Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: fors meer elektriciteit uit kolen geproduceerd

CBS: fors meer elektriciteit uit kolen geproduceerd

DEN HAAG (ANP) - De productie van elektriciteit uit kolen is in het tweede kwartaal van dit jaar weer flink toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was op jaarbasis sprake van een stijging met 40 procent. Daarnaast werd een kwart meer stroom uit hernieuwbare bronnen geproduceerd, terwijl gas bijna een vijfde minder werd gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

In totaal werd voor 28,2 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd. Dat was 4,3 procent meer in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Kolen waren goed voor 3 kilowattuur. Hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa brachten bij elkaar 12,5 miljard kilowattuur aan stroom op. De opwekking van elektriciteit uit zon steeg met 40 procent. Windenergie was goed voor een kwart meer. Dit alles heeft te maken met meer zonnige dagen, terwijl ook de capaciteit toenam.

Gas was in de maanden april, mei en juni goed voor 11 kilowattuur aan stroom. Naast aardgasgestookte centrales zijn ook gasmotoren in de glastuinbouw daar verantwoordelijk voor. Kernenergie was goed voor 3 procent van het totaal.

In- en uitvoer

Het CBS zette de Nederlandse productiecijfers ook af tegen die van omringende landen. Zo daalde de elektriciteitsproductie in Frankrijk met 15 procent. Dit heeft onder andere te maken met de uitgelopen onderhoudswerkzaamheden aan kerncentrales, wat ook de stroomprijzen heeft aangejaagd. Doorgaans is Frankrijk goed voor bijna een vijfde van de elektriciteitsproductie in de EU. De Fransen grepen echter niet naar kolen om de stroomproductie op peil te krijgen. Hier was sprake van een daling van bijna een kwart. Verder werd net als in Nederland minder stroom uit gas geproduceerd in Belgiƫ en Duitsland.

De Nederlandse uitvoer van elektriciteit is in het tweede kwartaal op jaarbasis met 17 procent toegenomen tot 5,1 miljard kilowattuur. De invoer daalde met 16 procent naar 4,4 miljard kilowattuur.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

9 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

9 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

9 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

10 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

11 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

13 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

14 uur geleden