Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: huizenprijzen stegen sinds 2001 niet zo hard als in maart

CBS: huizenprijzen stegen sinds 2001 niet zo hard als in maart

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen zijn in maart ruim 11 procent duurder geworden dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee stegen de huizenprijzen het hardst sinds de zomer van 2001, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster.

Waar economen aan het begin van de coronacrisis voorspelden dat de huizenprijzen door de recessie omlaag zouden gaan, werd die klap op de woningmarkt nooit werkelijkheid. Een tekort aan nieuwe huizen in combinatie met lage rentes, waardoor huizenkopers hogere hypotheken kunnen krijgen, blijven de prijzen maar opdrijven.

Inmiddels volgen berichten over de sterkste prijsstijgingen in decennia elkaar snel op. Zo meldde het CBS eerder al dat de huizenprijzen in februari het hardst in bijna twintig jaar waren gestegen. Makelaarsvereniging NVM sloeg vorige week ook al alarm over de schaarste aan woningen die een koophuis voor grote delen van de bevolking onbetaalbaar dreigt te maken.

Huizenprijzen bereikten in juni 2013 een dieptepunt, maar sindsdien zijn woningen alleen maar in prijs gestegen. Vergeleken met het dal van destijds zijn bestaande huizen 62 procent duurder geworden. Het gaat bij de CBS-cijfers om al bestaande woningen, dus nieuwbouw is niet meegerekend.

Door de prijsstijgingen maken starters op de woningmarkt steeds minder kans om een huis te bemachtigen. Om jongere Nederlanders met een huizenwens een zetje te geven op de woningmarkt, schafte het kabinet de overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar af bij aankoopprijzen tot 400.000. Critici van die maatregel stellen dat die afschaffing alleen maar zal leiden tot hogere huizenprijzen, doordat starters meer te besteden hebben. Per saldo schieten ze er dus niet veel mee op.

Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde, nam in maart sterk toe. In totaal wisselden 25.240 huizen van eigenaar. Dat is 35 procent meer dan een jaar eerder. Ook hier speelde de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor jongere huizenkopers waarschijnlijk een rol. Tot eind maart gold die vrijstelling ook voor huizen duurder dan 400.000 euro, waardoor kopers en verkopers van een huis de overdracht vaak voor die deadline planden.

Meer uit Financieel

Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

17 minuten geleden
Personeel drietal industriële bakkers staakt om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Het personeel van drie industriële bakkerijen staakt vanaf donderdagochtend 48 uur lang. Dat hebben vakbonden FNV en CNV aangekondigd nadat de werkgevers in de bakkersbranche een ultimatum om met een beter loonbod te komen hadden laten verlopen.

40 minuten geleden
Groene reclamecampagne Shell verboden in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (BLOOMBERG) - De Britse reclametoezichthouder heeft de advertenties van enkele grote olieproducenten waaronder Shell bestempeld als greenwashing, wat betekent dat deze bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze zijn. De reclames van Shell, het Spaanse Repsol en het Maleisische Petronas waarin de oliemaatschappijen hun investeringen in hernieuwbare energie aanprijzen zonder vermelding van de omvang van hun andere vervuilende activiteiten, zijn dan ook verboden in het Verenigd Koninkrijk.

52 minuten geleden
Zorgen bij DNB-baas na forse loonsverhogingen in sommige branches

DEN HAAG (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen naar aanleiding van de hoge loonsverhogingen van 10 procent of meer die vakbonden en werkgevers recentelijk in sommige branches hebben afgesproken. Daardoor kan het moeilijker worden om een einde te maken aan de flinke prijsverhogingen van de laatste tijd, gaf Knot aan in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Turkse lira keldert na stoppen steun centrale bank na verkiezingen

ANKARA (ANP) - De Turkse lira is woensdag stevig onderuit gegaan. Ten opzichte van de euro werd de Turkse munt zo'n 7 procent minder waard. De afgelopen tijd steunden de Turkse overheid via de centrale bank de munt met veel aankopen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Nu president Recep Tayyip Erdogan is herkozen, is daarmee gestopt en laat de centrale bank de munt verder in waarde kelderen.

1 uur geleden
Vakbond: beveiligers Heathrow gaan in zomer 31 dagen staken

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de grote Londense luchthaven Heathrow gaan gedurende de drukke zomerperiode 31 dagen staken om de eisen voor loonsverhogingen kracht bij te zetten. Dat heeft de vakbond Unite bekendgemaakt. Volgens Unite zullen meer dan 2000 beveiligers meedoen aan die stakingen. De eerste stakingsdag staat gepland voor zaterdag 24 juni.

1 uur geleden
Besi zakt op lager Damrak, Zara-moederbedrijf stijgt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Besi was woensdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6,5 procent omlaag. In Madrid vielen de resultaten van het Spaanse moederbedrijf van Zara in de smaak. Inditex, dat naast Zara ook eigenaar is van kledingketens als Pull & Bear en Bershka, zag de verkopen en winst stijgen en werd beloond met een koerswinst van 6 procent.

2 uur geleden