Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: in 2022 bijna 10.000 seksuele misdrijven geregistreerd

CBS: in 2022 bijna 10.000 seksuele misdrijven geregistreerd

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 9900 seksuele misdrijven geregistreerd, 1100 meer dan in 2021. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe politiedata. Het is het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar. Vooral aanrandingen en verkrachtingen werden meer gemeld dan voorgaande jaren.

In 2013 legde de politie in totaal 8600 seksuele misdrijven vast. Daaronder valt onder meer aanranding, verkrachting en ontucht met minderjarigen. Daarna daalde het aantal, tot 7700 in 2015, om in 2018 weer te stijgen tot 9100. Oorzaak hiervan is mogelijk de MeToo-beweging die eind 2017 opkwam, zegt een woordvoerder. In de twee jaren daarna waren er minder meldingen, maar sinds 2021 is weer sprake van een toename naar bijna 10.000 het afgelopen jaar.

Volgens het statistiekbureau is de laatste toename vooral toe te schrijven aan een stijging van het aantal geregistreerde verkrachtings- en aanrandingszaken. In 2022 werden 2955 aanrandingen en 2885 verkrachtingen gemeld, een record. Een jaar eerder ging het om respectievelijk 2265 en 2400. Ook deze stijging kan volgens het CBS het gevolg zijn van de toenemende maatschappelijke aandacht voor zedenzaken. Zo kwamen begin vorig jaar de misstanden achter de schermen bij The Voice of Holland aan het licht.

Niet naar politie

Slachtoffers van seksuele delicten stappen overigens in de meeste gevallen niet naar de politie, blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS. In 2021 deed slechts 11,5 procent van de slachtoffers een melding van wat ze hebben meegemaakt. Dat is fors minder dan slachtoffers van andere soorten delicten. Daar maakt 37,5 procent een melding bij de politie. Ook wachten mensen soms langere tijd. Iets meer dan een vijfde van de verkrachtingen die vorig jaar bij de politie gemeld werden, was gepleegd in eerdere jaren.

Van een geregistreerd misdrijf is sprake als de politie het misdrijf heeft vastgelegd. Het is daarvoor niet noodzakelijk dat er aangifte is gedaan.

Meer uit Binnenland

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

27 minuten geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

1 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

4 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

5 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

6 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

6 uur geleden
Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

10 uur geleden