Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: meer omzet industrie, vooral door hogere prijzen

CBS: meer omzet industrie, vooral door hogere prijzen

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal haast een kwart hoger uitgekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat stelt dat die hogere omzet voornamelijk werd veroorzaakt doordat de industrie hogere prijzen rekende voor zijn producten om zo de gestegen kosten voor onder meer grondstoffen, lonen en energie te compenseren.

Ondernemers in de industrie zijn overwegend negatiever gestemd over het vierde kwartaal. Slechts een op de tien denkt dat de omzet dan ook hoger uitvalt. Ongeveer de helft denkt dat verkoopprijzen in het huidige kwartaal zullen stijgen. Slechts een op de negen ondernemers in de industrie denkt meer personeel in dienst te hebben en dat is lager dan in de afgelopen vijf kwartalen.

De omzet in de industrie viel 22,3 procent hoger uit. De omzet binnen Nederland ging met ruim een kwart omhoog, die naar het buitenland steeg iets meer dan 20 procent. De afzetprijzen in Nederland lagen 23 procent hoger dan een jaar eerder, die in het buitenland 27,3 procent.

De omzet nam toe in vrijwel alle hoofdbranches, maar de toename was het sterkst bij raffinaderijen en de chemische industrie. Dat had te maken met de gestegen prijzen voor olie. Ook in de sectoren transport, voedings- en genotsmiddelen en papier lagen de omzetstijgingen boven de 20 procent. De textielindustrie zag als enige de omzet licht dalen ondanks dat ook hier de verkoopprijzen hoger waren.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

12 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

14 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

16 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

17 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

18 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

18 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden