Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: coronasterfte in januari het hoogst sinds mei

CBS: coronasterfte in januari het hoogst sinds mei

DEN HAAG (ANP) - Artsen stelden in januari bij 4400 mensen vast dat ze zeker of vermoedelijk zijn overleden aan Covid-19 en dat is het hoogste aantal sinds mei. Dat melden onderzoekers van het statistiekbureau CBS op basis van doodsoorzaakverklaringen.

Alleen vorig jaar april telden de statistici meer sterfgevallen die waren veroorzaakt door het coronavirus, namelijk zo'n 6400. In totaal zijn in Nederland van maart 2020 tot en met januari dit jaar bijna 24.500 mensen overleden aan Covid-19.

Met name in de eerste week van januari eiste het coronavirus veel slachtoffers. Daarna begon het dodental te dalen. Artsen wisten overigens in deze maand in de overgrote meerderheid van de gevallen met zekerheid vast te stellen dat Covid-19 de doodsoorzaak was.

Tijdens de uitbraak van het coronavirus zijn opvallend veel verpleeghuisbewoners en andere ontvangers van langdurige zorg overleden. Dat was ook in januari het geval. Een op de drie sterfgevallen in deze groep was door Covid-19 veroorzaakt. De zorgontvangers waren vanwege dit hoge sterfterisico ook snel aan de beurt met vaccineren, maar dat was pas net begonnen in de eerste maand van het jaar.

De onderzoekers constateren geen 'seizoenspiek' in de winter wat betreft sterfgevallen die zijn veroorzaakt door ziekten van de ademhalingsorganen, het zenuwstelsel - waaronder dementie - of psychische stoornissen. "Dit geldt ook in mindere mate voor de sterfte aan hart- en vaatziekten", schrijven zij.

Meer uit Binnenland

Lift gezocht en plek op de achterbank aangeboden

DEN HAAG (ANP) - Op sociale media proberen mensen van alles om, ondanks de treinstoring rond Amsterdam, toch naar het werk of huis te komen. Onder meer via de hashtag #treinpoolen bieden mensen een plek in de auto aan, of vragen ze een ritje.

23 minuten geleden
Veel gestrande reizigers op Amsterdam CS

AMSTERDAM (ANP) - Op Amsterdam CS staan maandagochtend veel gestrande reizigers. Mensen komen kennelijk in onwetendheid of met goede hoop naar het station, maar daar wordt omgeroepen dat er geen treinen rijden. Dat staat ook op alle borden.

30 minuten geleden
Zo'n 150 concertbezoekers hebben in Ziggo Dome geslapen

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 150 concertbezoekers hebben in de nacht van zondag op maandag in de Ziggo Dome in Amsterdam geslapen. Mensen die aanwezig waren bij shows van Harry Styles in de Amsterdam ArenA en Ghost in AFAS Live en vanwege de grote treinstoring niet naar huis konden, werden daar opgevangen.

34 minuten geleden
NS: impact storing heel groot op mensen in en rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De impact van de treinstoring op mensen in en rond Amsterdam is heel groot, zegt een woordvoerder van de NS. Ook voor de rest van het land heeft de storing gevolgen.

35 minuten geleden
Schiphol: laat je brengen of neem de taxi of de bus

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol raadt reizigers aan om met alternatief vervoer naar de luchthaven te komen vanwege de treinstoring rond Amsterdam. "Laat je brengen of neem de taxi of de bus", zegt een woordvoerder van Schiphol maandagochtend. Het vliegveld heeft personeel ook gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken.

38 minuten geleden
Gestrande reizigers in Jaarbeurs langzaam aan weer op pad

UTRECHT (ANP) - In de Jaarbeurs in Utrecht hebben ongeveer 180 mensen de nacht doorgebracht. Maandagochtend druppelen ze langzaam weer naar buiten, meldt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. Om 07.30 uur waren er nog zo'n vijftien mensen die hun spulletjes bij elkaar pakten.

58 minuten geleden
Ook geen internationale treinen door storing

UTRECHT (ANP) - Door de storing rijden er ook geen internationale treinen vanuit en naar Amsterdam, meldt NS. Volgens een kaartje op de site gaat het om treinverkeer naar Brussel, naar Berlijn en naar Frankfurt.

1 uur geleden