.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASML. De chipmachinemaker liet voorafgaand aan zijn beleggersdag weten de verwachtingen voor 2030 te handhaven. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers verlaagde ASML nog de vooruitzichten voor 2025 en beleggers vreesden dat het bedrijf ook negatiever zou worden over de jaren daarna.
1 uur geledenROCKVILLE (ANP/AFP) - Honderden werknemers van het Amerikaanse mediabedrijf ZeniMax, maker van de populaire game Fallout, hebben woensdag het werk neergelegd. Sinds Microsoft het bedrijf in 2021 overnam, mogen zij steeds minder thuiswerken. Ook zou Microsoft werk uitbesteden aan derden, zonder dit met de vakbond te overleggen.
1 uur geledenVELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat de omzet in de wereldwijde chipindustrie in 2030 zal groeien naar meer dan 1 biljoen dollar, omgerekend bijna 950 miljard euro. De omzet wordt vooral aangejaagd door de vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Voorafgaand aan zijn beleggersdag zegt ASML dat AI de "volgende grote aanjager van productiviteit en innovatie over de bredere maatschappij" zal zijn.
1 uur geleden