Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: laatste jaren daalde uitstoot in de landbouw vrijwel niet

CBS: laatste jaren daalde uitstoot in de landbouw vrijwel niet

DEN HAAG (ANP) - De uitstoot van broeikasgassen en stikstof in de landbouw is in de laatste jaren nauwelijks nog gedaald, signaleert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In vergelijking met 1995 is de uitstoot van de meeste stoffen in de landbouw wel gedaald, maar tussen 2003 en 2008 stagneerde deze ontwikkeling bij broeikasgassen en stikstof. De productie in de landbouw ging in grofweg 25 jaar met 20 procent omhoog.

De bijdrage van de landbouw aan de totale uitstoot in Nederland is relatief groot, stelt het CBS. Als het gaat om broeikasgassen, dan is het aandeel van de landbouw met 12 procent nog precies hetzelfde als in 1995. Na dat jaar daalde de uitstoot van gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde wel, maar sinds 2003 is die juist weer licht gestegen.

Tussen 1995 en 2008 verminderde de stikstofuitstoot aanzienlijk, maar daarna stagneerde de voortgang. De landbouw is de grootste uitstoter van de stikstofverbinding ammoniak, wat vrijkomt als dierlijke mest en urine met elkaar mengen. Ook komt er stikstofoxide vrij in de landbouw, bijvoorbeeld door tractoren en het verwarmen van kassen.

Melkveesector

De melkveesector stoot de meeste ammoniak uit. Ook is deze sector verantwoordelijk voor de meeste uitstoot van broeikasgassen. Het sterke gas methaan komt bij koeien bijvoorbeeld vrij als ze ademen of boeren. Verder stoot de (glas)tuinbouw ook veel broeikasgassen uit, door de opwekking van energie in de kassen met aardgas. Al met al stelt het CBS dat de zeer hoge productie in de landbouw een prijs heeft: het legt een grote druk op milieu en dierenwelzijn.

Landbouwwerktuigen stoten sinds 1995 wel veel minder fijnstof uit, maar nog steeds hebben de machines een groot aandeel in de totale fijnstofuitstoot in de landbouw. Ook pluimveehouderijen stoten veel fijnstof uit, door stof in de stallen. De algehele uitstoot van fijnstof afkomstig uit stallen en kassen steeg ten opzichte van 1995.

Uitstoot van ammoniak te hoog

De landbouw was in 2020 goed voor 1 procent van de omvang van de economie. In 1995 was dit nog 3 procent.

In een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam dinsdag ook naar voren dat de uitstoot van ammoniak afkomstig uit de landbouw te hoog blijft. Daardoor wordt het doel om in 2030 drastisch de stikstofuitstoot rond natuurgebieden te verminderen niet gehaald. Het aangekondigde Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) zou daar verandering in moeten brengen.

Meer uit Binnenland

Vooral op middelbare scholen zijn nog achterstanden door corona

DEN HAAG (ANP) - Leerlingen hebben de achterstanden die ze hebben opgelopen tijdens de coronaperiode nog steeds niet helemaal ingehaald, met name op middelbare scholen. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul ziet zelfs dat de onderwijsprestaties in de onderbouw nog wat verder zijn gedaald in het vorige schooljaar. In het basisonderwijs is wel duidelijk verbetering te zien, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

4 minuten geleden
Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

47 minuten geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

54 minuten geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

2 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

4 uur geleden
120 Caribische studenten krijgen geld voor uitwisseling Nederland

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 120 studenten kunnen volgend studiejaar op uitwisseling of stage binnen het Koninkrijk met een zogenoemde Koninkrijksbeurs. Alle studenten binnen het Koninkrijk mogen gebruikmaken van de beurs, maar deze is voornamelijk bedoeld voor Caribische studenten. Zo krijgen zij de kans om uit te zoeken of in Nederland studeren of werken iets voor hen is, schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

4 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest, dienstverlening getroffen

SOEST (ANP) - In het gemeentehuis in het Utrechtse Soest heeft maandagavond korte tijd brand gewoed. De brand brak rond 23.45 uur uit aan het Raadhuisplein 1 en was volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio snel onder controle. Wel is er veel schade aan de balieruimte en kantoren van burgerzaken. "Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners", aldus de veiligheidsregio.

8 uur geleden