Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS maakt bekend of inflatie nog verder is gestegen

CBS maakt bekend of inflatie nog verder is gestegen

DEN HAAG (ANP) - In november stegen de kosten voor het dagelijks leven harder dan in de afgelopen 39 jaar. Als het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag de inflatiecijfers over december bekendmaakt, wordt duidelijk of de geldontwaarding ook in de laatste maand van 2021 verder is gestegen. De afgelopen maanden steeg vooral de prijs van gas en elektriciteit, maar ook andere zaken werden duurder als gevolg van leveringsproblemen.

De inflatie was in oktober nog 3,4 procent op jaarbasis en in november 5,2 procent. De verwachting is dat dit cijfer nog verder is opgelopen. Afgelopen week gaf het CBS al het inflatiecijfer voor december volgens de Europees geharmoniseerde methode vrij, wat met 6,4 procent op jaarbasis iets hoger was dan de 5,9 procent die deze rekenmethode in november opleverde.

In november steeg ook de prijs van kleding aanzienlijk, met 5 procent, terwijl eten en drinken 1,1 procent duurder werden. Elektriciteit was driekwart duurder, gas steeg ruim de helft in prijs en benzine kostte ongeveer een derde meer dan een jaar eerder.

Energieprijzen

De beleidsbepalers van de Europese Centrale Bank (ECB) zien de oorzaken van de hoge inflatie nog als tijdelijk. Zo kunnen de energieprijzen komend jaar weer dalen als er meer voorraden van gas worden aangelegd. Ook zijn er verstoringen met de levering van goederen en grondstoffen, wat tot hogere prijzen leidt. Die verstoringen zullen nog wel enige tijd aanhouden, maar in de loop van 2022 afnemen, aldus de ECB.

De inflatie in de eurozone steeg afgelopen maand nog wel, tegen de verwachtingen van economen in. De stijging bedroeg maar 0,1 procentpunt ten opzichte van november en lijkt de verwachtingen van de ECB te bevestigen.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

1 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

3 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

3 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

7 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

8 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden