
CBS: inflatie in Nederland in mei gedaald
DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is in mei gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie bedroeg op jaarbasis 10,2 procent, tegen 11,2 procent in april. Daarmee blijft de inflatie wel op een hoog niveau, aangejaagd door de gestegen energieprijzen en de hogere prijzen voor levensmiddelen.
Het CBS meldt de cijfers via de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.
In een toelichting zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen dat de afgezwakte inflatie samenhangt met de minder sterke stijging van de energieprijzen in mei vergeleken met april. Daar staat tegenover dat de prijzen van levensmiddelen wel harder opliepen. Volgens Van Mulligen is het moeilijk te zeggen of de piek van de inflatie nu is bereikt.
Eurostat
Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in mei volgens een voorlopige schatting met gemiddeld 8,1 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In april was dat nog 7,4 procent. Op maandbasis stegen de prijzen in doorsnee met 0,8 procent, aldus Eurostat.
Het CBS publiceert later het maandcijfer over de inflatie volgens zijn eigen rekenmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. In april bedroeg deze inflatie 9,6 procent in vergelijking met een jaar eerder, aldus het CBS.
Meer uit Financieel
DOHA (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Elon Musk wil ook over vijf jaar nog aan het roer staan van de elektrische autofabrikant Tesla. "Tenzij ik overlijd", vertelde de topman dinsdag op een economisch forum in Qatar. Daarbij gaf hij aan dat de controle over het bedrijf de belangrijkste motivatie was om door te gaan.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Pensioenfederatie is "opgetogen" dat het pensioenplan van Nieuw Sociaal Contract (NSC) is verworpen. Volgens dit voorstel krijgen pensioendeelnemers inspraak over de overgang naar het nieuwe stelsel. Ger Jaarsma, voorzitter van de koepelorganisatie noemt het "buitengewoon goed nieuws voor Nederland" dat het amendement is gesneuveld.
25 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse bedrijfsleven heeft vorig jaar 110 miljard euro aan belastingen, heffingen en sociale premies betaald, en zo bijgedragen aan de schatkist. Daarnaast inden bedrijven nog eens 184 miljard euro aan belastingen voor de staatskas. Dit zijn stijgingen van respectievelijk 2,1 en 5,1 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van eigen berekeningen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voor het geval het digitale betalingsverkeer plotseling volledig stilvalt, krijgen Nederlanders het dringende advies om per volwassene 70 euro en per kind 30 euro contant achter de hand te houden. Dat zou genoeg moeten zijn om drie dagen te overbruggen. Dit adviseren onder meer De Nederlandsche Bank (DNB), consumentenorganisaties, banken en het ministerie van Financiën, verenigd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Home Depot behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De keten van bouwmarkten boekte afgelopen kwartaal iets minder omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Het concern handhaafde echter de verwachting dat de omzet dit jaar met 2,8 procent zal groeien. Ook zei financieel directeur Richard McPhail dat het doe-het-zelfbedrijf de prijzen niet gaat verhogen door de importheffingen van president Donald Trump. Het aandeel won 1,8 procent.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil een vast bedrag heffen op kleine pakketjes die het landenblok binnenkomen, zoals die van Chinese webshops als Temu en Shein. Dat meldt de Financial Times op basis van een conceptvoorstel van de Europese Commissie dat de Britse zakenkrant heeft ingezien. Volgens ingewijden zou het gaan om een vergoeding van ongeveer 2 euro.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft tegen een voorstel gestemd dat het gas- en olieconcern oproept om zijn plannen voor gas beter te onderbouwen. Shell wil tot en met 2030 fors meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verkopen. Maar kritische aandeelhouders vrezen dat Shell veel te optimistisch is over de vraag naar lng en wilden dat het bedrijf onder andere toelicht hoe de plannen over de fossiele brandstof overeenkomen met Shells belofte om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
2 uur geleden