
'CBS-cijfers nog geen reden voor te veel optimisme over economie'
DEN HAAG (ANP) - De impact van de coronacrisis zal nog wel enige tijd doorsijpelen in de cijfers over de stand van de economie. Hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Peter Hein van Mulligen waakt in toelichting op de derdekwartaalcijfers voor te veel optimisme.
Met alle extra maatregelen die recentelijk zijn genomen om het virus in te dammen, de onzekerheid rond de ontwikkeling en de beschikbaarheid van coronavaccins en de angst die leeft onder mensen, is een snel herstel niet aannemelijk, aldus Van Mulligen. Hij wijst er ook op dat de positievere vooruitzichten voor november die werden gepresenteerd goeddeels zijn gestoeld op informatie die is vergaard voor de aanscherping van de maatregelen in Nederland medio oktober.
Het zou volgens Van Mulligen zomaar kunnen dat de vierde kwartaalcijfers weer duidelijk minder zijn, na het recordherstel in het derde kwartaal. Sowieso zou het volgens hem zomaar kunnen dat kwartalen van groei en krimp zich in rap tempo zullen afwisselen. "Er is geen peil op te trekken", erkent hij.
Minder fors
Volgens Van Mulligen is de klap van de tweede coronagolf op de economie minder fors in vergelijking met de eerste golf. Maar tussen de oren bij de mensen is het nieuws over de tweede golf volgens hem veel harder binnengekomen. Dit omdat het idee juist bestond dat het virus op zijn retour was.
De econoom kan niet exact voorspellen wat het tanende vertrouwen doet met de economie. "Maar ik kan met voorstellen dat het voor mensen lastig is." De impact van de strengere coronamaatregelen op de economie is volgens hem lastig te bepalen. "Ook zonder strenge lockdownmaatregelen zullen mensen ervoor hebben gekozen om geen risico te nemen. Uitzonderingen natuurlijk daar gelaten."
Volgens Van Mulligen wordt de weg omhoog pas structureel ingezet als de bedreiging van corona de wereld uit is. Tot die tijd blijft volgens hem veel onzeker.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
5 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
2 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
5 uur geleden