Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS en RIVM brengen wederom verborgen coronasterfte in kaart

CBS en RIVM brengen wederom verborgen coronasterfte in kaart

DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) brengen vrijdagmiddag om 12.00 uur naar buiten hoeveel mensen vorige week in totaal zijn overleden. Dan wordt opnieuw duidelijk hoeveel hoger het aantal overlijdens ligt dan te verwachten valt op basis van de corona-gerelateerde sterfgevallen die het RIVM telt.

Het CBS en RIVM brengen vrijdagmiddag een schatting naar buiten van het aantal sterfgevallen in week 15 (6 t/m 12 april). Dat doen zij op basis van de overlijdensberichten die ze nu toe binnen hebben gekregen, die waarschijnlijk rond de 80 procent van het totaal uitmaken. Ook stellen zij de eerder gepubliceerde schatting over week 14 bij, omdat daar nu meer gegevens over zijn binnengekomen.

Deze cijfers worden wekelijks naar buiten gebracht omdat ze beter in beeld brengen hoeveel dodelijke slachtoffers Covid-19 werkelijk heeft geëist. Onderzoekers vermoeden dat er meer mensen zijn overleden aan Covid-19 dan bekend is bij het RIVM. Zo waren in week 14 (30 maart tot en met 5 april) 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld. Dat waren er veel meer dan de 1019 corona-gerelateerde sterfgevallen die het RIVM telde. De onderzoekers verwachten dat dit verschil grotendeels te verklaren is omdat veel mensen die overlijden aan Covid-19 niet zijn getest op het virus. Daardoor belanden zij niet in de statistieken van het RIVM.

Bij het RIVM zijn 892 mensen bekend die in week 15 zijn overleden aan Covid-19. Vrijdagmiddag wordt bekend of er een discrepantie is met het totale sterftecijfer en hoe groot die is.

Meer uit Binnenland

OM: moordverdachte De Vries niet onder druk, liep 'te pronken'

AMSTERDAM (ANP) - Justitie ziet nergens aanwijzingen dat vermeend 'moordmakelaar' Krystian M. bij de liquidatie van Peter R. de Vries in 2021 dermate onder druk stond van anderen, dat hij zich niet aan de moordplannen kon onttrekken. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp verwezen de aanklaagsters de korte verklaring die M. hierover onlangs aflegde woensdag naar het rijk der fabelen. Volgens hen blijkt uit het verzamelde bewijs juist dat de 28-jarige Pool trots was op zijn positie. "Hij liep ermee te pronken", aldus de officieren van justitie.

18 minuten geleden
VluchtelingenWerk vreest voor langere sluiting meldpunt Oekraïners

UTRECHT (ANP) - VluchtelingenWerk maakt zich zorgen over de gevolgen van de sluiting van het belangrijkste aanmeldpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Utrecht. De organisatie vreest dat als er niet snel meer opvangplekken komen in het land, deze situatie nog "dagen of weken" kan duren. "Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog staan Oekraïense vluchtelingen voor een dichte deur zonder opvang."

23 minuten geleden
Tata Steel 'herkent zorgen' over omstreden kooksfabriek

VELSEN (ANP) - Tata Steel Nederland "herkent" de zorgen die omwonenden hebben over een vervuilende kooksfabriek op het terrein voor staalproductie. Een adviesgroep stelde in een woensdag verschenen rapport dat die omstreden Kooks- en Gasfabriek 2 eerder dicht zou moeten om de schadelijke invloed van Tata Steel op de omgeving drastisch te verminderen.

31 minuten geleden
Dorpsraad na advies over Tata: we hebben moedige politici nodig

WIJK AAN ZEE (ANP) - Nu zijn moedige politici nodig om de gezondheid van omwonenden van Tata Steel centraal te stellen, zegt de Dorpsraad Wijk aan Zee na publicatie van een advies over gezondheid in de regio. "We roepen politici op om uit te gaan van de feiten en niet van de mooie praatjes van Tata", aldus Linda Valent.

41 minuten geleden
MOB: rechts kabinet kan problemen PAS-melders niet oplossen

DEN HAAG (ANP) - Het gaat een eventueel rechts kabinet "nooit lukken" om uiterlijk in de loop van 2025 het probleem van de PAS-melders die zonder natuurvergunning zitten op te lossen, denkt Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB. Hij reageert op een reeks uitspraken van de Raad van State in zaken die zijn organisatie had aangespannen. De hoogste bestuursrechter maakte woensdag duidelijk dat provincies op korte termijn niet altijd hoeven in te grijpen bij bedrijven die zonder natuurvergunning zitten.

44 minuten geleden
Heropstarten opvang Oekraïners bij gastgezinnen niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - Het opnieuw opstarten van de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen is op dit moment niet aan de orde. Dat zegt directeur Robert Zaal van Takecarebnb, een van de organisaties die tot voor kort via samenwerkingsverband RefugeeHomeNL opvang van Oekraïners regelde bij particulieren. Volgens Zaal is de animo om mensen in huis te nemen flink afgenomen en is ook onder Oekraïners zelf minder belangstelling om tijdelijk in een gastgezin te verblijven.

52 minuten geleden
Man verdacht van dreigen met terroristisch misdrijf op school

BREDA (ANP) - De 20-jarige man die in november een basisschool in het Brabantse Oisterwijk binnendrong, wordt verdacht van het dreigen met een terroristisch misdrijf. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Breda. Volgens zijn advocaat was Sofian T. zwaar onder invloed van alcohol en drugs.

1 uur geleden