Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: meer mannen vermoord in 2021, maar minder vrouwen

CBS: meer mannen vermoord in 2021, maar minder vrouwen

DEN HAAG (ANP) - In 2021 kwamen 126 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar meer mannen vermoord, maar vielen er onder vrouwen juist iets minder slachtoffers.

Bij mannen is het aantal slachtoffers toegenomen van 77 in 2020 naar 88 in 2021. Bij vrouwen vielen er 38 slachtoffers, 6 minder dan in 2020. Het statistiekbureau noemt het aantal slachtoffers van moord of doodslag de afgelopen vijf jaar "stabiel". Gemiddeld vielen er in de periode van 2018 tot en met vorig jaar 123 slachtoffers. Dat gemiddelde ligt een stuk lager dan begin deze eeuw. Van 2002 tot en met 2004 stierven jaarlijks namelijk gemiddeld 231 mensen in Nederland door moord of doodslag.

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat het merendeel van de vermoorde vrouwen werd omgebracht door een (ex-)partner. In de periode van 2017 tot en met 2021 was dit bij zes op de tien vrouwelijke slachtoffers het geval. Onder mannen was de (vermoedelijke) dader in 30 procent van de gevallen een kennis of vriend van het slachtoffer. Bij ruim 14 procent ging het om een afrekening in het criminele circuit.

Een derde van alle levensdelicten in 2021 werd in de drie grootste steden gepleegd: 15 in Amsterdam, 15 in Rotterdam en 11 in Den Haag. De cijfers uit dit onderzoek gaan over slachtoffers van moord of doodslag op Nederlands grondgebied, dus ook slachtoffers die niet in Nederland woonden zijn meegeteld.

Meer uit Binnenland

Coronacommissie Tweede Kamer wil eind 2026 rapport klaar hebben

DEN HAAG (ANP) - Het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie naar de coronacrisis en het overheidsbeleid daarin, zal naar verwachting 32 maanden duren. Het onderzoek bestaat uit vier fases. Na een intensieve voorbereiding begint de commissie vanaf december 2025 met openbare verhoren. Het rapport met alle bevindingen en conclusies zal dan in december 2026 klaar zijn, zo heeft de commissie bekendgemaakt in het onderzoeksvoorstel dat woensdag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

9 minuten geleden
Man verdacht van ondergronds bankieren voor 45 miljoen euro

ROTTERDAM (ANP) - Een 47-jarige man die eerder deze maand in een toko in Rotterdam werd aangehouden, wordt verdacht van het ondergronds bankieren met een waarde van ruim 45 miljoen euro. De Rotterdamse toko fungeerde volgens het Openbaar Ministerie als plek waar criminelen misdaadgeld kunnen laten versturen.

24 minuten geleden
Driekwart hbo-stages onderwijs is onbetaald, Dijkgraaf ontstemd

DEN HAAG (ANP) - Driekwart van de hbo-studenten die stage lopen op een basis- of middelbare school, krijgt hier volgens het onderzoeksbureau ResearchNed niet voor betaald. Dat vindt demissionair minister Robbert Dijkgraaf (hbo en wo) niet uit te leggen. Hij wil hier samen met minister Mariëlle Paul (primair en voortgezet onderwijs) afspraken over maken met werknemers en werkgevers.

47 minuten geleden
Boek Inez Weski meteen bovenaan bestsellerlijst

DEN HAAG (ANP) - Het boek van advocaat Inez Weski staat in de eerste week na het verschijnen meteen bovenaan de Bestseller 60, de lijst met bestverkochte boeken van boekenkoepel CPNB. In het boek Het geluid van de stilte schrijft Weski onder meer over haar arrestatie vorig jaar.

2 uur geleden
Capaciteit COA Ter Apel weer ruim overschreden

TER APEL (ANP) - De grenzen van de opvangcapaciteit van het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn afgelopen nacht opnieuw ruim overschreden. Er sliepen 2300 mensen, driehonderd meer dan is afgesproken. De aanhoudende drukte heeft gevolgen voor de werkdruk voor medewerkers en de sfeer op de locatie. Dinsdagavond was er een steekpartij bij het aanmeldcentrum, een 24-jarige man raakte gewond.

2 uur geleden
OM handelt zaak tegen vier medewerkers zorgboerderij zelf af

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie beslist zelf of vier medewerkers van een zorgboerderij in het Groningse Wedde straf krijgen voor het mishandelen van gehandicapte bewoners. De zaak wordt voorgelegd aan de officier van justitie en niet aan de rechtbank. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.

2 uur geleden
Brand in pand Rotterdam waar minder-zelfredzame mensen wonen

ROTTERDAM (ANP) - In een flatwoning aan de Arrheniusweg in de Rotterdamse wijk Prins-Alexander bestrijdt de brandweer een uitslaande brand. In het gebouw wonen enkele mensen die volgens de veiligheidsregio "minder zelfredzaam zijn".

3 uur geleden