Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar terug

CBS: meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar terug

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar eerder. Ook het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit (geweld, diefstal, inbraak, vernielingen) is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

In Flevoland nam het aantal mensen dat zich onveilig voelt het sterkst toe. Friezen voelen zich het minst vaak onveilig (10 procent), en Zuid-Hollanders, Limburgers en Flevolanders het vaakst (alle drie 18 procent). In Heerlen, Rotterdam, Roosendaal, Vlaardingen en Schiedam zegt meer dan 25 procent zich weleens onveilig te voelen in de eigen buurt. Verder voelen meer mensen zich in het algemeen onveilig, dus los van een specifieke plek of situatie. In 2021 gaf 33 procent aan zich weleens onveilig te voelen, vorig jaar was dit 35 procent.

Vorig jaar gaf 20 procent aan slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit, tegen 17 procent in 2021 en dat was toen het laagste niveau in tien jaar. Ook het aantal geregistreerde misdrijven door de politie was hoger dan in 2021. Vorig jaar zijn weer bijna net zo veel misdrijven geregistreerd als voor de coronacrisis.

Groningen

In de provincie Groningen steeg het aantal slachtoffers van traditionele criminaliteit het sterkst (21 procent zei slachtoffer te zijn geweest, tegen 16 procent in 2021). Zeeuwen, Drentenaren en Friezen waren het minst vaak slachtoffer (alle drie 15 procent) en Noord-Hollanders het vaakst (24 procent).

Voor het hele land ligt het gemiddelde op 29 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners. Vorig jaar registreerde de Amsterdamse politie 61.000 gevallen van diefstal en inbraak, geweld of vernieling (67 per 1000 Amsterdammers). In de gemeente Tubbergen (Overijssel) was dit het laagst, namelijk 5 per 1000 inwoners.

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse enquête waarin de thema's slachtofferschap van criminaliteit en veiligheidsbeleving centraal staan. In 2023 deden ruim 180.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder aan dit onderzoek mee. Het onderzoek gebeurt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gegevens zijn volgens het CBS een belangrijk beleidsinstrument om het land veiliger en leefbaarder te maken.

Meer uit Binnenland

Zomers weer met af en toe een bui verwacht op Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen, die dinsdag van start gaat, kunnen zomers weer met soms een bui tegemoet zien. De laatste twee wandeldagen verlopen warmer dan de eerste twee, verwacht Weeronline.

48 minuten geleden
Automobilist (29) overleden bij ongeluk op A20 bij Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Een 29-jarige automobilist is zaterdagochtend overleden toen zijn auto van de weg raakte op de A20 bij Vlaardingen. Het eenzijdige ongeval gebeurde rond 05.25 uur, meldt de politie. De man zat alleen in de auto. Op foto's in regionale media is te zien dat de auto op zijn kop in het gras ligt. Volgens Rijnmond werd de bestuurder enkele tientallen meters naast het voertuig gevonden.

1 uur geleden
Zwaargewonden bij ongeluk met Nederlandse touringcar in Duitsland

GIFHORN (ANP/DPA) - Bij een ongeluk met een Nederlandse touringcar in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zes mensen gewond geraakt, van wie twee zwaar. De bus met 23 senioren uit Nederland zou aan het begin van de avond van de weg zijn geraakt tussen de steden Rötgesbüttel en Meine in het district Gifhorn nadat de buschauffeur onwel was geworden, volgens de Duitse hulpdiensten.

11 uur geleden
Nederland annuleert lhbti-evenement in Senegal na waarschuwing

DAKAR (ANP/RTR) - De Nederlandse ambassade in Senegal heeft vrijdag besloten om een lhbti-evenement in de hoofdstad Dakar te annuleren na een waarschuwing van de Senegalese overheid. Het zou gaan om een filmvertoning met daaropvolgend een discussie over lhbti-kwesties, georganiseerd samen met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal.

13 uur geleden
Bosnische imam in Nederland: niet geleerd van Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - In onder meer Gaza, Oekraïne en Soedan herhaalt zich op dit moment iets vergelijkbaars als wat zich in Srebrenica heeft afgespeeld dertig jaar geleden. Dat heeft hoofdimam Aldin Šahbazović van de Islamitische Vereniging voor Bosniakken in Nederland vrijdag gezegd bij de herdenking van de massamoord in 1995. Volgens hem herhaalt de wereld "hetzelfde patroon: onrecht wordt eerst genegeerd, daarna gerelativeerd en tenslotte gerechtvaardigd door koude geopolitieke berekeningen".

16 uur geleden
Honderden mensen herdenken in Den Haag massamoord Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben in Den Haag de genocide in Srebrenica in 1995 herdacht. Op de Lange Voorhout kwamen zij samen om stil te staan bij de massamoord 30 jaar geleden. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een vredesmars gelopen vanuit Wassenaar. Een groot aantal deelnemers droeg een wit shirt met de tekst 'never forget Srebrenica', sommigen hadden de Bosnische vlag om.

17 uur geleden
Nieuwe coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

DEN HAAG (ANP) - De ministerraad heeft ingestemd met een nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanaf 1 januari 2026 zal Marc Kuipers deze positie vervullen. Hij vervangt dan Pieter-Jaap Aalbersberg, die de functie sinds 2019 bekleedt.

18 uur geleden