Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'CBS-cijfers nog geen reden voor te veel optimisme over economie'

'CBS-cijfers nog geen reden voor te veel optimisme over economie'

DEN HAAG (ANP) - De impact van de coronacrisis zal nog wel enige tijd doorsijpelen in de cijfers over de stand van de economie. Hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Peter Hein van Mulligen waakt in toelichting op de derdekwartaalcijfers voor te veel optimisme.

Met alle extra maatregelen die recentelijk zijn genomen om het virus in te dammen, de onzekerheid rond de ontwikkeling en de beschikbaarheid van coronavaccins en de angst die leeft onder mensen, is een snel herstel niet aannemelijk, aldus Van Mulligen. Hij wijst er ook op dat de positievere vooruitzichten voor november die werden gepresenteerd goeddeels zijn gestoeld op informatie die is vergaard voor de aanscherping van de maatregelen in Nederland medio oktober.

Het zou volgens Van Mulligen zomaar kunnen dat de vierde kwartaalcijfers weer duidelijk minder zijn, na het recordherstel in het derde kwartaal. Sowieso zou het volgens hem zomaar kunnen dat kwartalen van groei en krimp zich in rap tempo zullen afwisselen. "Er is geen peil op te trekken", erkent hij.

Minder fors

Volgens Van Mulligen is de klap van de tweede coronagolf op de economie minder fors in vergelijking met de eerste golf. Maar tussen de oren bij de mensen is het nieuws over de tweede golf volgens hem veel harder binnengekomen. Dit omdat het idee juist bestond dat het virus op zijn retour was.

De econoom kan niet exact voorspellen wat het tanende vertrouwen doet met de economie. "Maar ik kan met voorstellen dat het voor mensen lastig is." De impact van de strengere coronamaatregelen op de economie is volgens hem lastig te bepalen. "Ook zonder strenge lockdownmaatregelen zullen mensen ervoor hebben gekozen om geen risico te nemen. Uitzonderingen natuurlijk daar gelaten."

Volgens Van Mulligen wordt de weg omhoog pas structureel ingezet als de bedreiging van corona de wereld uit is. Tot die tijd blijft volgens hem veel onzeker.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

2 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

5 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

5 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

7 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

10 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden