Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: horeca groeit nauwelijks in laatste kwartaal

CBS: horeca groeit nauwelijks in laatste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De omzet in de horeca is in het vierde kwartaal vrijwel gelijk gebleven aan het derde kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mogelijk heeft dat te maken met de hoge prijzen, want het volume daalde. Dat is de omzet gecorrigeerd voor prijsveranderingen.

In het slotkwartaal ging de omzet met 0,1 procent omhoog. Maar het volume daalde met 1,2 procent.

Logiesverstrekkers haalden minder omzet, wat volledig op het conto kwam van de hotelovernachtingen. Bij campings en vakantieparken steeg de omzet nog wel, maar ook dat was te danken aan prijsverhogingen. Qua volume was er in alle categorieën een daling.

Jaar van herstel

Eet- en drinkgelegenheden zetten 1,4 procent meer om, vooral dankzij fastfoodrestaurants die ook meer producten verkochten. Maar ook bij gewone restaurants, kantines en catering werd meer uitgegeven. In cafés daalde de omzet juist met 1,5 procent.

Voor de horeca was 2022 wel een jaar van herstel want de omzet steeg met 53 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar in 2021 waren er dan ook nog een aantal coronalockdowns en andere maatregelen om de pandemie te beteugelen. In 2022 was daar minder sprake van.

De omzet van de hele horeca was ook 13,5 procent hoger dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Dat werd echter veroorzaakt door prijsstijgingen, stelt het CBS, want het volume ligt nog wel lager dan in 2019.

Meer uit Financieel

Aandacht voor ASMI, Van Lanschot en Brits rentebesluit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASMI en Van Lanschot Kempen. ASMI zal mogelijk profiteren van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog.

10 minuten geleden
Onderzoek: uitstoot door energieverbruik naar record in 2023

LONDEN (ANP/RTR) - De uitstoot van broeikasgassen door energieverbruik in de wereld is vorig jaar naar een record gestegen, ondanks dat er veel meer energie werd geproduceerd door duurzame bronnen. Dat meldt het in Londen gevestigde onderzoeksbureau Energy Institute. Ook het wereldwijde energiegebruik steeg naar een nieuw hoogtepunt, aldus de onderzoekers.

13 minuten geleden
Nationale-Nederlanden stapt in betaalmarkt met eigen rekeningen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar Nationale-Nederlanden wil zich in de loop van 2025 op de betaalmarkt gaan richten met eigen betaalrekeningen, heeft een woordvoerster bevestigd na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Daarmee gaat het bedrijf de concurrentie aan met de grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING.

30 minuten geleden
Verkoop elektrische auto's niet alleen in Nederland omlaag

BRUSSEL (ANP) - De autoverkoop pakte vorige maand niet alleen in Nederland lager uit. Ook in andere landen in Europa zakten de verkopen van nieuwe personenwagens terug na een opleving in de maand ervoor, komt naar voren uit maandcijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Met name bij elektrische auto's was sprake van stevige minnen.

34 minuten geleden
Bedrijfsinvesteringen groeien weer na forse daling

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in april 7,4 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, machines, defensiematerieel, infrastructuur, vrachtwagens, opleggers en vliegtuigen werd meer geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart namen de bedrijfsinvesteringen nog met 8,6 procent af.

1 uur geleden
Aandeel vrouwelijke ondernemers blijft steken, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en ook de komende tien jaar dreigt dit te gebeuren. Volgens de onderzoekers kunnen banken en de overheid het aandeel vrouwen helpen vergroten door meer rekening te houden met de verschillende redenen waarom mannen en vrouwen een bedrijf starten.

1 uur geleden
Consumentenvertrouwen neemt opnieuw licht af

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juni opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand net zo negatief over de economie als in mei, maar wel negatiever over de koopbereidheid.

1 uur geleden