CBS: huizenprijzen stegen sinds 2001 niet zo hard als in maart
DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen zijn in maart ruim 11 procent duurder geworden dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee stegen de huizenprijzen het hardst sinds de zomer van 2001, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster.
Waar economen aan het begin van de coronacrisis voorspelden dat de huizenprijzen door de recessie omlaag zouden gaan, werd die klap op de woningmarkt nooit werkelijkheid. Een tekort aan nieuwe huizen in combinatie met lage rentes, waardoor huizenkopers hogere hypotheken kunnen krijgen, blijven de prijzen maar opdrijven.
Inmiddels volgen berichten over de sterkste prijsstijgingen in decennia elkaar snel op. Zo meldde het CBS eerder al dat de huizenprijzen in februari het hardst in bijna twintig jaar waren gestegen. Makelaarsvereniging NVM sloeg vorige week ook al alarm over de schaarste aan woningen die een koophuis voor grote delen van de bevolking onbetaalbaar dreigt te maken.
Huizenprijzen bereikten in juni 2013 een dieptepunt, maar sindsdien zijn woningen alleen maar in prijs gestegen. Vergeleken met het dal van destijds zijn bestaande huizen 62 procent duurder geworden. Het gaat bij de CBS-cijfers om al bestaande woningen, dus nieuwbouw is niet meegerekend.
Door de prijsstijgingen maken starters op de woningmarkt steeds minder kans om een huis te bemachtigen. Om jongere Nederlanders met een huizenwens een zetje te geven op de woningmarkt, schafte het kabinet de overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar af bij aankoopprijzen tot 400.000. Critici van die maatregel stellen dat die afschaffing alleen maar zal leiden tot hogere huizenprijzen, doordat starters meer te besteden hebben. Per saldo schieten ze er dus niet veel mee op.
Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde, nam in maart sterk toe. In totaal wisselden 25.240 huizen van eigenaar. Dat is 35 procent meer dan een jaar eerder. Ook hier speelde de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor jongere huizenkopers waarschijnlijk een rol. Tot eind maart gold die vrijstelling ook voor huizen duurder dan 400.000 euro, waardoor kopers en verkopers van een huis de overdracht vaak voor die deadline planden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben de handelsweek met winsten afgesloten. Beleggers achten de kans groter dat de Federal Reserve volgende week met een stevigere renteverlaging komt, wat het optimisme stuwde. Vliegtuigbouwer Boeing was een opvallende verliezer na het nieuws dat tienduizenden werknemers gaan staken.
57 minuten geledenBRASILIA (ANP/RTR) - X kan weer beschikken over zijn bankrekeningen in Brazilië. Het Hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land had die rekeningen bevroren om boetes te kunnen innen bij het socialemediaplatform. De berichtendienst van miljardair Elon Musk vecht een felle ruzie uit met de hoogste rechtbank van Brazilië over wetgeving tegen nepnieuws en haatdragende berichten.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/AFP) - De roep om uitstel van een Europese wet tegen ontbossing wordt luider. Duitsland roept de Europese Commissie op om de regelgeving met een half jaar uit te stellen tot juli 2025. Volgens die wet moeten importeurs van producten als hout, rubber, palmolie en koffie in de Europese Unie kunnen aantonen dat die producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt. Maar Berlijn vreest dat de wet handelsketens overhoop haalt, doordat er te veel onduidelijk is aan de wet.
2 uur geledenSEATTLE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern waarschijnlijk moeten verlagen tot een 'junkstatus'. Dat betekent dat geld uitlenen aan Boeing als erg risicovol wordt gezien en kredietverstrekkers waarschijnlijk hogere rentes vragen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met aanzienlijke winsten de handel uitgegaan. Op financiële markten neemt de hoop toe op een sterker dan verwachte verlaging van de rente in de Verenigde Staten. Zo zei een lid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve dat er goede argumenten zijn voor een verlaging met een half procentpunt, in plaats van een kwart.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Boeing behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York, met een koersverlies van ruim 2 procent. Werknemers in fabrieken van de vliegtuigbouwer in de omgeving van Seattle en Portland aan de Amerikaanse westkust legden het werk neer. De actie volgt op het afwijzen van een cao-bod van Boeing. Daarin werd onder meer een loonsverhoging van 25 procent geboden. De vakbond IAM had aangedrongen in te stemmen met het bod, maar het personeel wil meer loon. In totaal doen meer dan 30.000 werknemers mee aan de staking.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Particuliere vastgoedbeleggers worden belemmerd door een opeenstapeling van fiscale maatregelen en regelgeving. "Het kabinet wil stappen zetten, maar door vast te houden aan contraproductief beleid en ongunstige fiscale regels die door eerdere kabinetten zijn ingevoerd, worden juist de beleggers ontmoedigd die een cruciale rol spelen in het beschikbaar houden van bestaande woningen", reageert Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders, op het regeerprogramma.
8 uur geleden