Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: fors meer elektriciteit uit kolen geproduceerd

CBS: fors meer elektriciteit uit kolen geproduceerd

DEN HAAG (ANP) - De productie van elektriciteit uit kolen is in het tweede kwartaal van dit jaar weer flink toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was op jaarbasis sprake van een stijging met 40 procent. Daarnaast werd een kwart meer stroom uit hernieuwbare bronnen geproduceerd, terwijl gas bijna een vijfde minder werd gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

In totaal werd voor 28,2 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd. Dat was 4,3 procent meer in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Kolen waren goed voor 3 kilowattuur. Hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa brachten bij elkaar 12,5 miljard kilowattuur aan stroom op. De opwekking van elektriciteit uit zon steeg met 40 procent. Windenergie was goed voor een kwart meer. Dit alles heeft te maken met meer zonnige dagen, terwijl ook de capaciteit toenam.

Gas was in de maanden april, mei en juni goed voor 11 kilowattuur aan stroom. Naast aardgasgestookte centrales zijn ook gasmotoren in de glastuinbouw daar verantwoordelijk voor. Kernenergie was goed voor 3 procent van het totaal.

In- en uitvoer

Het CBS zette de Nederlandse productiecijfers ook af tegen die van omringende landen. Zo daalde de elektriciteitsproductie in Frankrijk met 15 procent. Dit heeft onder andere te maken met de uitgelopen onderhoudswerkzaamheden aan kerncentrales, wat ook de stroomprijzen heeft aangejaagd. Doorgaans is Frankrijk goed voor bijna een vijfde van de elektriciteitsproductie in de EU. De Fransen grepen echter niet naar kolen om de stroomproductie op peil te krijgen. Hier was sprake van een daling van bijna een kwart. Verder werd net als in Nederland minder stroom uit gas geproduceerd in België en Duitsland.

De Nederlandse uitvoer van elektriciteit is in het tweede kwartaal op jaarbasis met 17 procent toegenomen tot 5,1 miljard kilowattuur. De invoer daalde met 16 procent naar 4,4 miljard kilowattuur.

Meer uit Financieel

Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

55 minuten geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

2 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

3 uur geleden
Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

6 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

23 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

1 dag geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

1 dag geleden