Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: dodental tweede coronagolf circa 2500 in vijf weken

CBS: dodental tweede coronagolf circa 2500 in vijf weken

DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zeggen dat in de eerste vijf weken van de tweede coronagolf 2482 mensen zeker of vermoedelijk zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat is ruim 70 procent meer dan het aantal door corona veroorzaakte sterfgevallen dat het RIVM heeft vastgesteld over die periode. In totaal zijn tussen maart en november bijna 13.000 mensen overleden aan Covid-19.

Het CBS heeft hiervoor doodsoorzaakverklaringen van artsen geanalyseerd. Daardoor komen ook door corona veroorzaakte sterfgevallen in beeld die niet bekend zijn bij het RIVM, dat zich baseert op GGD-meldingen. Dat komt onder meer omdat GGD'en deze sterfgevallen niet altijd doorgeven aan het RIVM, ook omdat dit niet verplicht is. Bovendien kunnen artsen soms op basis van het klinisch beeld vaststellen dat iemand is overleden aan het nieuwe coronavirus, terwijl het RIVM alleen bijhoudt hoeveel mensen zijn overleden die positief zijn getest.

De artsen hebben van 21 september tot en met 1 november bij 2335 mensen vastgesteld dat ze zijn overleden aan Covid-19. In nog eens 147 gevallen vermoedden zij dat dit de oorzaak was. Net als tijdens de eerste golf is de sterftepiek in deze periode volledig toe te schrijven aan het nieuwe coronavirus.

Ook tijdens de tweede golf maakt het nieuwe coronavirus met name veel slachtoffers onder ouderen en kwetsbaren. Dat laatste meet het CBS af aan het opvallend hoge aantal langdurige zorggebruikers dat is komen te overlijden. Ook het patroon dat relatief meer mannen dan vrouwen aan Covid-19 overlijden lijkt zich te herhalen.

Socioloog Tanja Traag van het CBS ziet "nog geen duidelijke aanwijzing" dat mensen opvallend meer of juist minder overlijden aan andere ziektes of doodsoorzaken. Wel is het aantal mensen dat is overleden aan ziekten aan de ademhalingsorganen van maart tot november met 16 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat kan er volgens Traag mogelijk op wijzen dat mensen die onder normale omstandigheden waren overleden aan een longziekte nu zijn gestorven aan Covid-19, omdat zij daar extra vatbaar voor zijn. Maar dat staat niet vast. Daar moeten de cijfers over heel 2020 dieper voor worden geanalyseerd, aldus Traag. Dat kan pas over enkele maanden.

Ook wat betreft dodelijke verkeersongevallen, zelfdodingen en moord en doodslag ziet het CBS geen opvallende verschuivingen. Wel zijn relatief veel mensen overleden omdat ze zijn gestruikeld of op een andere manier gevallen. Een mogelijke oorzaak is dat ouderen vanwege corona wegbleven van verzorgingshuizen en daardoor thuis ten val kwamen. Maar ook dat is volgens Traag nu niet vast te stellen.

Of er minder mensen zijn overleden aan griep, valt niet uit deze cijfers te halen. Influenza is namelijk niet zoals Covid-19 een meldplichtige ziekte. Dat betekent dat artsen niet verplicht zijn om te onderzoeken of iemand is overleden aan griep. Wel is bekend dat er deze winter nog geen griepepidemie is geweest.

De statistici hebben ook bekendgemaakt dat vorige week naar schatting 3750 mensen zijn overleden. Dat zijn er 300 meer dan normaal is voor de periode van het jaar.

Meer uit Binnenland

Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

2 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

3 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

3 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

4 uur geleden
Overijssel beslist in december over aanbevelingen 'kanaaldrama'

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel neemt in december een besluit over de aanbevelingen die Mona Keijzer heeft gedaan in de slepende zaak rond Kanaal Almelo-de Haandrik. De nieuwe gedeputeerde Martijn Dadema, die het kanaaldossier in zijn portefeuille heeft, wil het rapport van Keijzer goed bestuderen en bespreken met de betrokken partijen. Rond 1 november komt Dadema met een uitgebreide reactie, waarna hij met Provinciale Staten nog bepaalde "zorgpunten, twijfels en dilemma's" wil bespreken. "We kunnen het dan in december definitief maken."

5 uur geleden
Rover: miljoenen tegen prijsstijging ov volkomen terecht

DEN HAAG (ANP) - Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

5 uur geleden
Eis jeugddetentie en jeugd-tbs in zaak doodsteken snackbarhouder

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft straffen tot veertien maanden jeugddetentie met jeugd-tbs geëist tegen drie tieners in de zaak die draait om het doodsteken van een 39-jarige snackbareigenaar in Den Haag. De tieners, twee meisjes van 15 en 17 jaar en een jongen van 17, worden verdacht van doodslag.

5 uur geleden