Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: dubbel zoveel overlijdens in instellingen als verpleeghuizen

CBS: dubbel zoveel overlijdens in instellingen als verpleeghuizen

DEN HAAG (ANP) - In instellingen als verpleeghuizen zijn in week 14 (30 maart tot en met 5 april) dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus overlijden de laatste weken sowieso meer mensen dan gebruikelijk, meldde het CBS al eerder. Dat wordt nog sterker gevoeld in verpleeg- en verzorgingstehuizen en instellingen voor gehandicapten.

In week 14 overleden naar schatting 1485 bewoners van zulke instellingen, terwijl in de eerste tien weken van 2020 nog gemiddeld 797 mensen overleden. Het sterftecijfer is hier dus bijna verdubbeld. In andere huishoudens was het sterftecijfer 1,5 keer hoger dan normaal.

Verontrustende berichten

Vorige week kwamen meerdere verontrustende berichten naar buiten over de uitbraak van het nieuwe coronavirus in verzorgings- en verpleegtehuizen. Zo bleek een Joods zorgcentrum in Amsterdam hard getroffen door het virus, met veel sterfgevallen tot gevolg. Volgens het RIVM was begin april in zeker 40 procent van de 2500 verpleeghuizen in Nederland sprake van coronabesmettingen.

De onderzoekers merken op dat de hogere sterfte in instellingen als verpleeghuizen met enige vertraging volgt op de uitbraak van het coronavirus. Eind februari werd in Nederland de eerste patiënt positief getest op het virus. In verpleeghuizen en andere instellingen begon het aantal sterfgevallen op te lopen in de week van 23 maart. In particuliere huishoudens gebeurde dat al een week eerder.

Schatting

In Noord-Brabant en Limburg is het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen en andere instellingen het snelst omhoog gegaan. In Noord-Brabant overleden in de week van 30 maart 324 bewoners van zulke instellingen, bijna drie keer meer dan gebruikelijk. In Limburg lag het sterftecijfer 2,5 keer hoger. In Groningen, Friesland en Drenthe, Zeeland en Flevoland overleden nauwelijks meer bewoners dan normaal.

De onderzoekers benadrukken dat het hier om een schatting gaat. Zij hebben bekeken hoeveel mensen zijn overleden die op 1 januari van dit jaar in een verzorgingshuis of andere instelling woonden. Mensen die na die datum zijn verhuisd naar zo'n instelling zijn niet meegenomen in de cijfers.

Meer uit Binnenland

Politie kreeg vorig jaar flink meer meldingen van discriminatie

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 8990 meldingen van discriminatie gekregen, een derde meer dan in 2022. Dat staat in een rapport dat het kabinet dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 28 procent over seksuele gerichtheid en 10 procent over antisemitisme.

8 minuten geleden
Aangifte van belediging en discriminatie ingediend tegen Derksen

LEEUWARDEN (ANP) - Mirka Antolovic van meldpunt en kenniscentrum Tûmba heeft dinsdagochtend aangifte gedaan tegen Johan Derksen op het politiebureau in Leeuwarden. "We wilden namens discriminatie.nl bekrachtigen dat Derksen, nadat hij al zo vaak tegen het randje van het toelaatbare heeft gezeten, nu ook een grens is overgegaan", licht Antolovic toe. Ze zegt aangifte te hebben gedaan van belediging en van discriminatie in de uitoefening van een ambt.

33 minuten geleden
Extinction Rebellion wil op Koningsdag weer de A10 op

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion (XR) is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

1 uur geleden
Rover krijgt 120 klachten binnen over nieuwe samenreiskorting NS

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

1 uur geleden
FNV: inlichtingenplicht bij uitkeringen moet op de schop

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de inlichtingenplicht bij uitkeringen wordt aangepast. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de vakbond het "spuugzat" is dat mensen in Nederland die een beroep moeten doen op een uitkering telkens onder een vergrootglas komen te liggen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport 'Blind voor mens en recht' van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

4 uur geleden
Kamer praat over enquête naar 'vermorzelende' fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat in debat over het verslag van de parlementaire-enquêtecommissie over het fraudebeleid van de afgelopen decennia, waardoor volgens de commissie "levens van mensen zijn vermorzeld". Ook de rol van het parlement zal besproken worden. De vraag is of de Tweede Kamer de conclusies onomwonden zal omarmen.

6 uur geleden
Nabestaanden en OM aan bod in hoger beroep kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - In het hoger beroep van Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, krijgen dinsdag de nabestaanden het woord. Vervolgens houdt de aanklager haar requisitoir, uitmondend in de strafeis.

6 uur geleden